Sebadôvera nie je niečo, čo môžete len tak nájsť poletovať vo vzduchu. Taktiež ju nemôžete získať z nejakého vonkajšieho zdroja.

Na to, aby ste si vypestovali úprimnú dôveru v samého seba, ktorá vychádza z vašeho vnútra, si budete musieť osvojiť niekoľko duševných návykov.

1. Naučte vašu myseľ disciplíne

Jeden z najviac prehliadaných faktov, ktorý ma za následok pokles sebadôvery sú negatívne postoje, ktoré si neustále opakujeme. Nabudúce, keď začnete premýšľať o vzdávaní sa a budete si rozprávať niečo ako „Som na to nevhodný“ alebo „Tento deň skončí zle“, pochopte, čo sa deje a nechajte to prejsť vašim vnútrom.

Všetko, čo to vyžaduje, je zvyknúť si viac sa pozorovať a byť si schopný povedať, „Opäť som v tom“ a sústrediť sa namiesto toho na vaše každodenné výzvy.

2. Naučte sa rozhodovať s ľahkosťou

Ďalším problémom sebadôvery je pochybovať vo vaše schopnosti a nabrať tak správny smer. Toto pramení zo strachu z následkov vychádzajúcich z vašich rozhodnutí.

Je treba, aby ste si zapamätali, že naše mysle nemôžu pracovať ako oddelené súčasti nášho ja. Vo viacerých prípadoch to môžu byť naši najväčší nepriatelia, pretože poznajú všetky detailné informácie o našich slabých stránkach a veciach, ktorých sa najviac obávame.

Ak pred vás vaša myseľ postaví tieto obavy, môže vás tým paralyzovať a spraviť neschopných vykonať nejaké správne rozhodnutie.

Treba si však uvedomiť, že veľká väčšina našich rozhodnutí neznamená koniec sveta. V skutočnosti chyby môžu byť otočené naruby a použité ako skúsenosti, z ktorých sa dá poučiť.

Pravdupovediac, niektorí ľudia sú dokonca ochotní „nabúrať a zhorieť“ (ak im to situácia dovolí) a to len, aby vedeli, čo nabudúce nemajú robiť.

Na to, aby ste spravili najlepšie možné rozhodnutie, potrebujete sa nechať viesť určitou cestou. Na začiatok si budete musieť zobrať nejaký čas na zváženie všetkých uhlov a určiť jadro problému predtým, ako urobíte nejaké rozhodnutie.

Akonáhle všetko preberiete, potom môžete podniknúť presné kroky potrebné k tomu, aby ste vykonali vaše rozhodnutie. Nemajte strach z toho, čo sa stane potom ako ho spravíte, namiesto toho sa učte z konečných výsledkov.

3. Pozor na vlastný postoj

Dosť často si latku kladieme veľmi vysoko a potom sa viníme, že sme ju nedosiahli. Nechápte ma zle – Nenahováram vás k tomu, aby ste poľavili a uspokojili sa s tým, že budete priemerní.

Byť odhodlaný stať sa excelentným je dobré, avšak nenávidieť sa za to, že ste menej ako perfektní je celkom niečo úplne iné.

Arogancia nie je zrovna vec, po ktorej veľa ľudí túži, avšak taktiež by ste nemali skĺznuť do opačného extrému. Postoj kedy sám seba znehodnocujete a hnusíte sa sám sebe iba ubližuje vašej sebadôvere.

Ak o sebe pochybujete, prečo by si druhí ľudia mali o vás myslieť niečo iné? Buďte opatrní s tým, ako sa prezentujete pred ľuďmi okolo vás.

Najviac sebavedomí ľudia, nedosiahli sebadôveru tak, že boli perfektní. Oni jednoducho pochopili celý proces robenia chýb, zodvihli hlavu hore a skúšali znova.

Čo je dôležitejšie, nepozerajú sa na seba ako na obete. Sebadôvera pramení z poznania, že aj keď nemáte okolnosti kompletne pod kontrolou, môžete aspoň kontrolovať reakcie na okolnosti.

Zapamätajte si: Vy nie ste otrokom udalostí vo vašom živote, ani žiadnych vonkajších faktorov.

Tým, že to budete hrať na obeť si nezískate nikoho rešpekt. Ak sa budete vidieť v negatívnom svetle, budete tým dávať ostatným najavo, aby vás videli rovnako.

Ak so sebou začnete narábať hodnotne, naučíte sa ako žiť šťastne s tým, kto ste. To je jeden zo základov neotrasiteľnej sebadôvery.

Keď sa jedná o získavanie ľudí, tieto kvality sa cenia oveľa viac ako peniaze v banke, auto v garáži alebo vaše oblečenie.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup