Predstavte si, že by ste mohli robiť všetko na svete bez pocitu strachu a akýchkoľvek negatívnych pocitov vôbec.

Strach z neúspechu je v nás zakorenený už od ranného detstva, kedy sa nás rodičia snažili až príliš chrániť. Pre nikoho však nie je jednoduché znovu a znovu počúvať slovo „Nie!“, hoci je to pre naše dobro.

Po čase ale začneme byť sami opatrní a dávame si pozor na to, čo robíme. Zároveň neustále hľadáme autority, na ktorých si overujeme, či je naše konanie v poriadku.

Ako rastieme, robíme to už iba nevedomky. Nakoniec nepotrebujeme ani vedieť, že tam niekto naozaj je. Stačí, že žijeme svoj život najlepšie ako to dokážeme.

Prekonať strach z neúspechu vôbec nie je jednoduché, ale je to možné! Najmä ak ste rozhodnutí posunúť svoj osobný rast na vyššiu úroveň. Neexistuje žiadna magická pilulka, ktorá by premenila vaše vnútro na neohrozeného hrdinu. Je tu však niekoľko krokov, ktoré vás posunú bližšie k oslobodeniu z imaginárnej cely vašej mysle.

1. Pomenujte hlavné príčiny

„Prehrať jednu bitku neznamená prehrať vojnu.“ – F. Scott Fitzgerald

Odkiaľ pochádza váš strach z neúspechu? Sadnite si, niekoľkokrát sa zhlboka nadýchnite a spýtajte sa sami seba, kedy sa vo vás strach z neúspechu objavil. Pozorne sledujte, čo vidíte, cítite či počujete. Keď už uvidíte, čo spôsobuje váš strach, zistíte tiež , že vaša myseľ je výkladnou skriňou. Ak ste mali príliš úzkostlivých rodičov alebo zvlášť prísneho učiteľa, vedzte, že boli tak náročný iba pre vaše dobro. Je jednoduché posudzovať veci, ktoré v minulosti spravil ten či onen. No keď sa na vec pozriete ako nezainteresovaný človek, zbadáte, že mnohé veci sa vás osobne vôbec netýkajú. Je však dôležité, aby ste preskúmali všetky svoje negatívne skúsenosti, pretože majú veľký vplyv na to, ako žijete svoj život.

2. Jednoduchosť

„Jednoduchosť je najvyššia sofistikovanosť.“ – Leonardo da Vinci

Zložitosť ako takú je ťažké si čo i len predstaviť. Ak sa o to pokúsite, budete sa cítiť vyčerpaní. Všetko sa bude zdať beznádejné, akoby to za nič nestálo. A to všetko iba preto, že neviete, ako na to.

Ak nie ste zapálený vo vnútri, mali by ste si svoje konanie dopredu dobre premyslieť. Nájdite svoju vášeň a odvážne vykročte tam, kde ste nikdy predtým neboli.

3. Zlyhanie je nevyhnutné

„Je hlúpe báť sa toho, čomu sa nemôžete vyhnúť.“ – Publius Syrus

Priznajme si to – zlyhanie je nevyhnutné, ak chceme zažiť skutočný život. Ja viem, chcete žiť plnohodnotný, zmyslený život plný vášne a s jasnými cieľmi. To chceme všetci. Avšak nestane sa to ak podľahnete svojmu strachu a vydáte sa po pohodlnejšej ceste, iba preto, že tam nie je prekážka. Skôr či neskôr budete musieť prekonať strach z neúspechu. Rovnako ako budete musieť prekonať množstvo ďalších obáv, ktoré prídu počas života. Niekedy je to frustrujúce a vyčerpávajúce. Poznám to, zažil som to. Ale čím viac ťažkých období zdoláte, tým rýchlejšie budete rásť. Ak chcete žiť život vašich snov, spravte neúspech jeho súčasťou. Prijmite to.

4. Chybami k úspechu

„Neexistuje neúspech, iba spätná väzba.“ – Robert Allen

Čím viac sa mýliš, tým viac si úspešný. Mal som šťastie, že toto som sa v živote naučil veľmi skoro. Zaujíma ma konštruktívna kritika. Je to pre mňa šanca zdokonaľovať to, čo robím. Nikdy som nepredpokladal, že viem všetko, ani netvrdím, že som neomylný. Väčšina úspešných ľudí pochybí každý jeden deň. Rozdiel medzi úspešným a zatiaľ-neúspešným je uvedomenie si, že zlyhanie je iba odrazový mostík, nie trvalý stav.

5. Neúspech je dočasný

„Neúspech je udalosť, nikdy nie osoba.“ – William D. Brown

Neúspech sa zdá byť permanentný. Vy aj ja, všetci to vieme, no nesprávame sa podľa toho. Môžete si predstaviť vlastné zlyhanie a tento film vo vašej hlave zastaviť. No ak ho necháte ďalej bežať, možno si uvedomíte, že práve chyba je presne to, čo potrebujete. Môže to byť jasnou správou o lekcii, ktorú musíte na ceste životom pokoriť. Neúspech nie je jednoduchý, ale je presne tým, čo z vás urobí takú osobnosť, akou by ste sa chceli stať. Zlyhal som viackrát, ako by som to vedel vôbec spočítať. A stále sa obávam zlyhania. Rozdiel je v tom, že teraz viem, že strach z neúspechu je iba myšlienka. Myšlienka, ktorá spôsobuje nepríjemné pocity, no v skutočnosti nemá žiadny vplyv na realitu. Je často prehnaná. Myšlienka, nad ktorou nemáme kontrolu. Väčšina ľudí neustále skúma svoje myšlienky. A nikdy neprestáva uvažovať nad tým, že ich myšlienky nie sú správne. Prečo vlastne pripisujeme myšlienkam toľkú vážnosť, keď nám často zbytočne spôsobujú iba nepríjemné pocity?

6. Osloboďte svoju myseľ

„Myseľ je všetko. Na čo myslíte, to sa stane.“ – Buddha

Myšlienky môžeme eliminovať, pocity môžeme zmierniť a strachy sa dajú prekonávať. Môžete to urobiť tak, že budete aktívne čeliť svojim strachom, pričom môžete využiť metódy ako práca či meditácie.  Žite viac! Nebuďte otrokmi vlastnej mysle, programovania seba samých, otrokmi domnienok spoločnosti. To, na čo myslíte, sa stane. Uistite sa tak o tom vnútri ešte predtým, ako by ste sa navonok klamali. Veľa ľudí sa pokúša zarobiť viac peňazí, zlepšiť si vzťahy. Hľadá šťastie len aby skončili tam, kde začali. Hľadajú niečo vonku, mimo seba samých. Pritom všetko po čom túžia je priamo pred nimi.

7. Zmeň pohľad na vec

„Zlyhanie je učiteľom úspechu.“ – Japonské príslovie

Kto povedal, že neúspech je zlá vec? Cítite sa pri ňom nepríjemne, preto to musí byť zlá vec. Je to ale skutočne tak? Všetky myšlienky, ktoré spôsobujú, že sa cítime nepríjemne, by sme mali dôkladne preskúmať. Je jednoduchšie povedať to, ako to skutočne urobiť – eliminovať negatívne myšlienky. Ale všetko začína práve pri uvedomení si, že problém naozaj existuje. Posledná vec, vec, ktorej by sme sa mali vyhnúť je, že budete nakoniec na seba nahnevaní za to, že nie ste dokonalí. Všetci máme svoje unikátne obavy a strachy a všetky sú tu z nejakého dôvodu. Váš strach vám ale pomáha vyrásť na ceste, po ktorej kráčate a na ktorú potrebujete dospieť. Uvedomte si svoje negatívne obavy a presvedčenia, keď to budete potrebovať. Nepotrebujete sa ponáhľať. Toto nie je súťaž. A všetko, čo robíte, robíte skvele! Pozrite sa na každý svoj pád ako na požehnanie v prestrojení. Nezmúdreli ste tak prostredníctvom úspechu, ale vďaka zlyhaniu.

Kedykoľvek budete čeliť niečomu skutočne zložitému, učíte sa z toho a zároveň osobne rastiete, pretože všetko zlé raz prejde.

8. Osobný rast

„Predpokladajme, že ste zlyhali – znovu a znovu. Ale začať od začiatku môžete každý jeden moment, ktorý si vyberiete! Preto „neúspech“ nie je padnutie nadol, iba postátie dolu.“ – Mary Pickford

Všetci máme tie isté základné strachy. Cez niektoré sa prenesieme ľahko, v iných uviazneme. Použite svoj strach ako ukazovateľ, ktorý naznačuje, kde máte priestor na rast. Strachu z neúspechu čelí každý z nás. Nie je to koniec sveta! Je to začiatok očarujúcej cesty. Strachom sa môžete cítiť byť ohrozený. Je to preto, čo si pod tým predstavujete vo vašej mysli. Pozrite sa na obrázky, ktoré sa vám vybavia pri pomyslení na strach zo zlyhania. Čo vidíte? Vidíte sa padať uprostred veľkej skupiny ľudí, ktorí sa smejú? Ale oni nie sú nikto! Sú to iba myšlienky. Môžete cez ne prejsť, ak to chcete. Už teraz ste spravili prvý krok tým, že čítate tento článok. Ak by ste sa chceli vrátiť do pohodlia vašej existencie, už je neskoro. Semená tohto článku už do vás boli zasiate.

9. Obíjmite strach

„Musíme získať silu, odvahu a sebadôveru prostredníctvom skúseností, kedy sa zastavíme a pozrieme strachu do očí. Musíme urobiť veci, o ktorých sme si mysleli, že ich urobiť nemôžeme.“- Eleanor Roosevelt

Každý sa bojí, len v inej miere. Je to náš prirodzený biologický mechanizmus. Čím skôr sa so svojím strachom spriatelíte, tým skôr budete môcť pokračovať na ceste vpred. Môžete pozmeniť smer svojich strachov, myšlienok a obáv. Kedykoľvek pracujem na niečom dôležitom, na niečom, čo mám rád a objaví sa strach, viem, že to prekonám. Druhá alternatíva je vzdať sa. Tá ale neprichádza do úvahy. Ak sa rozhodnete ísť za svojimi vášňami, váš strach bude v porovnaní s tým zanedbateľný.

10. Prijmite opatrenia

„Pochybil som na ceste k úspechu.“ –Thomas Edison

V dnešnej dobe máme na dosah ruky toľko informácii ako nikdy predtým. Internet nám umožňuje prístup k množstvu kurzov, sprievodcov či tréningových programov. Nezáleží na tom, čo chcete robiť – môžete sa to učiť. Je to fantastické, ale môže to byť aj ochromujúce a rovnako to môže tvoriť živnú pôdu pre strach. Akékoľvek otázky sa vám začnú preháňať mysľou a začnete sa obávať toho či onoho, napriek tomu je vysoko pravdepodobné, že skončíte na správnom mieste. Keď budete počúvať hlasy, ktoré vychádzajú z vášho srdca, váš pokrok bude rýchly. Uvidíte. Kým väčšina ľudí bude sedieť a čakať na správny moment, vy sa už budete učiť a zároveň vnútorne rásť. To je to, čo potrebujete k životu vašich snov.

11. Predstavujte si svoju budúcnosť

„Čo by to bol za život, keby sme nemali odvahu nič podniknúť?“ – Vincent van Gogh

Negativizmus niekedy pomáha. Predstavte si vašu budúcnosť. Ako by vyzerala, keby ju mal pod kontrolou váš strach? Kde by ste skončili? Myslíte, že by ste ľutovali, keby ste boli na konci vášho života? Teraz si predstavte váš život v prípade, že ste prekonali všetky svoje strachy. Môžete žiť taký život, po akom túžite. Môžete sa obhliadnuť za životom bez ľútosti. Určite ste spravili niekoľko hlúpych vecí, ale tie mu iba dodali to správne korenie. Môžete sedieť doma a ľutovať sa, čo všetko by ste chceli, ale neviete zmeniť svoj život. Ale iba vy máte silu na túto zmenu. Takže pokojne začnite práve teraz!

12. Zostaňte v prítomnosti

„Neprebývaj v minulosti, nesnívaj o budúcnosti, koncentruj sa na prítomnosť.“ – Buddha

Mnoho z nás žije radšej v minulosti alebo v budúcnosti. Stále ľutujeme, čo sme urobili alebo neurobili alebo sa obávame toho, čo príde. Používanie minulosti či budúcnosti je fajn, ak sa zameriavame na nejaké ciele. Ale nechať myseľ bezhlavo poletovať, nie je dobré, ako už iste viete. S prítomnosťou problém nie je. Ste v pohode práve teraz. Máte strechu nad hlavou, jedlo v chladničke, cítite sa fajn. Fajn sa môžete cítiť aj bez strechy nad hlavou. Čo môže spôsobiť nepohodlie, je vaša myseľ a príbehy, ktoré vytvára okolo vašej situácie. Akceptujte ten dar, akým je prítomný moment. Dýchajte, cíťte, načúvajte a zúčastňujte sa toho kým ste práve teraz. Tak získate kľúč k sebe samým.

13. Nasledujte svoje vášne

„Žiadny človek, ktorý sa teší zo života, nie je neúspešný.“ – William Feather

Posledné, no vonkoncom nie zanedbateľné, je nasledovanie svojich vášní. Iba tak sa stanú skutočnosťou. Ak sa rozhodnete nasledovať svoje vášne, oveľa pravdepodobnejšie zlikvidujete svoj strach. Viete tak isto ako ja, že robenie čokoľvek iného, čo sa nezhoduje s vašimi túžbami, nemá zmysel. Niekedy mám pocit, že to nie som ja, čo žijem svoj život, ale život sám žije vo mne. Idem ruka v ruke s mojimi citmi, s mojím srdcom. Robím to, čo je pre mňa vzrušujúce. Volá sa to záujem o cestu života a pozývam vás, aby ste to okúsili aj vy!

Prekonať svoj strach je iba tak ťažké, ako si to sami ťažkým urobíte. Ak budete čeliť strachu, uvedomíte si, že nikdy nie je tak zlý, ako ste si mysleli. Takže čo si vyberiete? Váš strach, ale život podľa vašich snov?

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup