Sužuje vás niekedy stres? Smiešna otázka, ja viem. Moderný život prináša mnoho obáv a starostí, takže je priam nemožné vyhnúť sa stresu.

Či už musíte čeliť prehnane náročnému riaditeľovi, komplikovanému kolegovi, nakopeným dlhom, detskému rebelovi, alebo strateným dátam v pokazenom počítači, stres tvorí neodmysliteľnú súčasť dnešného sveta.

Pre väčšinu z nás sa vyhýbanie stresu nedá chápať ako reálna možnosť. Práve preto by sme sa mali zamerať na spôsob redukcie jeho úrovne v každodenných podmienkach.

Nasleduje 6 jednoduchých tipov na redukovanie stresu, ktoré môžete skúsiť už dnes, alebo aspoň tento týždeň.

1. Pár hlbokých nádychov

Neignorujte tento fakt len preto, že je to tak jednoduché. Kľudné sedenie a hlboké nádychy dokážu okamžite znížiť hladinu stresu. (Jednoducho to skúste, keď budete nahnevaní, alebo ustarostení. Uvidíte, že to vážne funguje.)

Môžete si skúsiť vyhradiť určitý čas dňa na to, aby ste sa sústredili na dýchanie. Jedná sa o určitú formu meditácie, ktorú využíva mnoho ľudí na to, aby sa upokojili.

2. Spýtajte sa „Bude mi na tomto záležať aj o rok?“

Ak vám niekto spôsobuje stres, je naozaj ťažké uvedomiť si, či sa naozaj jedná o dôležitú časť vášho života, alebo nie. Aj malé nešťastie, ako strata dôležitého dokumentu, vymknutie sa z domu, alebo telefonát od nahnevaného klienta, vám môže pripadať ako naozajstná kríza.

Väčšina podobných príhod však postupne vyprchá behom pár dní. Keď si to vezmete z pohľadu celého roka, majú tieto nešťastia naozaj vplyv na váš život? Takmer určite nie. Stačí si len pripomenúť, že to čoskoro prehrmí a môžete sa tak vyhnúť starostiam, ktoré sú spojené so stresovými udalosťami.

3. Príjmite pomoc od druhých

Ak sa vám nakopila práca v kancelárii, alebo doma súperíte s domácimi prácami, môžno prišiel čas na to, aby vám niekto aj pomohol. Ľudia vo vašom okolí vám určite radi podajú pomocnú ruku. Musíte sa ich len spýtať, alebo jednoducho prijať ponuky, ktoré vám dali.

Niektorí ľudia sa obávajú, že ak požiadajú o pomoc, budú vyzerať slabí. Pravda je však taká, že nikto z nás nemôže dosiahnuť veľké úspechy sám. Všetci potrebujeme na našej ceste určitú pomoc. Ak Dovolíte iným, aby vám pomohli, zároveň im umožníte aj zdokonalovať sa.

4. Zamerajte sa na zdroj stresu

Tento fakt vám môže pripadať až príliš jasný na to, aby bol spomenutý. Urobili ste všetko pre to, aby ste obmedzili veci, ktoré vás dokážu stresovať? Ak vám spôsobuje stres nakupovanie v preplnenom centre, môžete skúsiť nakupovať online.

Ak vás v budúcnosti niečo vystresuje, zamyslite sa na pár minút a skúste prísť na to, ako sa toho zbaviť. Prípadne skúste obmedziť čas, ktorý tomu musíte venovať. Vždy sú tu určité možnosti, niekedy len musíte spraviť krok späť a všimnú si ich.

5. Zlepšite organizáciu vášho času

Väčšinou sa stretávame so stresom pri snahe dodržať všetky stanovené termíny. Ak sa nám nedarí dostať sa cez naše vyťaženie, problém je pravdepodobne v tom, že zle manažujeme náš čas.

To, že zle riadime náš čas a nestíhame, je nám dobre známe. Môže to byť práve problém odkladania práce alebo zle nastavených priorít. Skúste si tak spätne premietnuť, kde zbytočne strácate čas. Aj drobná analýza môže mať významný dopad.

6. Každodenné cvičenie

Som si viac menej istý, že vám nemusím hovoriť o cvičení a jeho vplyve na zdravotný stav. Vedeli ste však, že môže mať veľmi pozitívny dopad na redukciu stresu? Keď cvičíte, telo produkuje endorfín, vďaka ktorému sa cítime lepšie. Pravidelné cvičenie dokáže znižovať symptómy, ako depresia a úzkosť.

Skúste byť aktívnejší a sami na sebe spozorujete, že sa budete cítiť lepšie.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup