Sú svietidlá tou poslednou vecou, na ktorú myslíte pri zariaďovaní domácnosti? Potom robíte veľkú chybu, pretože aj vďaka vhodne zvolenému druhu svietidla sa môžete pohrať s atmosférou domova.

Ktoré svietidlá sú in

Ak sa vyžívate v neustálom vylepšovaní štýlu vášho bývania a prajete si, aby vaše návštevy boli očarené vaším dobrým vkusom, treba mať doma zladené všetko od A po Z. Popri tom nezabúdajte ani na svietidlá. Aj keď by sa mohlo zdať, že iba málokto sa vyžíva v pozeraní do stropu, vkusne zvolené svietidlo má tú schopnosť, aby zaujalo samo osebe. Jeho úlohou ale, samozrejme, je najmä to, aby osvetlilo, čo chceme a do akej miery chceme. Svietidlo môže byť zavesené nad stolom (konferenčným, jedálenským, písacím…) alebo v strede stropu, no stále moderné je aj jeho umiestnenie na stenu. Predovšetkým v predsieni, kúpeľni alebo spálni vyzerajú nástenné svietidlá veľmi efektne. Môžu mať rôzne tvary, polkruhy, obdĺžniky, štvorce sa z našich domácností nevytratia snáď nikdy, pretože sú nadčasové a nie je nimi čo pokaziť. Ak sa však nebojíte zmeny, skúste napr. nástenné svietidlá atypických tvarov – rôzne vykrútené, zauzlené, v tvare svietnikov, mašlí, zvonov… Fantázii sa medze nekladú. Stále obľúbené sú lesklé druhy svietidiel, lampy s korálikmi alebo kryštálmi, ale i svietidlá, ktorým sa dá vymieňať tienidlo vždy podľa aktuálnej nálady alebo vzhľadom na doplnky.

So svietidlom to poviete na rovinu

Máte radi čisté tvary a minimalizmus? Potom vás zaujmú farebne aj tvarovo neutrálne svietidlá, ktoré si príliš nepýtajú pozornosť. Tradične vybavené domácnosti a tiež tie, ktoré si potrpia na luxus, často vyhľadávajú aj svietidlá so vzormi, príp. lampy využívajúce kombináciu viacerých farieb a materiálov. Už dávno neplatí, že farebné svietidlá možno hľadať len v detskej izbe. Má vaša kuchyňa pôsobiť vidieckym dojmom alebo skôr industriálnym? Vhodne zvolené svietidlo nasmeruje štýl miestnosti tou správnou cestou. Kedykoľvek sa potrebujete sústrediť na prácu, čítať si knihu, relaxovať pri sviečkach či televízii, debatovať s priateľmi, vám nástenné, stropné alebo závesné svietidlá či tie stojace na zemi alebo na stole dodajú tú správnu dávku svetla. Ak sa chcete popýšiť bohatou knižnicou, porcelánom vo vitríne či nádherným obrazom, je dobré špeciálne pre tento úmysel vlastniť svietidlo, ktoré na predmety upozorní, ako keby boli vystavené niekde v galérii. Nechajte svietidlá, aby na váš dobrý vkus upozorňovali bez zbytočných slov…