Optimisti vidia svet krajším, aký v skutočnosti je. Pesimisti veria, že pravdepodobne všetko sa skončí zle. Dá sa teda povedať, že keď sa stane naozaj niečo zlé, pesimisti sú vždy lepšie pripravení. To je aj dôvod prečo optimisti zažívajú menej stresu a užívajú si viacej zábavy. Byť pesimistom má svoje svetlé a aj temné stránky. Optimisti sú na tom rovnako.

V skutočnosti sa však pri optimistoch a aj pesimistoch jedná iba o stereotypné zmýšľanie. Každý z nás je niekedy optimista a niekedy pesimista. Skutočných 100% optimistov a stálych pesimistov môžete vidieť len zriedka. Cez to všetko máme skoro všetci tendenciu trocha viac inklinovať jednému alebo druhému smeru.

Ako je to s vami? Ste večný pesimista alebo naopak optimista? Veríte, že všetko dopadne dobre? Alebo veríte v to, že sa to skončí zle?

Vyberte si prosím jednu z týchto možností:

Považujem sa viac za optimistu.

Považujem sa viac za pesimistu.

Existuje ešte jedna tretia možnosť:

Taktiež môžete byť pozitívnym realistom.

 

Pozitívny realista môže vidieť obe strany sveta. Vidí v živote to dobré, ale aj to zlé. Vie, že svet je prekrásne miesto plné súcitu, šancí a nových možností. Taktiež však vie, že život môže byť občas krutý, obyčajný a nespravodlivý.

Pozitívny realista vidí svet viacej ako celok, v ktorom viac preferuje pozitívne aspekty života, pretože vie, že je väčšia pravdepodobnosť, že sa staneme tým, na čo častejšie uprieme našu pozornosť. Taktiež je lepšie všímať si dobré veci.

Pozitívny realista si je vedomý nebezpečenstva, ktoré ukrýva svet. Posilňuje sa proti zlým vplyvom tak ako sa len dá, avšak bez toho, aby to preháňal. Robí iba to, čo treba a venuje sa opäť iba tým pekným životným veciam.

Pozitívny realista šikovne balansuje medzi nádejou a rizikom, s tým, že je pripravený vychutnať si daný okamžik naplno, je si vedomý problémov, a je vďačný za to, čo všetko dobré v jeho živote existuje.

Pozitívny realista nepopiera ani dobré ani zlé veci, pretože je to realista. Vie sa však vedome rozhodovať. Sústredí sa viac na to dobré na svete. Z toho dôvodu je to POZITÍVNY realista.

Je pripravený na to najhoršie, dúfa však v to najlepšie. Zlúčiť v praxi tieto dva póly nie je nič jednoduché. Pomôcť vám s tým môžu nasledovné otázky:

Čo mi dáva to všetko potešenie v mojom živote?

Ktoré reálne hrozby v mojom živote existujú?

Ako si dnes môžem užiť svoj život?

Ak vám začnú tieto otázky chodiť častejšie hlavami, môžete tak trochu zmiešať vaše optimistické a pesimistické názory a tým sa stať pozitívnym realistom.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup
ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokPríbeh o šťastí
Ďalší článokLekcia do života
Naše myšlienky rozhodujú o našom postoji, náš postoj rozhoduje o našich činoch a naše činy rozhodujú o našom živote!