Pár mesiacov dozadu som dostal obchodnú ponuku. Bolo to od známeho, s ktorým udržujem veľmi dobré vzťahy. Ponuka bola založená na niečom, čo sme už predtým spoločne preberali a ja som súhlasil. Avšak odvtedy prešiel určitý čas, nejaké veci sa zmenili a ja som stratil záujem. Malo to však jeden háčik. Môjho známeho mám naozaj rád a nevedel som ako mu šetrne povedať nie. Nechcel som kvôli tomu ohroziť náš vzťah, ani inú možnú spoluprácu do budúcna.

Takže som jednoducho otáľal v odpovedaní na jeho maily. Dal som si ich do priečinku odpovedať neskôr a venoval sa ďalej iným veciam. Každý deň keď som si kontroloval mail, bol tam stále aj ten, na ktorý som sa chystal odpovedať, avšak ja som to stále odkladal a odkladal. Bál som sa totiž, že môj známy bude naštvaný, keď sa dozvie, že som zmenil svoje stanovisko. V jednom momente som sa zamýšľal, že na ten mail neodpoviem vôbec. Avšak poznáme sa naozaj veľmi dlho a celkovo máme veľa spoločných známych, čiže by to bolo vrcholne nevhodné.

Jedného dňa som sa konečne rozhodol na ten mail odpovedať. Napísal som mail, v ktorom som sa na začiatku ospravedlnil za moje oneskorenie a zároveň som mu vysvetlil, že sa medzičasom niektoré veci zmenili a ja už nemám viac záujem prijať jeho ponuku. Po opätovnom prečítaní som klikol na odoslať a dúfal, že všetko dobre dopadne.Na moje prekvapenie, po desiatich minútach od odoslania mailu, prišla odpoveď. Bolo to skoro ráno a naozaj by ma nenapadlo, že takto skoro bude v kancelárií. Odpoveď bola veľmi príjemná. Povedal, že s mojim rozhodnutím nemá žiadny problém a stihol mi aj zaželať veľa šťastia do ďalšieho podnikania. A bolo hotovo.

Museli ste aj vy niekedy v minulosti niekoho odmietnuť a cítiť sa pri tom zle? Veľa krát v našom v živote robíme veľkú vec z toho, ak máme niekomu povedať nie. Cítime sa ako keby sme mali spáchať nejaký ohavný zločin. Vždy sa bojíme, že sa na nás druhí ľudia naštvú, že k nim budeme odporní a našim správaním im sťažíme situáciu.
Problém je, že veľa z týchto myšlienok sme si vytvorili sami v našich predstavách. Väčšina z nich nie je vôbec reálnych. Hovoriť nie by malo byť pre nás bežnou vecou a už vôbec by sme z toho nemali robiť taký problém ako robíme. Ak s tým máte problém aj vy, dá sa to naučiť. Ponúkam vám 6 tipov, ktoré vám prezradia, ako sa naučiť povedať nie.

1. Uvedomte si, že povedať nie je celkom normálne.

Nezáleží na tom v akej sa nachádzate situácií alebo s kým sa rozprávate. Vždy máte právo povedať nie. Jediný dôvod prečo si môžete myslieť, že na to právo nemáte je, že sa necháte druhými veľmi ľahko ovplyvniť. Preto namiesto toho, aby ste premýšľali nad tým, že nemôžete povedať nie, naučte sa ako to povedať a podať to spôsobom, aby to druhá osoba pochopila a akceptovala. Dokonca aj ak je to váš šéf alebo niekto vysoko postavený a vy máte pocit, že nemôžete povedať nie. Uvedomte si, že povedať áno je len a len vaše rozhodnutie a to preto, pretože nie ste ochotný vysporiadať sa s následkami, ktoré prináša slovo nie. Koniec koncov veľa vecí v živote záleží na nás a rozhodnutiach, ktoré robíme.

2. Poznajte vaše priority

Aké sú vaše veľké ciele tento rok? Radšej by ste strávili čas venovaním sa veciam, ktoré ste si predsavzali alebo sa radšej trápili s vecami, ktoré musíte spraviť len preto, pretože neviete povedať nie. Tým, že budete poznať vaše ciele alebo plány do budúcna, posilníte vaše dôvody prečo niekomu povedať nie.

3. Všetko si najprv napíšte

Ak neviete ako začať, napíšte si všetko najprv na papier alebo do mailu bez toho, aby ste ho odoslali. Robte ako keby ste písali nejaký koncept. Tým, že to takto spravíte, utrasiete si v hlave trocha myšlienky a bude tak pre vás oveľa ľahšie povedať niekomu nie. Aspoň tak to funguje u mňa.

4. Zjednodušte to

Neexistuje žiadny dôvod na omáčky. Jednoducho povedzte nie a uveďte dôvod prečo. Niektorí ľudia chodia okolo horúcej kaše písaním dlhých mailov plných vysvetľovania, a pritom je to úplne zbytočné. Obyčajne používam tri odstavce. Prvý obsahuje pozdrav, druhý moje odmietnutie a vysvetlenie prečo a v treťom navrhnem pár možných riešení, ktoré by mohli vyriešiť situáciu. A to nás privádza k bodu päť.

5. Poskytnite alternatívu

Nie je to nevyhnutné, ale ak máte zlý pocit z toho, že niekomu poviete nie, pokojne môžete navrhnúť alternatívu, ktorá to všetko zjemní. Napríklad, ak má daná osoba s vami spolupracovať na nejakom projekte a vy nemôžete. Môžete jej navrhnúť nejakých ľudí, ktorí sa na danú vec hodia rovnako dobre ako vy.

6. Jednoducho povedzte nie

Niekedy strávim celé hodiny nad tým ako niekomu povedať nie, že nakoniec skončím pri tom, že zo mňa aj tak priamočiaro vyjde nie. Prekvapivo som vždy udivený ako ľahko to druhá strana zoberie. Opäť sú to len moje predstavy, s ktorými bojujem a častokrát zbytočne.

A ako ste na tom vy? Máte aj vy problém povedať nie? Aké sú vaše triky ako sa s tým vysporiadať? Budem rád ak sa o vaše názory podelíte v komentároch nižšie.

zdroj: http://www.dumblittleman.com/2011/06/learning-to-say-no-6-simple-tips-to-do.html

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup