kreativitaKto z nás nikdy nesníval o objavení nejakej prelomovej veci, navrhnutí nejakého dych berúceho produktu alebo aspoň nad kreatívnym vyriešením nejakej situácie.

Problém je, že väčšina z nás o tom len sníva. Váš sen však môžete premeniť na realitu. Možno poznáte mýtus podľa ktorého sa kreatívni buď rodíme, alebo sme inak odsúdení k priemernosti.

Aj keď je pravda, že niektorí ľudia majú viac prirodzeného prístupu ku svojim kreatívnym myšlienkam, to však neznamená, že nie ste kreatívny.

7 spôsobov ako rozpútať vašu kreativitu

1. Spánok

Spánok je tou najlepšou meditáciou – Dalai Lama

Spánok je pasívny stav, správne? Mám na myslí, že počas spánku práve nepremýšľate nad vyriešením teórie relativity. Vo vašej mysli sa toho veľa nedeje.

Zle.

Aj keď vaše telo odpočíva, vaša myseľ je v skutočnosti počas spánku veľmi aktívna.
Pravdepodobne ste počuli, že váš mozog má dve hemisféry: Pravá sa stará o kreatívne úlohy a ľavá je logická, riešiaca problémy.

Je pravda, že ak ste hore, tieto hemisféry pracujú relatívne nezávisle. Prekvapujúco v spánku sa často spoja dokopy za účelom spracovania informácií. Tiež kortizol, hormón, ktorý narastá počas spánku, rozkladá vaše denné spomienky na fragmenty, dovoľuje vašim snom poskladať ich bizarnými ale kreatívnymi spôsobmi.

To je dôvod prečo často ideme do postele s tým, že si lámeme hlavu nad riešením nejakého problému a potom sa zobudíme so skvelým a nečakaným riešením.
V podstate, veľa známych vedcov, poetov a spisovateľov vytvorilo svoje najlepšie práce práve počas spánku.

Je spánok všetko potrebné k tomu, aby sme boli kreatívni?

Nie.

Ľudia, ktorí sú počas dňa viac kreatívni, sú lepšie schopní používať spánok na riešenie kreatívnych problémov. Takže nerátajte s tým, že sa budete celý deň flákať, potom skočíte do postele a spravíte tak zo seba nového Einsteina.

2. Zažívať rôzne veci

Ak chcete niečo, čo ste ešte nikdy nemali, musíte spraviť niečo, čo ste ešte nikdy neurobili – Neznámy

Úspech Apple nespočíval iba v tom, že robili dobré počítače. Vytvárali počítače, ktoré predbehli dobu, skvelá kvalita, prekrásne písma, minimalistické línie a intuitívne užívateľské prostredie.

Ako Steve Jobs vedel, že to tak má robiť?

Steve Jobs nedokončil vysokú školu. Neustále sa však vzdelával. Po tom, čo prestal navštevovať klasické hodiny, prihlásil sa na kurz kaligrafie. Študoval meditačné praktiky z východu, ktoré presadzujú minimalizmus, cestoval po Ázií a stýkaval sa s ľuďmi s rôznymi záujmami a vzdelaním.

Apple je kreatívne spojenie všetkých zážitkov Steva Jobsa.

Otvorte vašu myseľ. Skúšajte rôzne koníčky. Ak ste sa vždy venovali skôr športovým aktivitám, skúste sa učiť nejaký jazyk, alebo rozvíjať vaše umeleckú časť.

3. Polárne protiklady

Kreativita je iba spájanie vecí – Steve Jobs

Keď Apple po prvý krát vydal svojich pár počítačov, ľudia boli ohromení prekrásnymi písmami a jemnými líniami.

Zásluhu na tom mala kaligrafia a minimalistické východné štýly. Najlepšou vecou na tom je, že bol schopný spojiť zdanlivo dve nezlučiteľné veci.

4. Objavte v sebe dieťa

Každé dieťa je umelec, problémom je zostaň ním aj keď dospejete – Pablo Picasso

Na jednej univerzite raz dali hŕstke študentom vyriešiť jednu úlohu. Predtým, ako im ju zadali, rozdelili ich do dvoch skupín. Prvá skupina mala riešiť úlohu obvyklým spôsobom, tá druhá si mala predstaviť, že sú sedemročné deti a z tohto uhla pohľadu danú úlohu riešiť.

Výsledok: Druhá skupina si počínala o poznanie lepšie.

V prekračovaní pravidiel a v premýšľaní za hranicou možností, v týchto činnostiach deti vynikajú už od prírody. Čaro je v tom, že ešte nezistili čo sú hranice. Z toho dôvodu viac experimentujú a používajú svoje zmysly.

Keď sa pokúšate vyriešiť nejaký problém, skúste nad ním nachvíľu premýšľať ako dieťa. Alebo poproste o radu vaše vlastné dieťa a získajte tak pohľad na vec z jeho perspektívy.

5. Myseľ začiatočníka

V mysli začiatočníka je možností mnoho, zatiaľ čo v mysli experta je ich iba pár. – Shunryu Suzuki

Niečo ako byť dieťa. Je to však ešte viac. Je to o pozeraní sa na každodenné rutinné záležitosti s kompletne otvorenou a zvedavou mysľou.

Zoberte si, že sa napríklad pozeráte na jablko. V mysli začiatočníka je pre vás jablko niečo úplne neznáme. Všetko čo o ňom viete je, že je to zaoblený červený objekt.
Mohli by ste sa ho dotknúť, pogúľať po zemi, pohodiť v rukách. Experimentovať spôsobom, ktorým by myseľ „experta“ neexperimentovala.

Ak budete pristupovať k veciam podobným spôsobom, svet vám ponúkne nové pohľady na dávno známe veci.

Vyskúšajte predchádzajúce cvičenie a zistíte aký je to pocit, pozerať sa na veci mysľou začiatočníka.

6. Zjednodušujte a sústreďte sa

Veľa ľudí nám rozpráva, aby sme sa zbavili fyzickej záťaže, ale čo tá duševná?

Väčšina nadmerne kreatívnych ľudí nemá veľa duševných rozptýlení. To im dovoľuje sústrediť sa na riešenie problému s oveľa väčšou intenzitou.

Robiť niečo takéto v modernom svete je ťažké. Sme obklopení množstvom informácií.

Všímavosť je skvelý spôsob ako získať vo veciach jasno. Je to podobné ako keby ste zotreli sneh z predného skla vášho auta, zrazu zbadáte všetko, čo je priamo pred vami.

Trénujte denne všímavosť. To vám pomôže vytrénovať si váš mozog, aby sa sám dokázal zbaviť rozptýlení, dokonca aj ak sa práve medzi nimi nachádzate.

7. Rebel

Neakceptuje žiadnu definíciu vášho života, definujte si ho sám. – Rober Frost

Kreatívni géniovia sú často rebeli. Väčšina z nich možno nebola obľúbená v triede počas vyučovania, pretože takíto ľudia väčšinou všetko spochybnia. Neprijímajú jasné odpovede. Predtým ako niečomu uveria, musia si to sami overiť.

Napríklad Einstein viedol zo svojimi učiteľmi dlhé polemiky.

Spochybňujte veci. Nedomnievajte sa, že len preto, že to povedal niekto vyššie postavený, musí to byť automaticky najlepší spôsob ako to robiť. Pozrite sa na to zo svojej vlastnej a jedinečnej perspektívy. Skúšajte rôzne riešenia.

Čo myslíte?

Ako ste v minulosti pomáhali vašej kreativite?

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup