Možno si to neuvedomujete, ale ste drogovo závislý! Tou drogou je váš smartfón. Som si istý, že to nemôžete poprieť. Stačí, že máte trochu voľného času, po čom hneď siahnete? Po čom siahnete pri čakaní na vlak alebo autobus? Mali ste pracovné stretnutie a váš smartfón mal na pol hodinu oddych. Je mi jasné, čo spravíte ako prvé.  Treba predsa skontrolovať, čo sa deje vo svete. Prišiel vám email? Lajkli vám konečne status? Musíte to okamžite zistiť.

Nechápte ma zle, týka sa ma to rovnako ako vás. Sám viem, že kedykoľvek vo voľnej chvíli – je to úplná automatika – siaham po smartfóne. Som si vedomý, ako mi narastá pulz pred tým, ako odblokovávam klávesnicu, aby som s očakávaním skontroloval každé zvukové upozornenie a následne si sám pre seba povedal: „Aaach, planý poplach, to bol len update aplikácie“. Ale cítim sa lepšie. Pokojnejší. Aspoň na moment. Presnejšie na ďalších 9 minút.

Som si vedomý, že to robím a potrebujem s tým niečo spraviť. Aké mám možnosti?

Každý zvyk sa skladá z podnetu, rutiny a odmeny. Na zmenu tohto zvyku musíme použiť ten istý podnet, zameniť rutinu za novú a mať z toho minimálne podobnú odmenu.

Takže namiesto vycestovania na liečebný pobyt, odporúčam riadiť sa vyššie spomínaným postupom. Ak je chvíľka voľného času podnetom na prezeranie smartfónu a odmena je získanie nových informácií (alebo určitý druh stimulácie ), čo bude novou rutinou?

Samozrejme, nájsť alternatívy nie je ťažké. Mobilné telefóny sú rozšírené možno 14-15 rokov  (vynára sa mi spomienka na moju starú Nokiu 3310 ). Predsa aj predtým sme mali nejaké voľné chvíľky.

Po troche premýšľania som prišiel na 17 vecí, ktoré môžete robiť počas tých krátkych chvíľ, namiesto hrania sa so smartfónom. 

  1. Čítajte knihu alebo noviny.
  2. Vnímajte viac okolie. Čo vidíte?
  3. Pretnite váš pohľad s nejakým cudzincom a usmejte sa. Nemusí to pôsobiť prihlúplo. Stačí iba na sekundu.
  4. Napíšte si zoznam povinností na dnešný deň.
  5. Zavolajte priateľovi. (Myslel som, že smartfóny sa nepoužívajú?!) Tento bod dostáva výnimku. Je rozdiel medzi návykovým prezeraním sociálnych sietí a rozprávaním sa so živou osobou.
  6. Začnite konverzáciu s nejakým cudzincom. Môže to obom spestriť deň.
  7. Pustite sa do lúštenia krížovky alebo Sudoku. Je to dobré pre mozog.
  8. Nerobte nič a iba dýchajte. Prečistite si myseľ. Dve minúty tejto aktivity môže kompletne zmeniť váš deň.
  9. Zamyslite sa nad svojim držaním tela a všímajte si aj ostatných. Všetci sa pravdepodobne hrbíte.
  10. Počúvajte hudbu. (Počkať, ale všetka hudba je v mojom smartfóne!) V poriadku. Môžete si ju pustiť, ale nerobte nič iné.
  11. Rozprávajte sa s pekným mužom alebo ženou.
  12. Myslite na niekoho, komu ste za niečo vďačný.
  13. Zamyslite sa nad tým, ako by sa o vás vyjadrovali ľudia na vašom pohrebe. Morbídne, ja viem. Je to však skvelý spôsob, ako sa prinútiť pozrieť na život z inej perspektívy. Môže vás to inšpirovať k nejakým zmenám.
  14. Zamyslite sa nad tým, na čo ste v živote najviac hrdý. Moja obľúbená pohovorová otázka. Dostalo sa mi na ňu veľa zaujímavých odpovedí.
  15. Zamyslite sa nad tromi veľkými vecami, ktoré chcete dosiahnuť v najbližších piatich rokoch? Idete momentálne za svojimi cieľmi?
  16. Predstavte si rok 1986, keď nikto nemal smartfón. Ako vtedy ľudia žili? Čím iným si vypĺňali voľný čas?
  17. Pretiahnite si vaše svalstvo. Zlepšuje to prietok krvi a prospieva vášmu zdraviu.

Hotovo, môžete sa vrátiť k vašim telefónom.

foto: flickr.com


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup