Sme to, čo opakovane robíme. Dokonalosť potom nie je žiadne umenie, ale zvyk. – Aristoteles (parafrázoval Will Durant).

Podaktorí z vás možno poznajú človeka menom Leo Babauta, ktorý píše blog Zen Habits. Na biznisblogu som sa rozhodol venovať mu celú kategóriu a dnešným dňom spúšťam seriál Zen Habits. Prvá časť bude o čosi dlhšia, poviem vám čo to Zen Habits znamená a bližšie vám predstavím človeka, ktorý za tým všetkým stojí.

Zen Habits je o tom, aby ste našli jednoduchosť v tomto chaotickom svete. Hovorí o zbavení sa nepostatného, aby sme sa mohli sústrediť na to, čo je skutočne dôležité, vytvoriť niečo úžasné, nájsť šťastie.

Tento blog sa stal s vyše 200000 čitateľmi, jedným z 25 najlepších blogov na svete. Všetok jeho obsah je voľne šíriteľný. Zen Habits sa venuje témam ako je jednoduchosť, zdravie a fitness, motivácia a inšpirácia, skromnosť, rodinný život, šťastie, ciele, ako úspešne dokončiť skvelé veci a žiť pre tento moment.

Celý blog stvoril a píše Leo Babauta. Ženatý muž so šiestimi deťmi žijúci v San Franciscu, kde sa presťahoval z Guamu. Sám o sebe hovorí, že je spisovateľ, bežec a vegetarián.

Úvod by sme mali za sebou, teraz sa vám predstaví sám Leo Babauta.

Takže, vy si čítate moje články o tom ako dosiahnuť vaše ciele, ako ušetriť peniaze, cvičiť alebo stávať skoro a zaujímalo by vás aká je presne moja kvalifikácia?

Moja odpoveď je, že ja nemám formálne vzdelanie. Nie som expert, doktor a ani tréner. Nezarobil som milióny dolárov a taktiež nie som najlepší atlét na svete.

Som len obyčajný človek, otec šiestich detí, manžel a spisovateľ. Avšak za posledné roky som toho stihol veľmi veľa dokončiť (taktiež som stihol veľmi veľa zlyhať), no a na tejto ceste som sa stihol veľmi veľa naučiť.

Tu je zoznam toho čo som stihol spraviť od Decembra 2005, dátumu kedy som začal meniť svoj život (môže to znieť ako vystatovanie, preto mi odpustite.)

Prestal som fajčiť (18.November 2005). Skutočne obrovská zmena, ktorá odštartovala ďalšie zmeny v mojom živote. Prestať fajčiť ma naučilo mnoho o menení návykov, dokončovaní cieľov a všetkých potrebných elementov k tomu, aby sa mi to podarilo. Prestať fajčiť som sa pokúšal už v minulosti, ale zlyhal som. Keď sa mi to tento krát podarilo, celé som si to rozanalyzoval, niečo som sa z toho naučil a bol som inšpirovaný mojim úspechom. Úspech môže priniesť ďalší úspech, stačí ak ho viete využiť vo svoj prospech.

Stal som sa bežcom. Aby som sa zbavil nahromadeného stresu bez fajčenia, začal som behať.  Na začiatok som odbehol asi pol kilometra. Musím povedať, že som bol naozaj veľmi zadýchaný. Pomaly som si zväčšoval vzdialenosti a na konci mesiaca som zabehol viac ako 5km. Krátko potom som bol tak zažraný do behania, že som sa rozhodol zabehnúť môj prvý maratón.

Zabehol som niekoľko maratónov. Rok potom ako som začal behať, som dokončil svoj prvý maratón. Nemal som nejaký dobrý čas, ale zvládol som to. Vždy to bol môj veľký sen a dokončiť niečo takéto bolo jednou z najlepších vecí, ktoré som kedy spravil. Odvtedy som zabehol ďalšie dva, vrátane maratónu v Honolulu.

Začal som skoro vstávať. Keď som začal behať, rozhodol som sa, že začnem skorej vstávať. Zo začiatku mi to robilo veľké problémy, ale akonáhle som začal vstávať skoro, objavil som mnoho pôžitkov, ktoré prináša skoré ranné vstávanie. Zrazu som mal oveľa viac času. Nie na prácu, ale na venovanie sa mojim záľubám a plniť svoje predsavzatia.

Byť usporiadanejší. Na začiatku roku 2006 som sa rozhodol vytvoriť si malý systém, ktorý prinesie do môjho života trocha prehľadnosti. Učil som sa ako si udržať zložky na poriadku, jednoducho ako byť organizovanejší v práci alebo doma. Nie som dokonalý, ale oproti tomu, aké to bolo predtým som sa zlepšil oveľa.

Začal som zdravšie jesť. Ako bežec a osoba, ktorá má za cieľ zhodiť na váhe, rozhodol som sa, že budem žiť zdravšie. Začal som znižovať prísun nezdravých potravín ako sú solené, vysmážané a sladké jedlá. Jedol som iba chudé hydinové mäso a ryby, viacej ovocia, zeleniny a obilnín. Cítim sa skvelo!

Stal som sa vegetariánom. V auguste 2006 som sa rozhodol, že sa stanem vegetarián. Pomaly som znižoval prísun mäsa a prešiel na 99% percentnú vegetariánsku diétu. Jem zdravšie ako kedykoľvek predtým.

Zdvojnásobil svoj príjem. Väčšiu časť roka 2005 som pracoval iba ako freelancer. Nestačilo to však na to, aby som zabezpečil svoju rodinu.  Dostal som prácu a popri nej som ďalej pokračoval ako freelancer, čím som zdvojnásobil svoj príjem. Napriek tomu som mal stále čas na rodinu a cvičenie. Dnes zarábam oveľa viac ako vtedy a to pracujem iba pre seba.

Napísať novelu. V roku 2006 som sa zúčastnil Nanowrimo ( napísanie novely o dĺžke 50000 slov za jeden mesiac) a v novembri toho istého roku som dokončil 50000 slov pre moju novelu. Momentálne stale potrebujem dokončiť záver a prepracovať ho. Avšak dokončiť môj cieľ 50000 slov bolo naozaj skvelé.

Prevziať kontrolu nad financiami. Prestal som žiť od výplaty a naučil sa ako si vytvoriť nejakú rezervu. Menej míňať a mať našetrené na splatenie dlhov.

Našetriť si dostatočné množstvo financií pre prípad núdze. Jedna z najchytrejší vecí v oblasti financií, ktorú som kedy spravil. Ak nemáte žiadne záložné zdroje, odporúčam začať hneď teraz! Na mojom záložnom konte mám teraz dostatok financií, avšak z počiatku to také ružové nebolo. Nebyť záložného konta, nikdy by som sa nevyhrabal z mojich dlhov.

Úplne eliminovať svoje dlhy. V roku 2006 som začal so splácaním pár drobných dlhov. Do roku 2007 som mal všetky dlhy splatené. Bol to naozaj skvelý pocit! Dnes je môj život úplne bez dlhov.

Zjednodušiť svoj život. Stal som sa značne hospodárnejší a zredukoval som veľa neporiadku v mojom živote. Veci sa zrazu začali stávať lepšími a musím povedať, že som veľmi šťastný jednoduchosťou môjho domu a doterajším pokojným životom.

Vyčistiť si svoju mailovú schránku a pracovný stôl a stále si to udržiavať. Moja mailová schránka je teraz úplne usporiadaná a môj stôl tiež. Je to skvelé!

Zhodiť na váhe: Zhodil som 30kg a musím povedať, že sa cítim lepšie ako kedykoľvek predtým.

Trénovať a dokončiť pár krátkych triatlonov. Urobil som to pre zábavu, nie zo súťaživosti a bol to naozaj poriadny zaberák.

Začať dochádzať do práce na bicykli. Začal som iba pre pár týždňami a to iba dva až tri krát do týždňa, ale dúfam, že postupne si zvyknem a navýšim to na 4 až 5 krát do týždňa. Šetrím benzín, pomáham životnému prostrediu, som šetrnejší, zjednodušil som svoj život a v podstate si denne doprajem poriadnu porciu pohybu.

Začať písať Zen Habits a spraviť z neho do jedného roka jeden z najlepších blogov. Dnes má Zen Habits viac ako 200000 odberateľov a magazín Time ho dva krát zaradil medzi 25 najlepších blogov na svete.

Začať môj druhý blog. Write to done, pre spisovateľov a blogerov. Dnes má viac ako 20000 odberateľov a nachádza sa medzi top 10 svetovými blogmi v kategórií pre spisovateľov.

 Napísať najlepšie sa predávajúcu e-knihu o produktivite, Zen to Done (Zen a hotovo) v roku 2007. Doteraz si ju kúpilo a stiahlo viac desiatky tisíc ľudí.

Napísať najlepšie sa predávajúcu tlačenú knihu. The Power of Less ( sila jednoduchosti). Táto kniha sa stala najpredávanejšou na Amazon.com a dostanete ju kúpiť v kníhkupectvách po celom svete.

Spustiť tretí blog, mnmlist, o minimalizácií.  Doteraz má okolo 12000 odberateľov.

Na druhý pokus dokončiť NaNoWriMo, napísať 108000 slov do novely za 30 dní v Novembri 2009

V lete 2010 sa úplne vzdať môjho auta. V týchto dňoch moja rodina jazdí hromadnou dopravou alebo chodí peši. Taktiež sme veľmi začali využívať bicykel.

Možno to znie naraz ako kopec vecí a keď sa na to spätne pozerám aj je. Avšak nerobil som všetko naraz. Postupným plnením jednotlivých úloh som sa vždy niečo nové naučil a využil to pri plnení ďalšieho predsavzatia, ktoré som si stanovil. Čo je hlavné mal som chuť to robiť a stále mám.

Netvrdím, že som perfektný. Zlyhávam dennodenne. Avšak ani to ma nezastaví. Možno sa dnes nedostanem k behaniu, ale to neznamená, že nemôžem behať zajtra alebo inokedy. Spravil som naozaj neskutočný pokrok. A ako som to celé dosiahol? Žiadna mágia, žiadna špeciálna dávka rozhodovania alebo zasvätenosti. Jednoduchými metódami, veci, o ktorých som rozprával vyššie a vecami, ktoré sa stále učím, aby som sa stal dokonalým, kým pravdepodobne nikdy nebudem. Priatelia, cesta, na ktorej sa nachádzame, je cesta, ktorá nemá žiadnu cieľovú stanicu. Pripojte sa ku mne. Spoločne toho zvládneme dokončiť veľa a na tejto ceste zažijeme určite obrovské množstvo zábavy.

Druhá časť tohto seriálu nesie názov dýchanie.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup