Tipovanie je vzrušujúca aktivita, ktorá môže priniesť nielen adrenalín, ale aj potenciálne výhry. Pre tých, ktorí sa chcú do tohto sveta ponoriť hlbšie, je dôležité rozumieť základným pojmom a terminológii, ktorá sa často používa. V tomto článku vám predstavíme kľúčové výrazy, ktoré by mal poznať každý tipér.

1. Kurz (Odds)

Kurz je číslo, ktoré určuje potenciálny zisk z úspešného tipu. Vyjadruje pravdepodobnosť, že určitý výsledok nastane. Čím je kurz nižší, tým je výsledok pravdepodobnejší, a naopak, vyšší kurz signalizuje nižšiu pravdepodobnosť daného výsledku, ale aj vyššiu možnú výhru.

2. Akumulátor (Akovka, Accumulator Bet)

Akumulátor je typ stávky, kde tipér kombinuje viacero tipov do jednej stávky. Aby bola akumulátorová stávka úspešná, všetky tipy musia byť správne. Výhoda tejto stávky je, že pri správnych tipoch sa kurzy násobia, čo môže viesť k výrazne vyšším výhram.

3. Handikap (Handicap Bet)

Handikapové tipovanie je spôsob, ako „vyrovnať“ rozdiel medzi favorizovaným a menej favorizovaným tímom. Favoritovi sa odoberajú body, zatiaľ čo outsiderovi sa body pridávajú. Tento typ tipovania môže byť atraktívny, keď je rozdiel medzi tímami veľký a štandardný kurz na favorita by nepriniesol zaujímavú výhru.

4. Over/Under (Nad/Pod)

Tento tip sa sústreďuje na celkový počet bodov, gólov alebo iných ukazovateľov v zápase. Tipér sa rozhoduje, či počet bodov/gólov bude nad (over) alebo pod (under) stanoveným číslom. Tento typ tipovania je obľúbený v športoch, kde sú výsledky číselne vyjadrené, ako je futbal, basketbal alebo hokej.

5. Dvojitá šanca (Double Chance)

Dvojitá šanca umožňuje tipérovi pokryť dva možné výsledky z troch (napríklad výhru domáceho tímu alebo remízu). Je to menej riziková forma tipovania, ale s nižším kurzom, čo znamená nižšie potenciálne výhry.

6. Value Bet (Hodnotový tip)

Hodnotový tip je situácia, keď tipér verí, že kurz na určitý výsledok je vyšší, než by mal byť na základe jeho vlastného odhadu pravdepodobnosti. Takéto tipovanie si vyžaduje skúsenosti a dôkladnú analýzu, ale môže priniesť vyššie výhry v dlhodobom horizonte.

7. Live tipovanie (In-Play Betting)

Live tipovanie je populárne v stávkových kanceláriách. Poskytuje možnosť uzatvárať tipy počas prebiehajúceho zápasu alebo udalosti. Kurzy sa menia v reálnom čase v závislosti od vývoja zápasu, čo umožňuje tipérom reagovať na aktuálnu situáciu a hľadať výhodné príležitosti.