Rozhodli ste sa začať podnikať ? Poradíme vám, na čo sa zamerať zo začiatku a v čom si nechať poradiť od odborníkov

1.Výber správnej právnej formy

Živnosť alebo s.r.o. ? Ak ste sa rozhodli podnikať, hneď na začiatku sa stretnete s dilemou, či sa vybrať cestou založenia živnosti alebo založením obchodnej spoločnosti – najčastejšie s.r.o. Pre živnosť hovoria výhodnejšie dane z príjmov alebo uplatňovanie paušálnych výdavkov, pre s.r.o. zase napríklad ručenie iba majetkom spoločnosti. Ktorá z týchto (alebo aj iných) možností bude pre vás najvýhodnejšia? To závisí od množstva premenných. Keď stojíte pred touto otázkou, máte v podstate 2 možnosti. Buď odpovede začnete hľadať na internete a uspokojíte sa radami anonymných „odborníkov“ na diskusných fórach alebo oslovíte odborníka na daňové poradenstvo, ktorý zhodnotí vašu situáciu a navrhne vám najvhodnejšie riešenie. Táto investícia vám v niektorých prípadoch ušetrí až tisíce eur na daniach.

2. Účtovníctvo

Povinnosťou každého podnikateľa je viesť jednoduché alebo podvojné účtovníctvo. Ktorý systém účtovania budete využívať závisí od formy podnikania, spôsobu podnikania a od toho či je vaša spoločnosť platiteľom DPH. Po konci každého účtovného obdobia, spravidla roka, je potrebné podať daňové priznanie a účtovnú závierku. Opäť stojíte pred voľbou z viacerých možností. Ak máte potrebné vzdelanie alebo dokonca prax, môžete účtovníctvo viesť vo vlastnej réžii. Väčšina podnikateľov ale pre vysokú časovú náročnosť a komplexnosť daňových zákonov volí možnosť nechať spracovať účtovníctvo u externého účtovníka. Na výber máte spoluprácu so samostatným účtovníkom, ktorý má spracovanie účtovníctva ako „bokovku“ alebo účtovnou spoločnosťou, ktorá sa na spracovanie účtovníctva špecializuje. Väčšina začínajúcich podnikateľov volí prvú možnosť, pretože majú predstavu, že je to lacnejšie. Žiaľ, veľakrát takýmto účtovníkom chýbajú potrebné profesné znalosti a skúsenosti čo môže viesť k veľmi drahým chybám vo forme pokút, alebo zbytočne vysokého daňového zaťaženia. Navyše nemusí byť cena za služby účtovnej spoločnosti zas o toľko vyššia. Presvedčíte sa o tom sami ak do googlu zadáte spojenie účtovníctvo cenník.

3. Daňové poradenstvo

Pamätáte sa na odborníka, ktorý vám radil pri zakladaní spoločnosti? Jedného daňového poradcu sa oplatí mať minimálne „v zálohe“. Nikdy neviete kedy v budúcnosti budete potrebovať riešiť komplikovanú situáciu a hľadať daňového poradcu narýchlo v daný moment môže byť náročné. Navyše sa oplatí si každý rok sadnúť s daňovým poradcom aspoň na jedno sedenie. Väčšinou získate cenné rady ako legálne optimalizovať dane.

4. Mzdové účtovníctvo

Ak vo svojej spoločnosti plánujete zamestnávať ľudí budete im musieť za ich prácu platiť mzdu. Odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne, ročné zúčtovanie daní, exekúcie. To je len zlomok z oblastí ktoré musíte v rámci tejto agendy riešiť. V tomto prípade je vhodné zveriť celú mzdovú agendu do rúk odborníkov. V opačnom prípade sa môže rýchlo stať, že sa  v rýchlo meniacej legislatíve stratíte.

Ak má váš účtovník dostatok kapacity a odborných znalostí, môže celú mzdovú agendu zastrešiť sám. Veľa spoločností sa, ale rozhoduje pre externého partnera pre mzdové účtovníctvo aj z dôvodu vyššej diskrétnosti pri spracovávaní miezd v spoločnosti.

5. Právne poradenstvo

Potrebné povolenia, byrokracia, zmeny zákonov, či dokonca zastupovania pred súdom. Nielen účtovníctvo, daňové poradenstvo, a mzdové účtovníctvo, ale aj právne poradenstvo sa hodí k začiatku akéhokoľvek podnikania.

Opäť platí, že je lepšie byť pripravený vopred ako čakať na kritickú situáciu. Je preto dobré nájsť si vhodného právnika kým je na to dostatok času.