Žijeme vo vysoko digitálnom svete. V práci sa väčšina z náš často stretáva s internetom. Ochotne sa obraciame na emaily, sociálne média, a rôzne chaty pre dennú komunikáciu. Niekedy však oveľa častejšie, ako by bolo vhodné, zamieňame osobný kontakt za ten virtuálny. Aby toho nebolo málo v práci, s 3G a Wifi  môžeme byť na sieti dokonca aj na cestách.

Priznám sa. Medzi internetových narkomanov patrím aj ja. Na web som pripojený skoro stále. Na cestách, doma alebo v práci. Väčšinu z mojich povinností totiž vykonávam online. Do toho mám vo zvyku surfovať po rôznych zaujímavých stránkach, sledovať online videá a chatovať s druhými. Keď nemám čo robiť,  môj prvý inštinkt mi vraví, choď na web, pozrieť čo je nové.

Kontraproduktívny efekt dostupnosti internetu

Bola doba, keď som pripojenie 24/7 na internete považoval za užitočné. Po čase to však viac ako užitočne, začalo na mňa pôsobiť veľmi rozptyľujúco.

Napríklad keď som online, často sa prichytím, ako si kontrolujem maily, Twitter, Facebook, štatistiky na blogu, atď. A toto robím každým 10-15 minút hoci som uprostred rozrobenej práce.

Prehnaná dostupnosť pripojenia vo mne vytvára falošnú nutnosť, že potrebujem okamžite ísť na internet a zistiť či som neprišiel o niečo dôležité.

A nielen to. Web je tak rozsiahly, že je celkom jednoduché sa stratiť v surfovaní. Čítate stránku, jeden link vedie na ďalšiu a ďalšiu stránku, až sa prichytím pri tom, že koľko krát premrhávam čas pri stránke, o ktorej ani nemám poňatia ako som sa ku nej doklikal. A toto sa mi stane niekoľkokrát počas dňa.

Celé moje počínanie bolo tak veľmi kontraproduktívne – aj keď sa zdalo, že som bol veľmi vyťažený kontrolovaním, písaním a robením svojej práce, nespravil som toho nakoniec veľmi veľa. Administratívu a malé drobnosti som zvládol, ale dôležitú robotu nie.

Pauza od digitálneho sveta

Len nedávno som spravil experiment. Aby som sa zbavil online sveta, odpojil som sa od internetu, zložil som sa na tichom mieste a začal pracovať. Bol to obrovský rozdiel. Zaujímavé, že práve táto hodinová prestávka od internetu sa stala mojou najproduktívnejšou hodinou celého dňa. Tok mojich myšlienok bol oveľa rýchlejší, pretože som nemyslel na nič iné, okrem aktuálne práce. Oveľa viac som sa sústredil a neexistovalo nič, čo by ma rozptyľovalo.

Dnes som sa dostal do bodu, že si dávam takéto podobné prestávky od internetu niekoľko krát denne. Odporúčam vyskúšať to na tridsať minút a uvidíte, ako to na vás zaberie. Nezáleží či je vaša práca závislá na internete. Moja je tiež a som schopný sa odpojiť bez akýchkoľvek problémov. Tu sú nejaké tipy ako to môžete spraviť,

1. Zistite, čo presne idete robiť ak chcete ísť web

Bez vyhradenia si jasného zámeru, môžete byť ľahko rozptýlení kopou vecí, hneď po prihlásení na web. Napíšte si zoznam vecí, ktoré budete vykonávať na webe. Napríklad, budete písať správu a potrebujete sa pozrieť po nejakých témach. Taktiež potrebujete skontrolovať mail od klientov. Nasledujte váš zoznam a odškrtávajte každú položku, kým nie ste hotoví. Ak vám príde do cesty niečo mimo vášho zoznamu, je to rozptýlenie a vy by ste ho mali ignorovať .

2. Odpojte sa, keď ste hotoví

Vaša práca na webe je hotová, teraz sa môžete odpojiť a pracovať na vašich prioritách. Aj keď pre niektorých z nás môže byť odpojenie nie práve najjednoduchšie. Vtedy si spomeňte, že to tak robíte dennodenne. Myslite na to, ako chodíte každý deň spať a cítite sa svieži po prebudení. To je okolo 5 až 8 hodín bez internetu. Takže nemajte obavy, že za ten čas mimo webu, čo sa budete venovať práci, prídete o niečo dôležité.

3. Choďte preč od stola

Ak chcete, zmeňte prostredie. Najradšej pracujem v tichých kaviarňach a v mojej izbe. Domnievam sa, že rôzne prostredia majú vplyv na iné myšlienky, ktoré mi pomáhajú pri práci.

4. Počas pauzy od internetu sa venujte vašim prioritám

Čas bez webu je skvelý na pustenie sa do čítania kníh, ktoré ste mali v úmysle začať čítať. Je to priestor pre brainstorming a premýšľanie nad dlhodobými úlohami, ktoré ste doteraz odkladali. Môže to byť nadchádzajúca dovolenka, vaše ciele v priebehu ďalších troch mesiacov, nejaké nevyriešené úlohy alebo veľké projekty atď.

5. Buďte kreatívni

Bez rozptýlení sa vám budú objavovať nové nápady jedna radosť. Preskúmajte každý z nich. Je šanca, že dostanete nejaký skvelý nápad, ktorý pred tým nikoho nenapadol. Niektoré moje najlepšie nápady totiž prichádzajú práve v čase, keď nie som na webe.

6. Obklopujte sa jasnými rozhodnutiami

Hneď po tom ako ste hotoví, zapíšte si vaše ďalšie kroky pred tým ako sa dostanete online. Týmto spôsobom sa navediete tým správnym smerom , čo robiť ďalej. Ak sa dostanete na web, je dosť možné, že budete bombardovaní správami zo všetkých možných kútov. Nasledovaním zoznamu však bude vaše poslanie v bezpečí.

Uvidíte, že ak sa odpojíte občas od webu, pocítite obrovský nárast kvality vo vašom živote. Osobne to robím niekoľko krát denne a považujem to za veľmi užitočné, pri sústredení na moju prácu. Vďaka tomu sa dopúšťam obrovského nárastu mojej produktivity.

Pozrite sa na váš dnešný plán. Sú na ňom veci, ktoré môžete vykonávať aj keď ste offline? Čo takto začať na nich pracovať hneď teraz? Vyskúšajte obetovať 30-45 minút a uvidíte, ako vám to pôjde.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup