Pri plnení našich snov máme zvyčajne problém s nedostatkom sily vôle. Často si hovoríme:

– Musím to skúšať tvrdšie.

– Keby som tak mohol zostať sústredenejší.

– Musím sa vedieť lepšie rozhodovať.

– Musím byť sebadisciplínovanejší.

Problémom je, že sila vôle sama o sebe nestačí. Realita je vám v tomto prípade určite dobre známa. Poznáte časy, keď sa pokúšate byť rozhodnejší a oveľa viacej sebadisciplínovanejší, ale stále zlyhávate a vaše ciele sú v nedohľadne?

– Možno ste sa pokúšali zhodiť na váhe – avšak každý večer to skončilo vyjedaním chladničky.

– Možno ste chceli ušetriť peniaze – avšak tomu novému notebooku ste akosi nevedeli odolať.

– Možno ste si išli zacvičiť – avšak nedokázali ste sa prinútiť vstať skorej, aby ste to stihli ešte pred začatím práce.

Vždy ste sa z toho pravdepodobne vinili. Cítili ste sa leniví alebo hlúpi, pretože ste nedokázali dodržať to, čo ste si zaumienili. Možno ste sledovali kolegov alebo priateľov, ktorí v podobných veciach uspeli, a tým ste sa len mylne utvrdili, že oni majú asi nejaké veľké rezervy sily vôle, ktoré vám zrejme chýbajú.

Cítite sa ako keby ste neboli zrodení pre úspech.

Pravdou však je, že sila vôle je vysoko preceňovaná. Vždy totiž nedosiahneme naše ciele len tým, že zatneme zuby a budeme ich statočne dobýjať.

Prečo sila vôle nefunguje 

Existuje množstvo prípadov, kedy ste silu vôle použili úspešne. Možno ste:

– Odolali čaru čokoládových sušienok

– Vykonali ten náročný telefonát

– Upratali tú špinavú izbu

– Tretiemu poháru vína ste povedali: „Nie ďakujem.“

… a podobne

Problém je v tom, že sila vôle je obmedzený zdroj. Napríklad diéta, na ňu vám nestačí iba pestovať deň za dňom silu vôle. A pravdepodobne ste si tiež všimli, že počas dní, kedy sa naozaj veľmi tvrdo pokúšate byť trpezliví a zvyknúť si na nejakú náročnú vec, práve vtedy máte oveľa viac tendenciu sa zlomiť a zlyhať v nejakých iných oblastiach.

Takže, ak sa pokúšate zlepšiť silu vašej vôle – nútite sa na ňu spoliehať alebo sa vystavujete situáciám, kde budete testovaní, a tým sa odsudzujete k zlyhaniu.

Čo namiesto toho funguje

Všetci sme stvorenia, ktoré fungujú na základe nejakého zvyku. Máme vo zvyku vybrať si tú ľahšiu cestu alebo tú, ktorá sa nám zdá byť oveľa viac príťažlivejšia. Naše každodenné prostredie (domácnosť, práca, atď.) má na toto oveľa väčší vplvy ako si väčšina z nás vie vôbec predstaviť. Napríklad, ak máte vo vašej práci automat, pravdepodobne skončíte nakupovaním oveľa viac tyčiniek a presladených nápojov, akoby ste možno v skutočnosti potrebovali. Namiesto toho, aby ste bojovali proti vašim zvykom a okoliu, donúťte ich, aby s vami spolupracovali!

To môže znamenať, že budete robiť nasledovné veci:

Snažte sa zbaviť všetkých týchto lákavých dobrôt vo vašej domácnosti. Ak sú totiž vo vašom dosahu, šanca, že po nich siahnete je naozaj veľmi vysoká. Ak budete musieť ísť do obchodu vždy ak dostanete chuť na sladké, vaša prirodzená lenivosť vám v tom úspešne zabráni.

Rovnako si sťažte prístup ku všetkým rozptýleniam vo vašom počítači. Máte aj vy problém s tým, že vždy namiesto práce na počítači skončíte kontrolovaním emailov, chatovaním na facebooku alebo hraním rôznych nezmyselných flashových hier? V tom prípade si tieto stránky zablokujte. Ak sa chcete vyhnúť kontrolovaniu emailov hneď po zapnutí počítača, v tom prípade nedovoľte, aby sa váš klient načítal hneď po jeho štarte.

Skúste do vášho dňa zaviesť cvičenie.  Namiesto toho, aby ste sa pokúšali vstať každý deň o piatej a vyšťavovali sa až do neskorých večerných hodín, čo takto dopriať si nejakú rýchlejšiu prechádzku počas vašej obednej prestávky?

Schovajte si ovládač od televízora, aby ste ho nezapli hneď potom ako prídete domov

Budujte si zvyk. Ak sa snažíte do vášho života zaviesť niečo nové – ako napríklad každý deň pred spaním čítať 30 minút – potom si nájdite nejaký určitý čas a skúste ho dodržiavať. Akonáhle sa to stane ďalšou časťou vašej rutiny, bude pre vás oveľa ľahšie to dodržať.

Nasledujte ciele, ktoré vás nadchnú. Samozrejme, akokoľvek je váš cieľ skvelý, nebude pre vás inšpiráciou každú minútu vášho dňa. Avšak je oveľa jednoduchšie dosiahnuť niečo, čo chcete ako keby ste to mali ísť robiť s pocitom typu – to by som mal spraviť.

dumblittleman.com

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup