narast-produktivityZoberme si napríklad nejaké osoby, ktoré dosiahli úspech vo svojej oblasti a zistíte, že títo ľudia majú určité spoločné prvky.

Nájdete silnú motiváciu, jasné ciele, vôľu prekonať všetku nepriazeň a v neposlednom rade tvrdú prácu.

Existuje však jedna schopnosť, ktorá nad ostatnými vyniká. Je to schopnosť sústrediť všetku pozornosť na stanovené ciele. Aj keď snaha je pre ukončenie nejakej úlohy potrebná, je to práve schopnosť sústrediť sa, ktorá je rozhodujúci faktor v tom, ako dobre sa vám bude dariť.

Sila sústredenia

Pamätáte si ako ste v škole experimentovali so slnečnými lúčmi, ktoré ste prostredníctvom lupy spájali do jedného a mierili s nimi na kúsok papiera, ktorý po určitom čase zachvátil plameň? Presne o tomto je sústredenie.

Pokiaľ budú lúče slnka mieriť na rôzne miesta, nikdy nevytvoria dostatok tepla. Použitím lupy namierite všetky lúče do jedného a získate tak obdivuhodné výsledky.

Podobne aj vy možno máte skvelé nápady a výborné plány. Pokiaľ si však nestanovíte jasný cieľ, ktorý chcete dosiahnuť a na ktorý sa budete sústrediť, nikdy sa vám nepodarí dosiahnuť vytúžené výsledky.

Ako vylepšiť sústredenie

Na rozdiel od motivácie a vytrvalosti, sústredenie sa dá vylepšiť oveľa ľahšie. Nemusíte sa učiť nič nové. Skôr by ste sa mali zbaviť nejakých návykov, ktoré vás rozptyľujú od robenia tých najdôležitejších vecí.

Tu je pár spôsobov, ako si môžete vylepšiť sústredenie.

1. Prestaňte tak veľa pracovať

Vytvorte si zoznam všetkých aktivít, ktoré počas dňa vykonávate. Prejdite si postupne každú jednu činnosť a posúďte či ju skutočne musíte vykonávať. Kde je to možné, delegujte úlohy na niekoho iného. Ak sa v tom zozname nachádzajú nejaké činnosti, ktoré sú pre vás čisto záležitosťou zvyku, ale nemajú pre vás žiadnu pridanú hodnotu, prestaňte ich robiť.

Byť v obraze a sledovať informácie, ktoré sa dejú vo vašom okolí môže byť dôležité, je však naozaj tak potrebné prečítať si nejaký článok, kde sa dozviete nové klebety zo života celebrít?

Ak máte prácu, navštevujete vzdelávacie kurzy, popritom máte nejakú vedľajšiu prácu, syndróm vyhorenia je neodvratný. Stále totiž máte pred sebou množstvo povinností, ktoré vás zaťažujú.

Radšej prestaňte robiť veci, ktoré momentálne nie sú pre vás až tak dôležité a bude pre vás oveľa ľahšie sústrediť sa na tie najdôležitejšie.

2. Stanovte si priority

Predtým ako sa slepo pustíte do plnenia úloh, vyberte si tie, ktoré sú najdôležitejšie. Zapíšte si ich do zoznamu vašich povinností a zoraďte si ich podľa toho, ako sú pre vás dôležité.

Stanovenie priorít vám pomôže vyhnúť sa činnostiam, ktoré z vás vysávajú energiu.

Odstráňte úlohy, ktoré sú nepotrebné a uvidíte, že dosiahnutie potrebného cieľa pre vás bude oveľa jednoduchšie.

3. Zbavte sa rozptýlení

Stačí veľmi málo, aby ste sa prestali sústrediť na práve vykonávanú úlohu. E-mail od známeho, zaujímavý článok v novinách alebo dokonca jednoduchá konverzácia v kancelárií. Všetko to môže znamenať rozptýlenie.

Vďaka podobným rozptýleniam strácate nie len cenný čas, ale rovnako sústredenie. Preto je dobré podniknúť kroky, ktoré ich od vás udržia čo najďalej.

Upracte si stôl, počítač, váš domov a istotne pre vás bude oveľa ľahšie sústrediť sa na práve vykonávané úlohy. Ak máte pripravovať dôležitú prezentáciu, neprihlasujte sa do emailu, nezapínajte Facebook. Prichádzajúce správy vás budú rozptyľovať pri práci. Rovnako si dajte dole aj slúchadlá, aby ste prerušili muziku.

Oznámte okoliu, že nasledujúce hodiny budete vyťažený a zavrite dvere na miestnosti, v ktorej sa práve nachádzate. Vypnite televíziu a v niektorých prípadoch dokonca aj váš telefón.

Zhrnutie:

Veríme, že v dnešnom svete plnom konkurencie je práca na viacerých veciach naraz niečo kľúčové. Sme posadnutí stať sa vzdelanými vo všetkých oblastiach.

Môže to síce znieť ako dobrá vec, rovnako to z vás môže vysať všetku energiu. Namiesto toho sa zamerajte iba na jeden cieľ a pracujte na jeho dosiahnutí.

Podniknite kroky pre zlepšenie vášho sústredenia a môžete očakávať značný nárast vašej produktivity.

zdroj: dumblittleman.com

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup