Škola nie je jediným miestom, kde sa môžeme naučiť niečo nové, získať ďalšie vedomosti a poznatky. Sám život nám totiž dáva dennodenne také lekcie, o ktorých sa nepíše v žiadnej školskej literatúre. Ponúka nám možnosti, ktoré nám pomáhajú stať sa lepšími ľuďmi. Je však smutné, že častokrát ich vplyvom tejto doby ani nevnímame.

  1. Byť pracovitý, nie však zaneprázdnený

Nikdy nedovoľte, aby vám práca ovládla celý váš život. Nezabúdajte na rodinu. Sú okamihy, ktoré ak nestihnete, nikto vám ich nenavráti. Ako napr. prvý krok vášho dieťaťa, prvé slovíčko mama alebo otec, prvý školský deň. Zážitky vašich detí, či prvé dojmy vášho partnera z novej práce, ktoré vám však nevyrozprávajú kvôli vašej pracovnej zaneprázdnenosti. Na druhej strane to však neznamená, že by ste mali v práci poľaviť. Je to predovšetkým o rozvrhnutí si času. Pamätajte, vzťahy sú dôležitejšie ako peniaze a tie rodinné obzvlášť.

  1. Byť trpezlivý

Na svet plný rýchlych správ, vysokorýchlostného pripojenia na internet a mobilných aplikácií, ktoré plnia úlohy dotykom prsta, sme si veľmi rýchlo zvykli. Všetko chceme hneď a nechceme zbytočne strácať čas. Ak sa tak nedeje, sme častokrát podráždení. Jednoducho, v tejto dobe zabúdame, že trpezlivosť ruže prináša. Preto pamätajte a  neriešte veci impulzívne, v zápale hnevu. Nevzdávajte sa len preto, že vám v danej chvíli niečo nevychádza, či už je to škola alebo práca. Dajte tomu čas. Uvidíte, že akonáhle sa prejavia prvé pozitívne výsledky, nebudete ľutovať ani jednu sekundu, ktoré ste prácou či vzdelávaním v škole strávili.

  1. Byť sám sebe priateľom

Vedzte, že najdôležitejší vzťah, ktorý máte, je ten sám so sebou. Veľakrát si to však ani uvedomíme. Najmä naše telo a zdravie je to, čo dávame na druhú koľaj. Trápime sa síce v posilňovni s túžbou za dokonalým telom, ale na ten vnútorný pokoj a pohodu akosi zabúdame. To, že s naším telom nie je niečo v poriadku, sa razom prejaví chorobou. Preto dbajte o svoje vnútorné zdravie, nájdite si čas sami pre seba, oddychujte, meditujte. Vaše telo sa vám určite odmení a budete sa cítiť oveľa lepšie.

  1. Byť láskavý

Každý z nás má raz za čas deň, keď mu nič nevychádza podľa jeho predstáv. Svoju zlú náladu si veľakrát vybíjame na ľuďoch, ktorí za to nemôžu a neskôr to ľutujeme. Snažte sa tomu predísť. Slová majú mocnú moc, nedajú sa vrátiť späť. A preto si skúste zahryznúť do jazyka ešte predtým, ako na niekoho bez príčiny nakričíte či sa k nemu budete chovať nejakým spôsobom nepekne. To platí aj opačne. Vidíte v obchode predavačku s mrzutou tvárou? Neodsudzujte ju hneď za jej správanie. Neviete totiž čo je jej pôvodcom. Tvárte sa milo, usmejte sa na ňu. Dobrá nálada je totiž vec mocná a nákazlivá.

  1. Žiť prítomnosťou

Život je naozaj príliš krátky a to veľa z nás podceňuje. Naháňame sa za peniazmi, aby sme sa v budúcnosti mohli mať lepšie. Ľutujeme naše predošlé rozhodnutia. Stále riešime minulosť s budúcnosťou a na prítomnosť akosi zabúdame. Spomaľte. Vychutnajte si všetky okamihy, ktoré vám dnešok prináša. Tešte sa zo života každý deň. Zažili ste dnes niečo pekné alebo naopak sa vám niečo nepodarilo? Nevadí. Každá skúsenosť nás posúva vpred, aj tá negatívna. Buďte radi, že prišla a že ju už máte za sebou. Veď predsa ako sa vraví, všetko zlé je aj na niečo dobré. Život sa má žiť, nie prežiť.

  1. Milovať

Je to možno klišé, ale je to práve láska, ktorá robí náš život lepším a krajším. Veď si spomeňte na školské časy. Na vašu prvú lásku. Ako ste sa tešili do školy, prípadne zo školy. Ako sa vám všetko zdalo byť krásne a zrazu akési jednoduché. Ako však starneme, láske neprikladáme taký dôraz ako kedysi. Lásku na celý život skôr považujeme za niečo viac ideálne ako reálne. Myslite na to, že aj lásku, tak ako zdravie, treba pestovať, budovať ju. Preto nezabúdajte na svojich partnerov a lásku im prejavujte tak často, ako sa len dá. Nezabúdajte ani na svojich rodičov. Veď láska má mnoho podôb. Nebojte sa o nej rozprávať, podeliť sa. Razom sa vďaka nej môže stať svet krajším a lepším miestom pre život. Minimálne pre vás.

zdroj: dumblittleman.com


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup