Stále viac vecí okolo nás funguje na elektrinu. Dokonca aj autá prechádzajú veľkými zmenami a po rokoch rozhodovania, ktorá technológia sa začne využívať vo väčšej miere sú to práve elektromobily, ktoré momentálne preberajú vládu. Elektrinu získavať vieme, no zároveň jej výroba zatiaľ dosť poškodzuje naše životné prostredie, má vysoké prevádzkové náklady a tým pádom za ňu stále platíme na účtoch pomerne vysoké čiastky. V posledných rokoch sa ako zdroj elektriny začalo využívať Slnko. Je to nevyčerpateľný zdroj energie, ktorý sa len musíme naučiť lepšie využívať.

Fotovoltaika predstavuje v súčasnosti možnosť, ako získavať elektrickú energiu zo slnečného žiarenia. Využívanie fotovoltaických panelov nie je dnes už nič nové, ale zlepšovanie technológií prinieslo možnosť väčšej efektivity a účinnosti týchto panelov. V dnešnej dobe už niektoré oblasti získavajú elektrinu z väčšej časti, alebo niekde až kompletne, z fotovoltaických zdrojov. Používajú sa na to solárne panely na výrobu elektriny. Lídrami pri využívaní slnka ako zdroja elektriny sú Nemecko, USA a Japonsko. K tejto technológii sa však pridávajú mnohé iné krajiny.

Samostatne alebo kombinovane

Výhodou získavania elektrickej energie pomocou solárnych panelov je možnosť spájania týchto panelov do väčších celkov, ale zároveň je možné ich využívať aj jednotlivo. Umožňuje to vytvárať väčšie celky, keď je potrebné získavať väčšie množstvo energie pre určité oblasti, ako sú štvrte v mestách, alebo menšie obce, ale zároveň pri menšom počte je možné ich využiť aj ako zdroj elektriny pre domy, chaty a menšie objekty. Ak sa niekto rozhodne, že nechce byť závislý od dodávateľa elektriny, má možnosť vybrať si solárny ostrovný systém, ktorý mu zabezpečí dostatok elektriny pre bezproblémové fungovanie domácnosti, a to úplne autonómne. Zároveň je to aj možnosť, ako získavať elektrinu v oblastiach, kde elektrická sieť nie je zavedená. Môžu to byť chaty, záhrady, alebo miesta, kde sa jednotlivci alebo skupiny ľudí rozhodli žiť off-grid.

Solárna elektráreň do vrecka

Fotovoltaický panel môžeme nájsť ale aj v bežne dostupných zariadeniach. Napríklad v kalkulačkách bežne nájdeme malý solárny panel, vďaka ktorému kalkulačky dokážu pracovať. Ale asi najčastejšie sa s nimi stretávame tam, kde potrebujeme mať zdroj elektriny pri sebe, a kde nie je elektrická zásuvka. Sú to zvyčajne solárne nabíjačky na mobil. Ešte pred pár rokmi to boli zariadenia, ktoré potrebovali väčšie rozmery a dlhú dobu na dobitie celej kapacity batérie v mobile. Dnes už môžeme nájsť v ponuke predajní solárne nabíjačky, ktoré majú kompaktné rozmery, a pritom výkon ako bežné nabíjačky z elektrickej siete. Dokážete nimi nabiť úplne vybitý mobil v priebehu niekoľkých hodín. Ich využívanie však nie je obmedzené len prírodou, ak chcete šetriť na účtoch za elektrinu, môžete ich používať aj doma alebo v práci. Veď stačí len nájsť okno, kam svieti slnko, a môžete spokojne nabíjať mobil.

Využívanie fotovoltaiky má naozaj široké rozmedzie, okrem veľkých riešení na získavanie elektriny ju môžeme používať denne aj doma. Či už je to solárne osvetlenie domu, chodníku alebo príjazdovej cesty, môže to byť solárne záhradné osvetlenie, ktoré sa môže využívať aj počas Vianočných sviatkov. Záhradkári majú k dispozícii solárne zavlažovanie, alebo solárne čerpadlá. Motoristi môžu nabíjať svoje autá pomocou solárnych nabíjačiek na autobatérie. A takto môžeme pokračovať ďalej. Každý sa môže rozhodnúť, ako by mohol využívať slnko ako zdroj elektriny.