Ak potrebujete počítač, môžete si kúpiť úplne nový, ale v mnohých prípadoch je ďaleko výhodnejšie zaobstarať si repasovaný počítač. A dôvodom nie je len podstatne výhodnejšia cena. Repasované PC môže byť oveľa kvalitnejší ako nový počítač v rovnakej cenovej kategórii.

Čo je repasovaný počítač

Repasovaný počítač je vlastne použitý počítač, ktorý ale prešiel odborným vyčistením, prípadne na ňom boli vymenené chybné komponenty (najčastejšie vetráčiky, pevné disky, DVD mechaniky, počítačová pamäť RAM, procesory a pod.), prípadne vykonané ďalšie menšie opravy.

Výmeny súčiastok sa ale vykonávajú najmä u stolných počítačov, u notebookov je výmena akejkoľvek súčiastky väčšinou dosť komplikovaná a drahá.

Skontrolovaný, vyčistený a prípadne opravený počítač je opätovne ponúknutý zákazníkom buď pôvodným výrobcom, alebo špecializovanou firmou. Nejedná sa teda o bazárový tovar, ktorý môže predajca predať presne v tej podobe, ako ho kúpil.

Niekedy môžu byť ako repasované počítače predávané aj tzv. výstavné kusy, teda počítače či notebooky, ktoré boli v predajni dlho umiestnené ako predvádzacie, prípadne sú to dokonca úplne nové modely, ktoré sa ale nepodarilo pôvodnému obchodníkovi predať pred nábehom novej modelovej rady.

Každý repasovaný počítač je tak úplne funkčný a obvykle je naň poskytovaná minimálne ročná záruka.

Pretože na repasovanie sú väčšinou určené počítače vyradené z veľkých korporátnych firiem, štátnych organizácií, ktoré si kupujú overené značky najčastejšie v strednej a vyššej triede, môžete za zlomok ceny dostať repasovaný notebook, alebo repasovaný stolný počítač, ktorý predtým slúžil napríklad niektorému z manažérov veľké firmy a jeho výkon tomu zodpovedá.

K repasovaniu nie sú určené najlacnejšie modely z lacného plastu, ale naopak počítače, ktoré majú dlhšiu životnosť, než je záručná doba, a ktoré niečo skutočne vydržia.

Na čo si dať pozor

Repasované počítače ale ponúka aj celý rad e-shopov. Než si u nich ale začnete svoj vysnívaný počítač hľadať, prečítajte si dôkladne, akú dlhú záruku poskytujú, ako riešia záručné opravy, prípadne ďalšie informácie, ktoré by sa vám v budúcnosti mohli hodiť.

Obchody bez funkčného telefonického kontaktu vôbec neskúšajte a medzi ostatnými dajte prednosť tým, ktoré majú čo najdlhšiu záručnú dobu a jasne definované podmienky servisu.

Pomôcť vám môžu aj užívateľské referencie na internete. Vďaka lepšiemu spracovaniu a cene, ktorá môže dosahovať zľavy až 70 % oproti úplne novému modelu sa to naozaj oplatí.

Trh s repasovanými počítačmi je veľmi významný

To, že repasované počítače hrajú v súčasnej ponuke veľmi významnú úlohu, potvrdzuje aj fakt, že napríklad Microsoft má pre firmy, ktoré sa repasovaním zaoberajú, špeciálny licenčný program na operačný systém Windows.

Repasovanie počítačov podporuje aj z ekologických dôvodov, pretože ich znovuuvedenie na trh zanechá oveľa menšiu uhlíkovú stopu než výroba úplne nových počítačov. A ďalším dôvodom, prečo je tento segment podporovaný, je snaha dostať kvalitný počítač k ľuďom, ktorí by si ho inak nemohli kúpiť.

Ponuka je stále širšia a záujem o repasované počítače ani do budúcna určite neklesne. Pre bežného užívateľa sa jedná o dobrý spôsob, ako si zaobstarať kvalitný počítač za rozumnú cenu.

Ak vás táto možnosť nákupu zaujala, navštívte stránku inComputer.sk, kde nájdete veľmi rozsiahlu ponuku s naozaj zaujímavými zľavami. Sortiment repasovaných PC sa stále mení, takže ak si nevyberiete hneď, ďalší týždeň vás iste niečo osloví.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup