Nie je elektrobicykel ako elektrobicykel. Ak uvažujete, že si ho kúpite aj vy, neváhajte a prečítajte si pár dobrých rád, ktoré vám pomôžu zorientovať sa. Ujasníte si, čo presne potrebujete a na čo sa pri kúpe zamerať. Správny výber bude tiež zárukou, že s elektrobicyklom budete spokojní a nebudete neskôr ľutovať.

Kde budete elektrobicykel používať najčastejšie

Na začiatku je dobré si upresniť, či je elektrobicykel naozaj to, čo chcete a potrebujete. Môžete ho využiť na najrôznejšie cyklovýlety do prírody, na jazdu po meste alebo kdekoľvek inde. Oceníte ho tiež ako pohodlný a ekologický dopravný prostriedok na dochádzanie do práce, čo pri hustej premávke vo väčších mestách rozhodne poteší. Jedinou nevýhodou zostáva trochu vyššia nákupná cena a tiež o niečo vyššia hmotnosť oproti bežnému bicyklu. Tú zaručene zaznamenáte hlavne vtedy, keď sa vám vybije batéria.

Výber elektrobicykla podľa typu

Výber elektrobicykla zohľadnite podľa toho, kde budete na elektrobicykli jazdiť najčastejšie a za akým účelom si ho kupujete. V podstate sa rozhodujete ako pri normálnom bicykli. To znamená, že na trhu nájdete modely určené na jazdu po meste, modely ktoré sa dajú ľahko zložiť, alebo horské či krosové elektrobicykle.

· Mestský elektrobicykel

Ocenia ho predovšetkým používatelia, ktorí chcú jazdiť do práce alebo na nákupy. Bicykel by nemal byť príliš ťažký a mal by sa dobre a jednoducho ovládať. Mestské elektrobicykle môžu byť už pri predaji vybavené pomocným príslušenstvom, ako sú integrované svetlá, nosič alebo blatníky. Potrebný je tiež ochranný kryt reťaze, ktorý zabráni kontaktu s odevom a jeho zašpineniu. Mestské bicykle majú často nižší rám, ktorý uľahčuje zosadanie a nasadanie.

· Skladací elektrobicykel

Skladací variant elektrobicykla ocenia predovšetkým užívatelia, ktorí nemajú veľa miesta na jeho uskladnenie. Hodí sa hlavne na cesty v okolí bydliska alebo na dochádzanie do práce. Výhodou je, že bicykel sa dá ľahko zložiť a prenášať. Nehodí sa však na dlhšie trate či jazdu náročnejším terénom.

Nezabúdajte tiež na to, že jeho váha bude v porovnaní s bežným skladacím bicyklom vyššia, pretože niečo zaváži aj samotný motor a batéria. Pre svoju skladnosť je skladací elektrobicykel typu Liberty e-Hyperion 7 spd vítaným doplnkom vybavenia pre karavanistov či jachtárov. Jednou z hlavných výhod je aj jeho jednoduché parkovanie a nosenie do bytu, kde sa po zložení vojde do každého výťahu.

· Horský elektrobicykel

Odporúča sa najmä na jazdu v náročnejšom teréne pre tých, ktorí hľadajú športové vyžitie. Na tento účel sú horské elektrobicykle často vybavené odpruženou vidlicou, hydraulickými brzdami a zložitejšou elektronikou. Je potrebné, aby pomoc pri jazde bola čo najcitlivejšia a najúčinnejšia, lebo tým prispieva k maximálnemu pôžitku z jazdy. Často disponuje prehadzovačkou s väčším počtom prevodov (7 až 10). Odolnosť a kvalita dizajnu a použitých materiálov je nevyhnutná na jazdu v náročných podmienkach.

· Krosový elektrobicykel

Krosový elektrobicykel, alebo tiež nazývaný trekový, je model určený pre používateľov, ktorí hľadajú bicykel vhodný na univerzálne použitie. Dôležitá je pre nich všestrannosť, životnosť a dlhý dojazd. Jeho výhodou je, že sa hodí nielen na vychádzky do terénu, ale rovnako aj na prechádzky po meste. Veľmi často disponuje odpruženou vidlicou. Dalo by sa povedať, že sa jedná o určitý medzistupeň medzi mestským a horským elektrobicyklom.

Elektrobicykel podľa umiestnenia pohonu

Hoci vás elektrický pohon väčšinou nezbaví nutnosti šliapať do pedálov úplne, môže vám túto činnosť výrazne uľahčiť. Jazda sa tak pre vás stane komfortnejšou a menej namáhavou. O tejto výhode sa presvedčíte hlavne v kopcovitom teréne, kde už nebudete musieť vynakladať také množstvo energie ako v prípade klasického bicykla.

Podľa umiestnenia rozlišujeme niekoľko typov elektromotorov:

· Elektromotor v náboji predného kolesa -ide o jeden z najlacnejších pohonov u modelov určených do mesta, no dnes sa už príliš nepoužíva.

· Elektromotor v náboji zadného kolesa – najfrekventovanejšie umiestnenie motora, vykazuje najlepší pomer ceny a jazdných vlastností. Nájdete ho hlavne na horských, krosových a trekingových bicykloch.

· Elektromotor v strede kolesa, tzv. stredový pohon – z pohľadu vyváženia a jazdných vlastností je to najoptimálnejšie umiestnenie motora. Ide o veľmi komfortné dávkovanie výkonu motora a krátku reakčnú dobu asistencie.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup