Mám strach, ktorý sprevádza množstvo ľudí. Mám strach z toho, že sa jedného dňa v budúcnosti prebudím a bude mi ľúto toho, ako som strávil svoj život. Rovnako ako vy, aj ja si želám žiť svoj život naplno. Znie to ako cieľ, nemám pravdu?

Ako už viete, jednoduchšie sa hovorí ako koná, preto implementovať nejaké závratné zmeny do vášho zabehnutého života môže byť celkom problematické. Stačí, že sa objaví nejaký malý problém a už vám razom nezostane počas dňa čas na veci, ktoré by vám mali pomôcť dostať sa k vašim snom alebo cieľom.

Ak im nepriradíte určitú prioritu, môže sa stať, že v budúcnosti budete ľutovať premrhané príležitosti.

K tomu, aby sa vám podarilo minimalizovať ľútosť vám odporúčam podniknúť nasledovné kroky:

1. Naozaj sa zamyslieť nad vašimi cieľmi a snami

Opýtajte sa sami seba, kde sa vidíte, alebo lepšie povedané, čo chcete od života povedzme za 5, 10 rokov alebo pár mesiacov od dnešného dňa. Niektoré z týchto predstáv sa môžu časom zmeniť, hlavné však je, aby ste mali základnú predstavu o tom, kde sa chcete za daný čas nachádzať, pretože práve táto predstava pre vás bude hnacím motorom na ceste za plnením vášho sna.

Prejdite si do detailov, akými zručnosťami alebo vlastnosťami by ste za daný čas chceli disponovať. Zapíšte si všetko v čo dúfate, že dokončíte.

2. Prehodnoťte váš súčasný život

Na to, aby ste zistili kam idete, musíte v prvom rade zistiť, kde sa nachádzate. Prehodnoťte to, ako trávite váš čas v práci a v súkromnom živote. Aké činnosti sú tie, ktoré vás privádzajú na cestu k dosiahnutiu vašich cieľov? Ak skutočne nechcete ľutovať, budete sa zrejme musieť zbaviť, alebo aspoň limitovať tie aktivity, ktoré vás neposúvajú ďalej. Môže to byť napríklad sledovanie televízie či hranie hier.

Taktiež sa pozrite na to, čo robíte správne. Máte pocit, že keď pracujte ráno, dokážete sa sústrediť lepšie ako večer? Využite to vo váš prospech.

3. Ak to potrebujete, nebojte sa požiadať o pomoc

Uskutočniť niektoré sny môže byť celkom namáhavé, avšak s profesionálnou pomocou to môže byť úplne iné. Napríklad, ak sa chcete dostať do formy alebo prekonať z niečoho strach, bude oveľa jednoduchšie, ak požiadate o radu nejakého trénera alebo psychológa. Profesionálna pomoc môže minimalizovať čas a námahu, ak čelíte veľkým cieľom, ktoré pre vás môžu byť zároveň skľučujúce.

Pomoc, ktorej sa vám dostane na vás môže rovnako pôsobiť veľmi motivujúco a svojim spôsobom vás hnať ďalej do práce na vašich snoch.

4. Nájdite si spôsoby, ako si pripomenúť váš cieľ

Je veľmi jednoduché začať rozjímať a vrátiť sa naspäť k tomu, čo vám je pohodlnejšie. Tým, že si do vášho života zakomponujete nejaké motivačné prvky, môžete si veľmi ľahko pripomenúť kým sa chcete stať a vynaložiť potrebnú námahu, aby sa vám to aj podarilo.

Môžu to byť skladby, obrázky vašich cieľov, poznámky umiestnené na vhodných miestach, jednoducho všetko, čo môže pôsobiť ako pripomienkovač vašich snov či cieľov.

5. Sledujte váš pokrok

Ak chcete dosiahnuť vaše sny a vyhnúť sa v budúcnosti ľutovaniu, tento krok je obzvlášť potrebný. Nájdite si nejaký spôsob, ako by ste mohli merať váš pokrok.

Niekedy môžu dokonca pomôcť aj grafy. Vizuálne zaznamenávanie vášho pokroku je naozaj veľmi motivačný prvok.

Napríklad nedávno som si nainštaloval na mojom mobilnom telefóne aplikáciu, ktorá zaznamenáva akú trasu každý deň odbehnem. Na rovnakú vec som nahovoril aj môjho známeho a teraz si obaja vzájomne kontrolujeme svoje pokroky pohľadom na graf, čo je na jednej strane veľmi motivujúce a na druhej máte určitý záväzok prečo neskončiť, pretože sa jednoducho nechcete nechať zahanbiť tým, že váš priateľ do dokáže a vy nie.

A podobné veci sa dajú vždy aplikovať aj na iné odvetvia vášho života, v ktorých si chcete splniť určité sny.

Život je na to, aby sa žil naplno, nielen prežíval. Podniknite preto ešte dnes kroky, ktoré vás povedú k vášmu vysnívanému životu. Zamyslite sa, čo z tohto si v budúcnosti budete pamätať viac. Sledovanie televízie alebo vaše splnené sny.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup