Osobne si myslím, že každý z nás sa môže zmeniť. Kľúč sa nachádza v správnej motivácií a absolútnej túžbe to dosiahnuť.

Zistite čo vás vie vytočiť

Viete čo vás vie skutočne vytočiť? Je to niekto, kto si vás nevšíma, nerešpektuje alebo je drzý voči vám? Odvrávajúce deti? Ľudia, ktorí majú na všetko argumenty? Naozaj nič z tohto?

Teraz úprimne. Vedieť čo vás vie ako prvé vyviesť z miery je neuveriteľne hodnotná informácia. Môže vám pomôcť vyvarovať sa nepríjemným udalostiam v budúcnosti.

Prevezmite kontrolu nad celou situáciou. Skoro na všetko sa dá totiž pozerať z perspektívy. Ako by som sa ja zachoval v danom prípade? Viniť deti z toho, že vás štvú alebo šéfa, že je otravný, je neskutočne vyčerpávajúce a hlavne to nie je dobrý spôsob, ako sa pozerať na celú situáciu. Prevezmite preto kontrolu nad celou situáciou a naložte s ňou najlepšie, ako sa len dá.

Dajte si primerané očakávania

Jeden z dôvodov prečo sme naštvaní alebo rozrušení je, že to čo sa stalo nezodpovedá často našim očakávaniam. Ak ste neustále naštvaní kvôli detskému kriku, možno očakávate priveľa. Nakoniec aj tak sú to len deti. Zmeňte vašu perspektívu a začnite s očakávaniami. Čo som si mohol myslieť, že budú deti asi tak robiť? Akokoľvek ľahko sa necháte vytočiť, začnite sa pýtať pravdivo a čestne, čo ste očakávali.

Plánujte popredu

Ak už viete čo vás vie vytočiť, začnite s plánovaním, ako sa s tým vysporiadať, keď sa to stane znova, a vy dobre viete, že sa to znova stane. Predstave si, že pokojne pracujete v kancelárií a v tom za vami príde šéf a povie vám, že projekt na ktorom pracujete posledné dva týždne je neaktuálny. Ako sa zachováte? Ak sa vám nepozdáva ako ste zvládli podobnú situáciu v minulosti. Zabudnite na ňu. Zamyslite sa nad tým čo poviete a povedzte to až keď si budete istý, čo chcete povedať. Plánujte a buďte chvíľu v pokoji.

Je oveľa jednoduchšie prísť na nové myšlienky ak ste pokojný.


Reakcia verzus odpoveď

Reakcia je vlastne prvé čo vám príde na myseľ. Je obyčajne nepríjemná, núti vás vyzerať hrozne a je to niečo čo môžete neskôr ľutovať. Je pravdepodobne nasledovaná vašimi počiatočnými myšlienkami. Je pravdepodobné, že nasledovaním vašich počiatočných myšlienok sa budú ľudia na okolo vás cítiť nepríjemne. A pritom je jedno či bol váš zámer dobrý alebo nie.

Je niečo zlé, na spontánnych myšlienkach? Samozrejme, že nie pretože ich máme všetci. Buď sa im poddáte alebo ich vedome potlačíte a rozhodnete sa spraviť niečo konštruktívne.

Podľa môjho názoru je odpoveď lepšia možnosť. Ak by ste si zobrali čas na premyslenie čo by ste spravili vy v takej situácií, budete lepšie vybavený na odpoveď.
Celkovo odpovedanie je oveľa pozitívnejší prístup. Odpoveď si vyžaduje udržať dištanc medzi pohoršením a tým čo poviete. Čím viac priestoru dáte medzi vás dvoch, tým je väčšia šanca, že odpoviete tým spôsobom, ktorý umožní všetkým zúčastnením odkráčať preč s dobrým pocitom. Vrátane vás.

Ako odpovedať?

Opäť to chce priestor. To môže znamenať v zmysle času alebo skutočnej fyzickej medzery. Niekedy jednoducho potrebujeme odkráčať, aby sme sa skľudnili a nepovedali niečo, čo by sme mohli neskôr ľutovať do budúcna. Dajte si preto čas na premyslenie skutočných zámerov osoby, s ktorou prídete do kontaktu.
Postavte sa do situácie druhej osoby. Zamyslite sa nad tým akoby ste chceli aby sa zachádzalo s vami v podobnej situácií. Páčilo by sa vám keby vás niekto ponižoval, kričal na vás alebo vás nerešpektoval? Asi nie.

Dávajte si pozor na správny tón hlasu. Často nie je urážlivé to, čo poviete niekomu inému, ale to, ako to poviete. Preto voľte tón vášho hlasu opatrne.
To však neznamená, že ak sa budete riadiť všetkými týmito radami, nebudete zlyhávať. Základná zmena osobnosti sa nedá vykonať v priebehu noci alebo pár týždňov. Určite zlyháte pár krát, som si istý, ale je to prirodzené. Je však dôležité ako naložíte s vašimi zlyhaniami.

Ospravedlnenie

Nikto z nás nie je dokonalý, ale prebrať zodpovednosť za svoje chyby a robiť veci správne, je to, čo ostatným naokolo zlepší náladu.

Vždy máte na výber, ako budete reagovať či odpovedať. Zaobchádzajte preto s ľuďmi s rešpektom aký si zaslúžia a radšej si vyberte premyslenú odpoveď, ako unáhlenú reakciu.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup