Niektorí ľudia sú neskutočne efektívni a výkonní. Dokážu odviesť množstvo práce, ktorá je zároveň kvalitná. Zdá sa akoby mali neohraničené množstvo energie a entuziazmu. Možno aj vy máte presne takého priateľa, kolegu alebo manželku či manžela. Možno máte pocit, že majú produktivitu jednoducho zabudovanú v génoch.

Pravda je však taká, že aj vy môžete obrovským spôsobom zvýšiť vašu produktivitu. Stačí ak pochopíte a budete sa riadiť pravidlami, ktoré ovládajú vysoko produktívni ľudia.

Niektoré z týchto rád sa vám možno budú zdať známe. Ak je to tak, riadite sa nimi?

1.Vedieť, kedy nastáva vrchol vášho dňa

Produktívni ľudia vedia veľmi dobre vnímať denný rytmus a to im veľmi pomáha pri plánovaní ich dňa. Vedia rozoznať, že nie všetky hodiny dňa sú pre nich rovnaké.

Viete kedy počas dňa odovzdávate maximum? Možno je pre vás lepšia práca skoro ráno a večer sa už sústredíte ťažšie. Možno dosahujete vrchol vášho výkonu o tretej popoludní.

Rada:

Akonáhle zistíte, v ktorých hodinách sa vám najlepšie pracuje, využitie ten čas na plnenie najťažších úloh. Na všetko čo vyžaduje množstvo koncentrácie alebo kreativity. Ak je napríklad vaše sústredenie najvyššie medzi desiatou a dvanástou, nemrhajte týmto časom na čítanie mailov.

2. Sústreďte sa na jednu úlohu

Produktívni ľudia už dávno pochopili, že zvládanie veľa úloh naraz je len mýtus. Takíto ľudia sa v žiadnom prípade nesnažia zvládnuť päť vecí naraz. Sústredia sa iba na jednu úlohu.

A ako ste na tom vy? Pravdepodobne aj vám sa už podarilo uviaznuť v pasci pokúšania sa pracovať, zatiaľ čo máte otvorený Facebook alebo Twitter.  Každých pár minút si kontrolujete vašu mailovú schránku. To isté doma. Snažíte sa učiť počas sledovania televízie. Skákaním od jednej veci k druhej však strácate sústredenie.

Rada:

Vyberte si jednu úlohu, ktorej sa budete venovať – dokončiť správu, vyprázdniť si mailovú schránku, vyplniť nejaké tlačivá a snažte sa ju dokončiť. Hneď na to si vyberte ďalšiu úlohu.

3. Jedzte zdravé jedlo (hlavne na obed)

Produktívni ľudia vedia, že počas dňa musia so svojou energiou narábať opatrne. To znamená jesť výživnú stravu.

Ako vyzerá váš obvyklý obed? Ak je to nejaký fast food a veľká cola, tak v tom prípade je to zlé. Takýmto spôsobom telo totiž príjme iba jednoduché sacharidy, ktoré vaše telo rýchlo spotrebuje, čo má za následok únavu. Na druhej strane ak sa vyberiete do reštaurácie a doprajete si jedlo o troch chodoch, je zaručené, že neskôr vás bude lámať k spánku.

Rada: 

Zamerajte sa na jedlá strednej veľkosti a sústreďte sa hlavne na potraviny, ktoré vám ponúkajú trvalú energiu. Napríklad nejaké obilniny a bielkovín. Vyskúšajte ovocie, orechy a zapojte do vášho dňa desiatu a olovrant.

4. Nechajte si pomôcť

Produktívni ľudia sa nesnažia všetko robiť sami. Svoju prácu si delegujú. Takíto ľudia sú dobrí v manažovaní druhých.

Žiadali ste niekedy o výpomoc? Pravdepodobne sa obávate, že budete vyzerať slabí, pravda je však taká, že nikto z nás nedosiahne všetko sám. Na našej ceste potrebujeme vždy pomoc. Či už fyzickú alebo psychickú.

Rada:

Ktoré najviac času zaberajúce úlohy by ste mohli delegovať? Mohli by ste niekoho zaplatiť, aby sa vám postaral o deti, dom alebo záhradu?

5. Vedieť povedať „Nie“ veciam, o ktoré nemáte záujem

Možno sa zdá, že produktívni ľudia dokážu zvládnuť všetko, avšak tiež vedia povedať „Nie“ veciam, ktoré sú v konflikte s ich záujmami. Nemajú problém určiť si priority a naplno sa im venovať.

Je pre vás ťažké povedať „nie“? Možno sa obávate, že tým niekomu ublížite alebo máte strach z odpovede, ktorá by mohla nasledovať.  Avšak ak si zoberiete na plecia každú vec, ktorá sa vám postaví do cesty, o chvíľu nebudete môcť nič stihnúť na čas a hlavne v takej kvalite ako predtým.

Rada:

Buďte vyberaví v tom akým novým úlohám sa začnete venovať. Ak nemáte veľmi veľa na výber, napríklad preto, že vás o to žiada šéf, skúste mu vysvetliť, že na to, aby ste sa tomu mohli naplno venovať, budete potrebovať, aby vás z niečoho odbremenil.

6. Pravidelne cvičte

Produktívni ľudia si vedia urobiť čas na cvičenie. To môže byť jedna z vecí, ktoré vás prekvapujú – ako to, že majú ešte toľko energie ísť do posilňovne, keď celý deň tvrdo pracovali.

Ako často ste si už povedali „Nemám čas na cvičenie“? Pravdepodobne sa na konci dňa cítite veľmi unavení – takže namiesto cvičenia si radšej ľahnete pred televíziu. Myslíte si, že ak pôjdete cvičiť, budete na druhý deň unavení. Ale produktívni ľudia vedia, že cvičenie neunavuje. Naopak dáva oveľa viac energie.

Rada:

Začnite zľahka. Doprajte si svižnejšiu 15 minútovú prechádzku a uvidíte aké zmeny v energií vám to prinesie na večer.

7. Obetujte nejaký čas na ušetrenie času

Produktívni ľudia vedia, že je chytré minúť trocha času teraz, aby ušetrili kopec času neskôr.

Robili ste niekedy niečo neefektívnym spôsobom, len preto, pretože ste „nemali čas“, aby ste to zmenili? Napríklad máte nejakú úlohu, ktorú môžete určitou metódou stihnúť za pol hodinu. Na to, kým by ste vytvorili ďalšiu oveľa viac efektívnejšiu metódu by ste potrebovali dve hodiny.  Ak však túto polhodinovú úlohu vykonávate každý týždeň a nová metóda by vám z celkového času pomohla zakaždým ušetriť päť minút, potom sa vám oplatí obetovať tie dve hodiny na jej implementovanie.

Použitie: Kedykoľvek sa venujete nejakej opakujúcej sa robote, ktorá je navyše zdĺhavá, skúste vymyslieť nejaký spôsob ako ju spraviť efektívnejšou.

Poznáte aj vy nejaký metódy, ktoré by ste doplnili do tohto zoznamu? Podeľte sa o to s nami v komentároch.

zdroj: dumblittleman.com



Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup