Predstavte si, že ste dokončili niečo významné. Možno ste niečo dobré vykonali, namaľovali ste nejaký krásny obraz alebo sa vám podarilo niečo významné v práci.

A pretože ste spravili niečo dobré, dostanete 9 milých, pozitívnych spätných väzieb za vašu snahu. Taktiež však za svoju snahu obdržíte aj jednu negatívnu poznámku.

S čím sa budete viac zaoberať? Budú to pozitívne spätné väzby alebo kritika?

Ak ste ako väčšina ľudí, budete sa viacej zaoberať kritikou. Možno práve tá jedna kritika ovplyvní celý váš pocit alebo dokonca váš výkon. Vaša dobrá nálada teraz prehráva s tou zlou v pomere 9:1.

Je to nejaké divné, nie? Zlé veci sa zdajú v našom vnímaní závažnejšie ako tie dobré.

To ma vedie k celkom zaujímavej myšlienke:

Keď budeme tieto negatívne veci oveľa viac vnímať a skrývať všetky tie pozitívne aspekty, potom to znamená len jediné:

A to, že svet je oveľa lepší ako ho vnímame.

Nie je to svet vonku, ktorý je stále negatívny. Sú to okuliare cez, ktoré vidíme skreslené skutočnosti.

Ako príklad uvediem: V podstate žijeme vo vyspelej krajine, máme tu mier, väčšina ľudí nemusí hladovať alebo mrznúť, úmrtnosť detí je v porovnaní s inými krajinami extrémne nízka.

Priemerná životnosť je vysoká a študovať môžeme na väčšine škôl zadarmo.

Ale o čom sa rozprávame s našimi kolegami alebo susedmi? O veciach, ktoré nie sú správne.

A tu začína veľké rozčuľovanie: Áno samozrejme, že existuje zneužívanie a nespravodlivosť. Rovnako tak existuje v našom živote aj veľa pozitívnych aspektov.

Ja nehovorím, aby sme po svete chodili s ružovými okuliarmi a ignorovali všetky problémy, ktoré sa nám postavia do cesty.

Ja iba vravím: Priatelia, … Zastavte sa, zhlboka sa nadýchnite a pozrite sa aj na to, čo dobré je na tomto svete.

Keď sa pozeráme len na tie zlé veci (zdá sa, že náš mozog nás k tomu zvádza), potom prichádzame nejako k záveru, že žijeme na zlom, nespravodlivom, cynickom svete bez súcitu. Treba najprv pochopiť, že my všetci máme v hlave negatívny filter. A že tento filter je treba vedome kontrolovať.

Prečo by sme sa mali zameriavať aj na  dobré veci?

Celkom jednoduché:

Aby sme sa udržiavali v nádeji, že dobro ešte nezmizlo a, že stále sú medzi nami schopní jedinci. Pretože nádej, viera a schopnosť prináša človeka tam, kde sa chce niečo skutočne pohnúť k lepšiemu.

Raz za čas si predstavte, že sa vám podarilo niečo dobré. Dostanete deväť pozitívnych spätných väzieb a jednu kritiku a predstavte si, že vy na to len pokrčíte plecami a poviete:

„Ty a tvoja kritika, práve ste prehrali v pomere 9:1. Taktiež je to tvoj problém, nie môj!“

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup