Máte niečo ušetrené a rozmýšľate kam by ste peniaze investovali? Touto otázkou sa trápi viacero ľudí. Možností kam investovať finančný obnos je niekoľko. Niekto investuje do zlata, drahých kameňov alebo akcií. Veľa ľudí sa ale rozhodne investovať do nehnuteľnosti.

Investovanie do nehnuteľnosti

Mať vlastnú nehnuteľnosť je snom množstva ľudí. Kým väčšina ľudí rieši vlastné bývanie cez podnájom alebo hypotekárny úver sú aj ľudia, ktorí nehnuteľnosť berú ako výbornú formu investície. Princíp tohto investovania je jednoduchý. Kúpiť nehnuteľnosť, ktorej hodnota časom stúpne a vy ju budete môcť neskôr predať so ziskom. Zisk nemusí hrať vždy prvú úlohu. Takáto nehnuteľnosť môže byť aj niečo ako „poistka na horšie časy“. Investovanie do nehnuteľnosti má svoje klady aj nevýhody, ktoré, ak sa chcete dobre rozhodnúť, by ste mali poznať.

Výhody

Ak už jednu nehnuteľnosť máte a chcete si zaobstarať ďalšiu (ako investíciu) postup jej nadobudnutia poznáte. Nájsť byt za výhodnú cenu a kúpiť ho. Stačí si len prejsť inzeráty ako „predaj bytov Bratislava“ alebo iné mesto a vybrať si.

Financovanie

Na financovanie nehnuteľnosti vám stačí len 20% z jej ceny. Zvyšok môžete financovať formou hypotekárneho úveru. Počiatočné náklady tak nie sú také vysoké.

Inflácia

Nehnuteľnosti sa považujú za výbornú ochranu proti inflácii. Dôvod je jednoduchý. Kým hodnota zlata počas rokov kolíše pri nehnuteľnostiach to tak nie je. Ich hodnota zvyčajne rastie s infláciou.

Nevýhody

Kúpa investičnej nehnuteľnosti má aj niekoľko mínusov.

Financovanie

Ak ste si kúpili nehnuteľnosť na hypotekárny úver nebudete splácať len hypotéku ale platiť aj poplatky, ktoré s nehnuteľnosťou súvisia, ako elektrina, voda, fond opráv, kúrenie,… Počítajte s tým, že ak byt nedáte do prenájmu pôjdu tieto financie z vášho vrecka.

Údržba

Či už v nehnuteľnosti bývate alebo nie je potrebná jej údržba. Ak sa niečo pokazí musíte to opraviť. Ak nie je nehnuteľnosť udržiavaná stráca na cene a to pri investovaní nechcete.

Likvidita

Predaj nehnuteľnosti môže nejaký čas trvať. Ak budete potrebovať peniaze čo najrýchlejšie predajom bytu ich rýchlo nezískate.