V čom sa dá investovanie porovnať ku gamblingu?

Každý človek, ktorý svoje peniaze investuje, to nerobí s úmyslom ich stratiť. Investovanie by mala byť cesta k dosiahnutiu určitého cieľa, či už komfortného dôchodku alebo zabezpečenie si stabilného príjmu a čokoľvek iné.

Realita je tu však neúprosná a nie každý vie byť trpezlivý a nepodľahnúť vidine rýchleho  zárobku, čo často pripomína gambling.

Určenie si základných princípov

Pri investovaní je najdôležitejšia definícia finančných cieľov. Ak ich investor nemá a neprikladá svojim peniazom dostatok pozornosti a chce len čo najviac zarobiť, je na tom podobne, ako keby ich vrazil do kasína.

Treba si určiť či chcete investovať dlhodobo, alebo peniaze vybrať po pár mesiacoch, či rokoch. Investovať krátkodobo nebude určite rozumné do akcií a naopak dlhodobo do dlhopisových fondov.

Je potrebné pamätať si ešte jedno a to, že na finančných trhoch idú výnosy a riziká ruka v ruke. Výnimka neexistuje, preto trhy, ktoré ponúkajú rýchle zbohatnutie nepatria k zodpovednému investovaniu, ale naopak, môžeme ich prirovnať ku gamblingu.

Zameranie sa len na čo najvyšší výnos a ignorovanie rizík vedie zaručene k stratám, aspoň dlhodobo.

Lákavé zbohatnutie

Gambling je lákavý, pretože šanca na zisk je väčšinou 50/50. Aj v rulete stavíte buď na červenú alebo čiernu a tak môžete rýchlo zbohatnúť, ale aj stratiť.

V súčasnosti je vďaka rozvoju internetu takmer všetko možné z pohodlia domova. Vieme si objednať rôzne produkty a taktiež rýchlo zarobiť, napríklad prostredníctvom hazardných hier.

Gembling je tak fenomén, ktorý si podmaňuje hráčov po celom svete. Predstava zárobku a bez toho, aby ste museli vyjsť z bytu si vie človeka podmaniť.

Súvis s investovaním vidieť aj v tom, že ak na trhoch poklesnú ceny, väčšina investorov prepadne panike a predá všetko čo má so stratou. V gamblingu je to podobné, ak prehrávate, potrebujete čo najskôr vyhrať a hlava často nezostáva chladnou. Prepadávate panike a robíte rozhodnutia, ktoré môžete neskôr oľutovať.

Rozdiel je preto v postoji a zodpovednosti jedinca. Investovanie by malo byť považované za dlhodobé a v gamblingu môžete byť úspešný skôr krátkodobo, ak vôbec.

 

Zdroj: www.hraci-automaty.com