Prvé zákony týkajúce sa bezpečnosti pri práci vznikli na území Slovenska už v roku 1854 a mali chrániť hlavne baníkov. Odvtedy prešlo mnoho rokov, legislatíva je prísnejšia a pracovné odevy a doplnky dokážu ochrániť zamestnancov viac ako kedykoľvek predtým. Stále však platí, že najlepšou ochranou pred zranením na pracovisku je prevencia. Keď ju spojíte s kvalitnými pracovným vybavením, vytvoríte pre zamestnancov vhodné podmienky. Ako na to?

Najlepšou ochranou je prevencia

Nehody sa stávajú – mechanikovi v servise prejde vozidlo po nohe, murárovi spadne tehla na nohu. Žiaľ, na podcenenie situácie jednotlivcom je prikrátka aj tá najlepšia prevencia či pracovné oblečenie. Vďaka preventívnym opatreniam na pracovisku však zamestnávateľ dokáže minimalizovať riziko úrazu na minimum.

Nemusí ísť o žiadne výrazné investície, stačia aj drobnosti – po dokončení úkonu odložiť hadicu so stlačeným vzduchom vždy na svoje miesto, aby sa zamestnanci nepotkli. Základom je tieto riziká identifikovať, zoradiť podľa dôležitosti, navrhnúť ich riešenia a postupne sa pustiť do ich realizácie.

Pracovné odevy musia byť odolné

Ani tie najlepšie preventívne opatrenia nedokážu odstrániť všetky hrozby úrazu. S bojom proti ním je však dobrým pomocníkom kvalitné pracovné oblečenie. Ak zamestnanec prichádza do styku s plameňom či horúcimi predmetmi, obyčajné montérky nie sú dostatočnou ochranou. V takomto prípade je dôležité siahnuť po špeciálnych pracovných odevoch vyrobených zo žiaruvzdorných materiálov.

Zároveň by toto oblečenie malo byť spevnené na miestach, ktoré sú najviac ohrozené kontaktom s horúcimi predmetmi. Neexistuje univerzálne pracovné oblečenie, ktoré by správne chránilo zamestnancov vo všetkých odboroch. Preto je dôležité vyberať také odevy, ktoré sú určené pre konkrétnu prácu či povolanie. Napríklad pre pokladačov dlažby špeciálne montérky s chráničmi na kolenách.

Čo vydržia pracovné topánky s oceľovou špičkou

Nielen odevy, ale aj doplnky ako okuliare, respirátory, rukavice či obuv chránia zamestnancov. Práve pracovné topánky sú nesmierne dôležité pre každého, kto vykonáva manuálnu činnosť. Ich nenahraditeľnou súčasťou býva oceľová špička, ktorú ocenia hlavne stavbári, mechanici či lesní pracovníci.

Takáto pracovná obuv je podrobená prísnym testom a ak splní požiadavky, získa bezpečnostný certifikát EN ISO 20345. Testuje sa odolnosť špičky voči nárazu a tlaku, ale tiež napríklad odolnosť proti korózii. Okrem toho sú na trhu aj pracovné topánky s kovovou platňou, ktorá chráni nohu pred prepichnutím klincom na stavbe.

Hľadáte pracovné odevy, obuv či doplnky, ktoré spájajú funkčnosť a dizajn? Navštívte stránku www.ardonsk.sk.