Výzvou pre mnohé firmy sú dnes veľmi často aj stúpajúce náklady na elektrickú energiu. V niektorých prípadoch ide dokonca o tak vysoké položky, že rozhodujú o fungovaní firmy. Ako sa takejto situácii vyhnúť a znížiť tieto mesačné účty za spotrebu nevyhnutnej elektrickej energie? Ovplyvniť nákladovú štruktúru podniku môže vo výraznej miere efektívne riadenie energetickej spotreby. Vybavenie spoločnosti kvalitnými fotovoltaickými panelmi je však ďalšie dobré riešenie.

Poďme spoločne zistiť, na akom princípe tieto systémy fungujú, a prečo sa vašej firme vyplatia?

Kvalitné fotovoltaické panely

Kvalitné fotovoltaické panely majú schopnosť premeniť slnečné žiarenie na elektrickú energiu, ktorú môžete potom použiť na pokrytie energetických potrieb vašej firmy. Investíciou do tohto unikátneho systému si môžete mesačné náklady za spotrebu elektrickej energie značne znížiť. Rovnako sa viete zbaviť závislosti na dodávateľoch energie a tešiť z pozitívneho vplyvu na životné prostredie, čo je dnes pre firmu jedna z veľmi dôležitých hodnôt. Najlepšie na tom celom je, že naozaj dobré fotovoltaické systémy majú dlhú životnosť a návratnosť investície je vysoká.

Na akom princípe systém funguje?

Fotovoltaické systémy využívajú solárne panely na zachytávanie slnečného žiarenia a jeho premenu na elektrickú energiu. Tento proces sa uskutočňuje vďaka fotoelektrickému javu v polovodičových materiáloch, z ktorých sú panely vyrobené.

TIP: Snížte náklady na energiu s tepelnými čerpadly

Solárne panely sú hlavný zdroj výroby elektriny z fotónov slnečného žiarenia. Invertor premieňa  jednosmerný prúd z panelov na striedavý prúd, ktorý je použiteľný pre bežné spotrebiče. Dôležitý je aj montážny systém na upevnenie panelov na strechu alebo inú vhodnú plochu. Batérie (pri off-grid systémoch) ukladajú prebytočnú energiu na neskoršie použitie a monitorovací systém sleduje výkon a účinnosť celého systému.

Bez odbornej inštalácie to nepôjde

Dôvodom nutnosti odbornej inštalácie fotovoltaiky je jej efektívnosť a bezpečnosť. Profesionáli zaistia, že systém je nainštalovaný podľa technických a bezpečnostných noriem, čo minimalizuje riziko porúch a maximalizuje výkon.

Firma s certifikátom a kompetenciami na správnu inštaláciu má najlepšie predpoklady na posúdenie vhodnej lokality a výber najlepšieho miesta pre montáž panelov s ohľadom na slnečné žiarenie a tieniace faktory. Vyriešené je aj správne dimenzovanie systému, výber vhodných komponentov a príprava elektrického zapojenia. Čo je najdôležitejšie, s takýmto riešením sú dodržané všetky bezpečnostné predpisy a normy. V mnohých prípadoch je vám k dispozícii aj kontrola a údržba systému pre zaistenie jeho dlhodobej spoľahlivosti a účinnosti.

Koľko vám systém vydrží?

Životnosť fotovoltaických systémov je vysoká, pričom väčšina panelov má životnosť 25 až 30 rokov. Kvalitné komponenty a pravidelná údržba môžu túto dobu ešte viac predĺžiť a zabezpečiť vysokú návratnosť investície. Profesionálna inštalácia prispieva k dlhšej životnosti systému. V niektorých prípadoch môžu ale tento fakt ovplyvniť extrémne počasie a znečistenie.

Off-grid vs. On-grid systém

Pri výbere fotovoltaického systému máte na výber medzi off a on-grid riešením. Každý z týchto systémov má svoje výhody a nevýhody, ktoré je potrebné pri rozhodovaní zvážiť.

  • Off-grid systémy sú úplne nezávislé od verejnej elektrickej siete. Máte vďaka nim možnosť uložiť si prebytočnú energiu do batérií na neskoršie použitie.
  • On-grid systémy sú nižšou počiatočnou investíciou bez potreby batérií. Máte tiež možnosť predávať prebytočnú energiu do verejnej siete. On-grid systém je ale závislý na verejnej sieti, bez ktorej nie je zabezpečená kontinuita dodávky elektrickej energie.

Zníženie nákladov za spotrebu elektrickej energie pomocou fotovoltaických panelov je pre firmu efektívnym a ekologickým riešením. Nestačí si ich však iba vybrať, ale myslieť aj na odbornú inštaláciu a údržbu systému, čo sú kroky, ktoré sa podpisujú nielen pod vysokú efektivitu, ale aj dlhú životnosť panelov.

Zdroj obrázka: Kawee/Adobestock.com

ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokJak zvládnout psaní bakalářské práce včas: Identifikace a řešení časových problémů
Ďalší článokCestujete na dovolenku? Zachyťte všetky dôležité okamihy!
Naše myšlienky rozhodujú o našom postoji, náš postoj rozhoduje o našich činoch a naše činy rozhodujú o našom živote!