Prečo?

To je práve tá otázka, ktorú som sa jedného dňa spýtal sám seba. Kde nastala zmena? Kam sa podela pozitivita? Sme obklopení knihami o osobnom rozvoji, produktivite, duchovne, ale zdá sa, že žiadna z nich k ničomu nie je. Keď sa raz vydáte na cestu osobného rozvoja, nepôjde o prechádzku ružovou záhradou. Veľa ľudí sa jednoducho vzdá, keď sa hra pritvrdí, ale tí, čo zotrvajú prídu na to, že to celé nie je o dosahovaní konečných výsledkov, ale dosiahnuť bezproblémový život. Je to cesta rastu, alebo vývoj toho, čím už sme. Práve preto sa v tomto článku dočítate o krutých skutočnostiach o osobnom rozvoji. Vôbec sa nemusíte báť, nie je to tak strašné a všetko to vedie na správne miesto.

Výsledky

Dovolím si povedať, že skoro každý, kto sa odhodlá vnútorne rásť, sa hrnie do bodu, kde je všetko perfektné a bezproblémové. Je to celkom normálne, pretože títo ľudia si ešte neprešli takú dlhú cestu, aby prišli na to, že to celé nie je o zbavení sa problémov. Jedná sa o to, ako dané problémy vnímate. V mladosti nás učili, že si máme vážiť úspechy. Všetko je to o vykonávaní niečoho. Aj, keď na tom nie je nie je nič zlé, problém nastáva, keď sa každý sústredí na konečný výsledok. Nikdy tu nie ste, pretože stále myslíte na to, kde by ste chceli byť. Je to nekonečný cyklus, pokiaľ sa nerozhodnete pre zmenu. Keď som sa zo začiatku zaoberal osobným rozvojom, chcel som výsledky. Chcel som ich hneď a tvrdo som pre ne pracoval. Je to skoro ako fotomorgána v púšti. Osobný rozvoj sa pre vás stáva presne to, čo potrebujete. Môže sa jednať o pozitívnu ale rovnako aj negatívnu skúsenosť. Ak vydržíte pokračovať, budete sa rozvíjať aj keď vám to tak nebude pripadať.

Trápenie

Cesta, ktorá vedie k lepšiemu sebapoznaniu je prepletená vyhýbaniu sa, pohodlím a poznaním. Dáva to zmysel, pretože, keď sa po prvý krát nad sebou zamyslíte a pouvažujete ako sa môžete zlepšiť, býva to zväčša bolestivé. Je toľko vecí, ktoré by ste chceli mať objasnené a cítite sa, akoby to nikdy nemalo konca. Tak prečo sa o to vôbec pokúšať? To je dobrá otázka, na ktorú si budete vy sami musieť odpovedať. Pretože iba vy v sebe dokážete nájsť ten vnútorný hnací motor, ktorý povedie k rastu. Možno ste niekedy presviedčali blízkych a rodinu, aby si prečítali knihu, ktorá na vás mala určitý vplyv, no na nich to vôbec tak nefungovalo. To len preto, že sa nenachádzajú tam kde vy a nemajú ani vaše poznatky a skúsenosti. Musíte im dať jednoducho priestor na ich vlastnú cestu a vy sa venujte tej vašej, bez porovnávania s inými a uvažovania nad tým ako ďaleko ste už mohli byť.

Zmätok

Ako vám vyhovuje zmätok? Asi veľmi nie, že? Smiešne je práve to, že väčšinu nášho života sa mu snažíme vyhnúť. Zvykne sa objaviť vždy keď sa snažíme urobiť niečo nové, dokonca sa môže zmeniť aj na strach. Prispôsobovanie nových informácii spravidla vyvoláva zmätok až mierny chaos. Váš mozog sa tak doslova musí pretransformovať, o to viac, keď sa jedná o životne podstatné veci. Takže, ak sa v budúcnosti budete cítiť neistí až zmätení, pamätajte na to, že je to z dôvodu rastu a učenia. Je to jednoducho znamenie, že prebieha niečo nové. Nie vždy to musí byť príjemné, ale dôležité je, že to vedie k vyššiemu poznaniu.

Zábava

Osobný rozvoj nie je len utrpenie a bolesť. Prídu časy, kedy zažijete úžasné prelomy a pokroky. Onedlho tak spozorujete zlepšenia v najviac prekvapujúcich oblastiach vašich životov. U každého to funguje inak, no stále je to fascinujúce. Keď rastiete v jednej oblasti, odrazí to aj na ostatných. Každý aspekt ovplyvňuje nasledujúci. Rovnako si aj uvedomíte, že to nie je tak o zmene vonkajších okolností ako o tom, aký ste vo vnútri. Keď zmeníte svoje vnútro, pochopiteľne nasleduje aj vonkajšok. Ako sa tak dostanete hlbšie do vnútra, uvedomíte si, že je to všetko o nasledovaní vášho srdca. Keď odolávate životným prúdom, cítite sa zle a život vás uzemňuje. Je to ako, keby sa pokúšate stáť v silnom prúde vody. Vyžaduje si to úsilie.

Zodpovednosť 

Len vy sami ste zodpovední za to, aké výsledky dosahujete a kým sa stávate. Nikto za vás v tomto smere nemôže rozhodovať. Jednoducho sa zahlaďte do budúcnosti. Ak sa pri tom pohľade cítite dobre, ste na správnej ceste. Ak však nie, je čas na nevyhnutné zmeny. Ak ste odhodlaní vziať opraty do vlastných rúk, svet vám bude otvorený. Nejasnosti sa zmenia na možnosti. A aj, keď nepoznáte odpovede, máte silu hýbať sa vpred. Len tak zistíte, o čo kráča. Ak hľadáte kľúč, ktorý odomkne funkčnosť vášho života, uvedomte si, že nie je mimo vás. Pretože, práve vy ste ten kľúč. Vy ste tá chýbajúca ingrediencia a máte tú silu spraviť si život, na ktorý máte nárok, aj keď tomu ešte stále neveríte.

 Neznalosť

Teraz už viete, že zmätok a neistota sú nevyhnutné súčasti osobného rastu. Človek sa spravidla snaží rozlúsknuť danú situáciu, keď je zmätený. Hľadáte tak vysvetlenia. Chcete od ľudí odpovede. Snažíte sa nájsť nejaké záruky, ktoré odstránia neistotu. Táto skutočnosť však na seba nanešťastie viaže aj negatívne správanie. Pretože všetko, čo vám príde vyhovujúce, tak jednoducho preberiete a aplikujete do svojho života. To je ale prirodzené. Pamätajte si ale, že čím viac budete odolávať zmätku, tým ťažšie to bude. Ak sa tak budete podrobnejšie prebíjať zmätkom a narazíte na všetky tie príjemné veci na vašej ceste, tým lepšie ich spoznáte. V budúcnosti tak jednoduchšie rozpoznáte dané situácie a budete vedieť, čo nasleduje. Dôležité ale je, že to celé nemusíte podrobne poznať a mali by ste to mať na pamäti. Nemusíte vedieť všetko, aby ste sa rozhodli konať. Väčšinou to aj tak všetko do seba zapadne, keď sa rozhýbete. Najlepšie, čo môžete spraviť, keď ste zmätení, že sa zhlboka nadýchnete, akceptujete, kde momentálne ste a pouvažujte o najbližšom drobnom kroku naprieč vášmu šťastiu. Nikdy neviete čo nasledujúcim krokom objavíte.

Nezískanie

To čo momentálne chcete, nie je vždy to, čo by ste chceli v budúcnosti. Najlepšie čo môžete spraviť, je nahliadnuť už teraz do budúcnosti, pretože veci sa zmenia, kým sa rozhýbete. Vaše srdce vás môže zaviesť na miesta, kam ste ani netušili, že by ste chceli ísť. Keď si stanovíte cieľ a idete si za ním bez prispôsobovania, je to ako keby ste si rovno dali klapku na oči. Zablokujete si tak možnosti, ktoré sú navôkol vás. Ak viete kam chcete ísť, nepotrebujete vedieť ako sa tam dostať. Keď však poznáte kroky, môžu vám byť nápomocné. Hovorím o tom, že nepotrebujete nevyhnutne poznať podrobne všetky kroky, pretože aj tak neviete, akou cestou sa nakoniec vyberiete. Práve preto vám radím nasledovať vašu vášeň a srdce, pretože iba tie vás povedú tam, kam naozaj potrebujete. Je to zložite nechať sa takto unášať, pretože vám to môže pripadať, ako keby ste strácali kontrolu, ale nie je to tak. Nechajte do života vstúpiť pozitívne, tak aj negatívne aspekty. Nemyslite si, že nerobíte pokrok, pretože ten dosahujete neustále. Keď prejdete cez búrku negativizmu, porastiete najviac. Nie je to vôbec jednoduché ale určite ľahšie ako odolávanie.

zdroj: http://www.wakeupcloud.com/truths-about-personal-growth/

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup