Máte problémy so zmenami vo vašom živote?

Pravdepodobne vždy začnete s dobrým zámerom – ale pomaly sa opäť prikradnú tie staré, zlé zvyky.

Sľúbite si, že tento týždeň sa konečne začnete stravovať zdravšie, v pondelok vám to ide celkom fajn, avšak utorok vám váš šéf kúpi nejakú sladkú pozornosť, príde streda a na kamarátovej oslave neodoláte čokoládovej torte.

Ak sa zdá, že každá vaša snaha o zavedenie zmeny vo vašom živote neustále stroskotá, potom by možno nebolo na škodu stanoviť si nejaké jasné a za žiadnych okolností nemeniteľné pravidlá. 

 

Stanovte si pevné hranice: Vždy a nikdy

Niekedy je veľmi dobré mať jasné limity v tom čo chceme, alebo nechceme. Vaša snaha o zmenu by mohla napríklad vyzerať nejako takto:

– Každý deň zjesť aspoň 5 kusov ovocia alebo zeleniny

– Prestať piť alkohol

– Skončiť s fajčením

Pre väčšinu ľudí je jednoduchšie robiť veci na 100% ako na 98%. Akonáhle sa rozhodnete kompletne prestať s pitím alebo nikdy si nenosiť prácu domov, alebo začať denne behať – nepotrebujete mrhať čas a energiu na zvažovanie rôznych potencionálnych výnimiek, pretože žiadne neexistujú.

Samozrejme, je treba si stanoviť pevné pravidlá, ktoré budú aj skutočne fungovať. „Jesť každý deň zdravšie“ sa vám pravdepodobne nepodarí – je to dosť nejasný cieľ. „Jesť sladkosti iba ako dezert počas víkendu“ alebo „Dať si šalát každý deň na obed“, je oveľa jasnejšie pravidlo, na ktoré sa dá ľahšie navyknúť.

Pevné hranice však nefungujú vždy a pre každého

Ak ste človek, ktorý pristupuje k veciam štýlom všetko alebo nič, potom je veľmi pravdepodobné, že jedno malé zaváhanie na vašej ceste vás vráti úplne na začiatok.

Napríklad, ak sa rozhodnete, že prestanete s fajčením a jedného dňa si na nejakej párty náhodou zapálite, môže sa stať, že tým zruinujete celú vašu doterajšiu snahu a znova začnete fajčiť. Možno by bolo dobré trocha zmeniť prístup.

Skúste si stanoviť nejaký cieľ, ktorý musíte dosiahnuť a všetko naviac bude pre vás bonus.

Napríklad ak sa vám ešte nikdy nepodarilo zvyknúť si jesť denne 5 kusov ovocia alebo zeleniny po dobu dlhšiu ako jeden týždeň, možno by ste mali namiesto toho vašu latku znížiť na 3 kusy ovocia alebo zeleniny denne. Ak sa vám podarí v niektorom dni zjesť viac, skvelé, avšak na to, aby ste sa cítili dobre, že ste dosiahli váš cieľ vám tentokrát budú stačiť iba tri kusy.

Nemajte prehnane veľké ambície na pravidlá a limity, ktoré ste si stanovili. Je oveľa lepšie robiť pravidelný, dlhodobý pokrok k vašim cieľom, ako si na seba nabrať nesplniteľné veci, ktoré vás len zahltia a výsledkom bude, že s nimi nakoniec aj tak skoncujete.

Teraz ste na ťahu vy: Čo chcete robiť vždy alebo nikdy? 

Ak sa práve v tejto chvíli namáhate s nejakou zmenou, aké pevné hranice by ste si mohli stanoviť?

Niektoré môžu vyzerať nasledujúco:

– Počas víkendov vstávať z postele pred ôsmou

– Vždy zjesť s raňajkami nejaké ovocie

– Nikdy nepiť alkohol počas pracovného týždňa

Snažte sa vymyslieť si nejaké pravidlo, dokonca aj malé a skúšať ho dodržiavať po dobu jedného týždňa a uvidíte aké zmeny to prinesie do vášho života.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup