Stáva sa vám, že meškávate? Možno je to len dlhotrvajúci problém, ktorý sa s vami tiahne od školských čias, kedy ste do triedy prichádzali vždy päť minút po profesorovi. Aj keď sa to nezdá byť také vážne, v pracovnom svete je nedochvílnosť veľmi krutým faktom. Ak zvyknete meškať na stretnutia, do práce a meškáte s hraničnými termínmi, strácate tak možnosť na povýšenie. Dokonca sa tak dostávate medzi ašpirantov na výpoveď. Môžete byť inteligentní, kreatívni, skúsení, ale doplatíte na nedostatočnú dochvíľnosť, ktorá sa hlavne v západných krajinách berie veľmi vážne. Väčšina ľudí, ktorí večne meškávajú, tak u okolia budia dojem, že sú:

Zmätení a nedbalí, pretože sa nevedia pripraviť načas.

Uprení sami na seba, pretože nechávajú ľudí čakať.

Klamári, pretože sľubujú veci, ktoré nedodržia.

Ľahkomyseľní, pretože si nevedia veci naplánovať.

Všetky prípady sa vám môžu zdať príliš kruté a nespravodlivé. Nemusia sedieť na každého, ale zväčša sa opakujú. Môžete mať dobré úmysly, ale situácia sa zvrtne vo váš neprospech, pretože ste zvolili zlé časové rozpoloženie. Avšak, vaši šéfovia a klienti vás za to budú patrične posudzovať. Ak meškáte na prvé stretnutie, prvý dojem nebude práve najlepší a s najväčšou pravdepodobnosťou tak stratíte dôveru v dôležitejšie projekty. Z toho vyplýva, že na dochvíľnosti naozaj záleží a ako náhle si to uvedomíte, bude sa jej jednoduché držať.


Nasleduje niekoľko trikov, ako chodiť včas. Patrí medzi ne:


Zamerajte sa na príchod 10 minút pred začiatkom

Zoberte si so sebou knihu alebo niečo, s čím sa môžete zabaviť, pred začiatkom vašej udalosti. Je predsa omnoho lepšie prísť včas a odpočinúť si, ako meškať a stresovať.

Uvedomovať si oneskorenie

Ak cestujete v rušnej hodine, kedy je maximálna premávka alebo si musíte pred schôdzkou niečo vybaviť, nebuďte beznádejne optimistickí a radšej si určite pol hodinovú rezervu.

Voľný termín splnenia

Ak máte pristúpiť na daný hraničný termín, mali by ste byť plne presvedčení, že danú úlohu stihnete splniť v čas. Čo ak si určíte dva dni a vyskytne sa niečo nepredvídateľné a spôsobí to vaše omeškanie? Zvoľte si tak radšej tri a ak to stihnete skôr, presvedčíte vaše okolie o vašej šikovnosti.

Buďte viac organizovaní

Koľko krát sa vám stalo, že ste meškali, pretože ste si zabudli doma kľúče a museli ste sa po ne vrátiť? Pripravte si svoje materiály na stretnutie deň vopred. Majte svoje kľúče, peňaženku, doklady a telefón na určenom mieste a keď budete opúšťať dom, automaticky si ich so sebou budete brávať. Dané činnosti je totiž veľmi jednoduché zautomatizovať.

Nenechajte sa rozptýliť na poslednú chvíľu

Stalo sa vám niekedy, že ste si museli pred odchodom skontrolovať váš facebook alebo email? Robievame tak „pre prípad“. Bohužiaľ, je veľmi jednoduché nechať sa rozptýliť na poslednú chvíľu. Problém je však v tom, že meškávame na naše stretnutia, pretože odchádzame príliš neskoro.

Nastavte si budík, ktorý vás upozorní, kedy prestať pracovať

Ak máte o 11 stretnutie a cesta na dané miesto trvá 30 minút, nastavte si tak budík alebo upomienku na 10.15. Budete tak mať čas na ukončenie práce, balenie a prepravu na dané miesto s dostatočnou časovou rezervou.

 

Pravdepodobne aj vy máte vaše obľúbené a zaručené triky, ktoré vám zabezpečujú dochvíľnosť. Niektorí ľudia si posúvajú hodinky o 10 minút dopredu, aby tak nikam nemeškali. Ak aj zvyknete meškávať, stavím sa, že dokážete byť presní, keď je to naozaj potrebné.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup