Spomeňte si na vaše detstvo, obdobie, kedy ste väčšinu času využívali na robenie rôznych kreatívnych vecí. Neustále ste budovali a vytvárali veci, ako hrady z lega, rôzne bunkre z vecí, ktoré ste našli v domácnosti, a taktiež ste boli určite horliví vo vytváraní rôznych „umeleckých“ diel. Po čase sa však dôležitosť týchto vecí akosi vytratila do úzadia. Nezmizla, len sa v nás zafixovala v podobne nejakého pekného koníčka, nie však niečoho, čomu by sme sa mohli naplno venovať, alebo niečoho, čo by nás mohlo živiť.

S rastúcim vekom prestávame byť kreatívni a stávajú sa z nás špongie, ktoré iba nasávajú informácie. Tieto informácie však len zriedkakedy využijeme. Prechádzame svetom robiac to, čo je nám nakázané, a v žiadnom prípade si nezaťažujeme hlavy otázkou ako sa stať kreatívnejším. To je aj dôvod, prečo nás v našom živote všetko tak enormne nudí. Neuvedomujeme si, že kapacita našej kreativity je veľmi dôležitá k tomu, aby sme na tomto svete robili niečo zmysluplné.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako dlho trvalo leto, keď ste boli dieťa, a ako to teraz všetko letí, keď ste dospelí? Keď ste dieťa, tri letné mesiace sú oveľa väčšou časťou vášho života, ako pre dospelého jedinca. Takže ak sa vám zdá, že niečo ide rýchlejšie, je to preto, lebo to tak je. Pravdepodobne ste počuli, že v každom z nás sa skrýva dieťa, ktoré nikdy nechce vyrásť. Ako dospelí sme často zaneprázdnení tým, že berieme život veľmi seriózne a priveľmi sa nevenujeme nášmu detskému ja.

Najlepšou vecou na tom je, že vaše detské ja, máte stále kompletne k dispozícií. Kedy ste naposledy navštívili hračkárstvo? Kedy naposledy ste navštívili kolotoče? Kedy ste sa naposledy správali, ako keby vám bolo päť, napriek tomu, že máte päťdesiat? Najkrajšie na tom celom je, že je to vaša príležitosť zažiť chvíle, kedy by ste aspoň na chvíľu mohli zabudnúť na všetky starosti a obavy, ktoré vás na tomto svete trápia.

Vytvárajte nech je to čokoľvek!

Zdá sa, že všetko, čo ako dospelí robíme, musí mať nejaký zmysel.  Za každú cenu musíme byť schopní odpovedať na otázku prečo. Skúste sa napríklad opýtať nejakého dieťaťa, prečo stavia hrad z lega a som si istý, že sa na vás pozrie a zatvári, ako keby ste sa zbláznili. Stavia ho preto, lebo to tak cíti a užíva si to.

Som toho názoru, že takéhoto zmýšľania potrebujeme viac aj v našom dospeláckom živote.

Kedysi dávno som mal známeho, ktorý bol skvelý. Bol to typ človeka, ktorého by niekto mohol svojím spôsobom nazvať šialeným. Avšak jednu vec som vždy na tomto človeku oceňoval, jeho potrebu tvoriť veci, ktoré nemali žiadny zmysel. Nikdy som sa s týmto človekom nenudil. Aké z toho plynie ponaučenie?

Jednoducho potrebujeme viac tvoriť, nech je to čokoľvek. K vytváraniu nepotrebujeme žiadny dôvod.

Tu je pár nápadov:

Postavte hrad z lega

Prestavajte si nábytok podľa vášho vkusu (ak ste tak ešte nespravili)

Vytvorte si nejakú peknú záhradu

Namaľujte obraz

Napíšte nejakú báseň alebo knihu

Uvidíte, že ak vytvoríte niečo, na čo môžete byť hrdí, pocítite neskutočný pocit zadosťučinenia.

 

Takže, čo sa dnes chystáte vytvoriť?

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup