Záhradná súprava, čo sa týka nábytku, je praktické riešenie, ktoré umožňuje, aby ste jedným nákupom rýchlo zariadili svoju záhradu, terasu či väčší balkón. Avšak aké prvky by mali taký komplet tvoriť, a ako sa uistiť, že bude zodpovedať praktickým požiadavkám?

Kompletná záhradná súprava s pohovkou do rozsiahlejšieho priestoru

Štandardne kompletnú záhradnú súpravu tvorí aspoň pohovka, leňoška, nízka taburetka a stolík. Samozrejme, také komplety môžu mať rôznu veľkosť, a ovplyvňuje to predovšetkým pohovka, ktorá vôbec nemusí byť iba jedna. Často môžeme stretnúť komplety s jednou veľkou a dvoma menšími pohovkami, prípadne s veľkou rohovou pohovkou, ktorá skutočne vyzerá veľmi esteticky. Komplet tiež nezriedka dopĺňa kreslo, predovšetkým v prípade moderného záhradného nábytku. Pri výbere záhradného nábytku musíte venovať pozornosť štýlu vášho domu a samotnej záhrady. Všetky tieto krajinné prvky by mali navzájom ladiť. Preto sa do záhrady zariadenej v minimalistickom štýle najlepšie hodia záhradné stoličky jednoduchých a pravidelných tvarov. Najlepšie je, ak sú vyrobené z materiálov, ako je drevo alebo kov, a natreté neutrálnou farbou. Na druhej strane, provensálsky štýl doplní drevený nábytok v bielej, modrej alebo béžovej farbe. Dôležité je aj príslušenstvo. Dekoračné prikrývky a vankúše sú nevyhnutnosťou. Pri výbere záhradného nábytku sa vždy riaďte zásadou elegantnej klasiky – bez ohľadu na to, aký štýl je hlavnou témou vašej záhrady. Vyberte si vkusný a nadčasový nábytok, ktorý dopĺňa okolie vášho domova a nestáva sa jeho hlavným prvkom.

Pri nákupe záhradného nábytku si nemyslite, že cena je najlepším ukazovateľom kvality. Ako teda spoznáte kvalitný záhradný nábytok? V prvom rade venujte pozornosť ich vyhotoveniu a použiteľnosti. Napríklad plastové záhradné stoličky môžu v regáli v obchode vyzerať skvele, ale ak sú každý deň vystavené slnku, svoj vzhľad si zachovajú len rok alebo dva. To isté platí aj pre niektoré výrobky z dreva. Venujte preto veľkú pozornosť povrchovej úprave hlavných častí a spojov vášho nábytku. Okrem toho si pred konkrétnym nákupom skontrolujte recenzie používateľov. Vyberajte si len overených predajcov. Ich dlhoročná prítomnosť na trhu je väčšou zárukou poskytovania kvalitného výrobku ako atraktívna cena.

TIP: drevený riad

Záhradná súprava so stolom

Osoby, ktoré namiesto pohovky uprednostňujú stoličky, môžu sa rozhodnúť pre také riešenie. Stoličky sa najčastejšie používajú s vyšším stolom, často skladacím, ktorý vytvára praktické a pohodlné miesto na jedenie pri rôznych podujatiach. V takom komplete je väčšinou 6 až 8 stoličiek, hoci sa dajú kúpiť aj väčšie súpravy. Môžete tiež dokúpiť menší stolík z rovnakej súpravy a umiestniť ho napr. v blízkosti grilu.

Mini komplet na terasu

Trochu menšie súpravy sú vhodné pre panelákové balkóny či lodžie. Samozrejme, aj v tomto prípade je dôležité predovšetkým miesto, ktoré môžete zariadiť. Preto tiež pred nákupom dôkladne určite, aké sú optimálne rozmery nábytku, aby ste ich mohli slobodne premiestňovať na balkóne, a to aj vtedy, keď bude na ňom niekoľko osôb.

Ako môžeme vidieť, množstvo dostupných súprav nábytku do záhrad a na terasy a balkóny je skutočne obrovské. Voľba závisí predovšetkým od dostupného miesta, ktoré môžete zariadiť, a tiež od toho, koľko potrebujete pre svojich hostí a rodinu na spoločné trávenie voľného času.