Tretia časť zo seriálu Zen Habits sa bude zaoberať pokojom. Naučíte sa, čo je to pravý pokoj a ako by ste ho mali praktizovať. Preto sa pohodlne usaďte, mierime do sveta plného pokoja.

Počúvajte svet okolo vás. Zastavte sa tak, aby ste cítili každý nádych a výdych. Počúvajte vaše myšlienky. Pozorujte detaily vášho okolia. Užívajte si to, ten pocit kedy nerobíte nič iné. V tomto modernom svete je bežné stále sa niečomu venovať a vyvíjať nejaké aktivitu. Ak nie fyzicky tak aspoň s našou mysľou alebo pozornosťou.

Celé dni sa naháňame, robíme veci, rozprávame, emailujeme, posielame a čítame správy, neustále surfujeme zo stránky na stránku.

Stále sme v strehu, stále sme v spojení, stále myslíme, stále rozprávame. Nie je čas upokojiť sa. Sedenie pred televíziou alebo počítačom sa neráta ako pokoj.

Týmto spôsobom vznikajú straty: Strácame čas na sledovanie alebo počúvanie. Strácame mier.

A čo je horšie, všetok ten zhon naokolo je často kontraproduktívny. Samozrejme, ja viem, že v našej spoločnosti sú činy veľmi dôležité Ten kto sa nemá k činu sa považuje za lenivého, pasívneho a neproduktívneho. Avšak niekedy je priveľa aktivity horšie ako žiadna aktivita.

Častokrát sa pokojne môžete snažiť koľko chcete, ale nič nespravíte. Alebo toho môžete spraviť veľa, ale nič podstatné. Alebo môžete vašimi činmi dokonca niektoré veci urobiť horšími ako keby ste nerobili nič a venovali sa chvíľu sám sebe.

Vo chvíli, keď by sme mohli byť pokojní, napríklad preto, lebo čakáme v rade, sedíme v čakárni u lekára alebo na autobus či vlak, častokrát neobsedíme a potrebujeme nájsť niečo, čím by sme sa zamestnali.

Niektorí z nás majú na túto príležitosť pri sebe mobilné telefóny, notebooky alebo časopisy na čítanie, ostatní sa len tak vrtia na mieste. Byť v pokoji je niečo, na čo väčšina z nás nie je zvyknutá. Venujte nejakú chvíľu tomu, že si premyslíte ako strávite nasledujúce dni – v práci, po práci, v príprave na prácu, po večeroch alebo víkendoch.

Stále sa nepretržite naháňate? Stále čítate a odpovedáte na správy, sledujete najnovšie informácie? Stále sa pokúšate spraviť kopec vecí, postupne vyškrtávať úlohy z vášho zoznamu ako nejaký počítač? Stále kontrolujete váš diár? Je toto spôsob ako chcete prežiť váš život?

Ak áno, v tom prípade mier s vami. Ak nie, obetujte chvíľu na to, aby ste si dopriali pokoj. Nemyslite na povinnosti, ktoré vás čakajú alebo veci, ktoré ste už urobili. Stačí iba chvíľa.

Následne po minúte alebo dvoch sa zamyslíte nad vašim životom a predstavte si akým by ste chceli aby bol. Predstavte si, že by ste sa v živote menej naháňali, menej pracovali. Predstavte si, že ste viac sám so sebou, viac premýšľate a ste pokojnejší. To je predstava.

Je to úplne jednoduché: Všetko čo k tomu potrebujete je sadnúť si a zastaviť sa dennodenne na pár minút. Akonáhle si na to zvyknete, pokúšajte sa každý deň robiť menej. Dýchajte, ak máte pocit, že idete príliš rýchlo. Spomaľte. Namiesto toho, aby ste čakali, nájdite šťastie teraz, v tomto momente.

Objavte čaro momentu, kedy sa zastavíte a venujete si trocha času. Je to hotový poklad a je dostupný pre každého z nás. Stále!

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup