Ak máte cieľ presne stanovenýrozložili ste si ho na menšie kroky (ako som písal v predchádzajúcich článkoch zo série ako si stanoviť cieľ) máte všetky predpoklady, aby ste ho hravo splnili. Alebo nie? Možno sa vám už stalo, že ste sa do niečoho s chuťou pustili, ale po čase nadšenie vyprchalo. Už ste sa necítili taký motivovaný ako na začiatku. Ako tomu predísť? O tom bude tento článok.

Motivácia je zložitý psychologický proces. Je to niečo, čo aktivizuje naše konanie a dáva mu smer. Všetko čo v živote robíme, od napĺňania základných biologických potrieb až po nezmyselné činnosti, je niečím motivované. Pre plnenie cieľa je udržanie si dostatočnej motivácie kľúčové.

Motivuje nás odmena – môže to byť niečo hmotné, čo dosiahneme, ale môže to byť aj dobrý pocit.

Niekedy nás môže motivovať aj hrozba trestu – chceme sa vyhnúť bolesti. Naopak, demotivuje nás, keď sa na našej ceste stretneme s prekážkami, alebo keď nám naše konanie prestane dávať zmysel.

Nikdy nebudeme pre svoje ciele stopercentne rozhodnutí, pokiaľ nebudeme presne poznať ich prínos.

Ak ste si zvolili niečo za cieľ a nie ste si istý prínosom, ktorý vám to prináša, tak len ťažko budete hľadať potrebné nadšenie, vytrvalosť a odhodlanie. Ak nepoznáte prínosy je takmer nemožné pre niečo sa nadchnúť. Ak nie je súčasťou vášho cieľa odmena, tak nemáte žiaden cieľ. Preto si už pri stanovovaní cieľa napíšte na papier čo najviac vecí, pre ktoré to všetko robíte. Takto napísané dôvody sa vám hodia, keď príde ťažšia chvíľa. Budete mať do čoho nahliadnuť, pripomenúť si svoje dôvody a tak znova získať stratenú chuť a potrebnú motiváciu.

Okrem odmeny a dôvodov prečo cieľ plniť je dobré poznať aj prekážky, ktoré vás môžu stretnúť. Niektorí ľudia sa nezaoberajú prekážkami, pretože sa domnievajú, že sústrediť sa na zábrany je negatívne. Je dôležité pochopiť, že sa nedostanete tam, kam idete, pokiaľ nebudete vedieť, čo alebo kto vám stojí v ceste k splneniu cieľa, takže si napíšte čo najpodrobnejší zoznam prekážok, ktoré sa môžu objaviť.

Spýtajte sa sami seba:

„Aké okolnosti, alebo podmienky mi môžu zabrániť v splnení cieľa?“

Niektoré prekážky a zábrany môžu byť jednoduché, iné zložitejšie. Niektoré sa odstránia samy, ani im nebudete musieť venovať pozornosť. Nemusíte si byť vedomý všetkých prekážok, ale čím pripravenejší ste, tým ľahšie ich prekonáte.

Keď máte svoje dôvody a poznáte aj prekážky, zamyslite sa či výhody a odmena prevyšujú prekážky a problémy. To čo chcete dosiahnuť musí byť pre vás dôležitejšie než akákoľvek prekážka. Prínos, ktorý cieľ prinesie musí prevyšovať negatíva. Inak by to nestalo za to, popasovať sa s problémami. Prínos musí byť dostatočne veľký na to, aby ste mali motiváciu prekonať prekážky. Inak máte chybne zadaný cieľ.

Toto je posledný článok z trojdielnej série o stanovovaní cieľov. Keď si dáte skutočný cieľ a nie len efekt, keď si rozmeníte cieľ na drobné a keď si napíšete svoje túžby, prínosy, prekážky a riešenia dohromady, získate ohromný pocit sily a vzrušenia. Želám veľa úspechu pri dosahovaní toho čo chcete.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup