Či si momentálne hľadáte prácu alebo nie, je dobré byť si istý, že váš životopis je kvalitný. Nikdy totiž nemôžete vedieť, kedy príde vaša vysnívaná príležitosť. Obzvlášť ak ste si nie veľmi istý vašou aktuálnou pozíciou v práci, je veľmi dobré mať po ruke kvalitný životopis, ktorý ste schopný odoslať v krátkom čase. Ak ho nemáte po ruke, je dobré vedieť ako ho napísať.

V silnej konkurencií musí váš životopis vytŕčať z davu. Ak máte pocit, že tomu vášmu niečo chýba, tu je pár tipov ako napísať životopis.

1. Venujte sa nejakej relevantnej práci

Pravdepodobne asi nemáte veľmi pútavú pracovnú históriu. Je dosť možné, že vaše minulé pracovné postavenia boli viac ako vzdialené od ideálnych. Alebo ste dokonca mladý a máte veľmi málo pracovných skúseností. Zamestnávatelia nie sú zvedaví na to, že ste niekde zarábali peniaze. Oni chcú, aby ste im dokázali vaše zručnosti.

Riešením môže byť nejaká stáž, dobrovoľná práca alebo prax v odvetví, o ktoré sa zaujímate.

  • Získate tak praktické skúsenosti v danom obore.
  • Získate nové kontakty. (môžu vám neskôr pomôcť pri hľadaní zamestnania)
  • Dávate najavo zamestnávateľovi, že ste do danej práce zanietený.

Je dosť možné, že už aj nejaké relevantné skúsenosti máte, len si na ne nemôžete spomenúť. Zamyslite sa nad vašou minulosťou. Prezrite si rôzne certifikáty a diplomy, ktoré ste za svoj živo nazbierali. Možno tam bude niečo, čo by ste mohli použiť.

2. Vzdelávajte sa

Aj keď zamestnávatelia sa častokrát viacej zameriavajú na vaše skúsenosti, existuje veľa zamestnaní, kde sa bez potrebného vzdelania jednoducho nezaobídete. Dokonca, aj keď máte momentálne nejakú prácu na plný úväzok. Nezatracujte možnosť učiť sa niečo nové. Večerné školy alebo rôzne online kurzy vám poskytujú obrovskú flexibilitu v možnosti napredovať.

Kvalifikácia môže zahŕňať učenie sa cudzích jazykov, získavanie nejakých certifikátov alebo titulov v škole. Zistite si, čo vyžadujú zamestnávatelia na vašu pracovnú pozíciu a prispôsobte tak tomu vaše dodatočné vzdelávanie.

Ak pracujete sám pre seba, kvalifikácia pre vás nemusí byť až taká dôležitá, avšak môže vám pomôcť vystúpiť z davu. Ak ste programátor alebo dizajnér, vaši klienti sa môžu čudovať prečo si pýtate za prácu viac ako druhí. Sľuby, že je vaša práca kvalitnejšia nemusia stačiť, preto je dobré sa preukázať nejakým certifikátom, ktorý vám zvýši kredit.

3. Sústreďte sa na výsledky

Ak si vytvárate svoj životopis, nezabudnite sa na dlhší čas pristaviť pri kolonke predchádzajúce zamestnania a poriadne popísať všetky detaily. Potenciálny zamestnávateľ sa totiž skôr zaujíma o to, čo ste robili vo vašich predchádzajúcich zamestnaniach.

Na aké projekty ste dohliadali? Robili ste nejaké prezentácie alebo ste písali reporty? Boli ste zodpovedný za riadenie nejakého úseku?

V tom čo ste dosiahli, buďte jasný ako sa len dá. Ak je to možné, všade píšte konkrétne čísla alebo percentá. (Roky koľko ste pôsobili na danej pozícií alebo čísla o koľko ste napríklad zdvihli obrat a pod.)

4. Prispôsobujte si váš životopis na každú jednu pozíciu

Nie je nikde napísané, aby bol váš životopis rovnaký na každú pozíciu kde sa hlásite.

Ušite si váš životopis na mieru pre každú jednu pozíciu. To môže znamenať:

  1. Pridanie nejakých ďalších zručností, ktoré môžu byť relevantné pre váš post,
  2. Zvýrazniť si rôzne časti vašich minulých zručností.
  3. Zmeniť jazyk, v ktorom je životopis napísaný.

Skutočne to funguje. Možno nad každým životopisom zabijete ďalších 15 až 30 minút navyše, ale ak vám to má pomôcť, prečo nie.

5. Nechajte si váš životopis prekontrolovať a upraviť

Ak nedôverujete veľmi vašim pisárskym zručnostiam, je dobré dať si váš životopis niekým prekontrolovať a následne upraviť. Chcete sa predsa novému potencionálnemu zamestnávateľovi predviesť v čo najlepšom svetle.

 

Ak nenájdete ochotného známeho, nezúfajte. Existujú stovky spoločností, ktoré vám na požiadanie zostavia a prekontrolujú váš životopis. To isté odporúčam spraviť s vašim motivačným listom. Životopis plný chýb nie je zrovná dobrá cesta ako spraviť prvý dojem.

Máte aj vy nejaké rady, ktoré vám pomôžu napísať životopis? Pomohli vám nejaké z týchto rád? Budem rád, ak mi dáte vedieť v komentároch nižšie.

 

zdroj: http://www.dumblittleman.com/2011/06/five-great-ways-to-give-your-resume.html

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup