Ako často sa pristihnete, že upúšťate od novoročného predsavzatia už vo februári? Ako často sa stane, že v pondelok zahájite diétu a vo štvrtok sa jej vzdáte?

Všetci sa snažíme o pozitívne zmeny na základe dobrých úmyslov. Stanovujeme si ciele, ako strata hmotnosti, kondícia, písanie, zmena kariéry, skoncovanie s fajčením a obmedzovanie kofeínu. Príliš často sa však stáva, že nám naše dobré úmysly nevydržia veľmi dlho.

Zamerajme sa teda na možnosť, ako podporiť šancu na náš úspech. Skúste jeden, alebo viac z nasledujúcich rád už dnes:

1. Nenakladajte si priveľa

Zoberme si, že chcete zmeniť váš život. Chcete zhodiť váhu, odštartovať novú kariéru, zlepšiť medziľudské vzťahy, alebo udržať čistú a usporiadanú domácnosť.

Všetko sú to skvelé ciele, ale keď sa naraz zameriame na všetky, akoby sme sa sami postrelili do nohy. Namiesto toho, aby sme skúšali všetko naraz, zamerajte sa na jeden, prípadne dva ciele súčasne. Týmto spôsobom budete mať väčšiu šancu, že sa ich budete držať.

2. Buďte zodpovední

Zodpovednosť je veľmi silná motivačná vlastnosť. Ak ste jediná osoba, ktorá vie o vašich cieľoch, je možné, že sa ich jednoducho vzdáte. Ak sú však zasvätení aj ľudia z vášho okolia, som presvedčený o tom, že dodržíte, čo ste stanovili.

3. Sledujte pokrok

Tým, že budete sledovať váš postup, budete si môcť všimnúť kam ste sa prepracovali a to vás výrazne podporí v ďalších aktivitách. Ak si vediete diár s jedlami, ktoré konzumujete počas diéty, budete si môcť všimnúť, kedy ste prekročili hranicu.

Existuje mnoho spôsobov, ako si môžete sledovať váš pokrok, za stanovenými cieľmi. Môžete si založiť nástenku, kde si zaznamenáte týždenní aktivity. Môžete využiť aj kalendár, prípadne diár.

4. Zamerajte sa na úžitok

Niekedy je veľmi náročné motivovať sa, keď čelíte dlhodobému cieľu. Môže vám to pripadať, že vyvíjate veľa úsilia bez akejkoľvek odmeny.

Preto je nevyhnutné, aby ste si každý deň pripomenuli, prečo to celé robíte. Ak máte nízkokalorickú diétu, úžitok bude taký, že budete zdravší a sebavedomejší.

5. Vychutnajte si celý proces

Ak si dokážete vychutnávať vašu cestu za stanoveným cieľom, nielen že budete šťastnejší, ale dokážete si výraznejšie udržať svoje dobré úmysly.

Ak je vaším cieľom každodenné cvičenie, zamerajte sa na formy, ktoré vás vyslovene bavia. Môže to byť plávanie, cyklistika, prechádzanie, alebo beh. Na to aby ste boli fit, nemusíte byť každý deň v posilňovni.

6. Neberte to ako všetko alebo nič

Jeden z dôvodov prečo sa zvykneme vzdať je, že si osvojíme presvedčenie typu všetko alebo nič. Ak ste niekedy skúšali diétu, pravdepodobne ste zažili moment, kedy ste porušili pravidlo nejakým zákuskom alebo zemiakovými lupienkami a tak ste sa rozhodli skoncovať s celou diétou.

Pokiaľ to nepripustíte, malé zakopnutie neznamená ohrozenie celkového postupu. Skúste na svojich cieľoch pracovať na 80%. Nemusí to byť stále perfektné. Možno tak spomalíte pokrok, ale máte väčšiu pravdepodobnosť, že dorazíte do cieľa!

Podeľte sa s nami o vaše súčasné dobré úmysly. Čo u vás funguje, aby ste si ich udržali?


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup