Stúpajúce ceny za dodávku energií na burzách budú mať vplyv na náklady firiem. Podniky s vysokou spotrebou by mali zrevidovať svoj spôsob nákupu energií a zabezpečiť si časť ich dodávky prostredníctvom nákupu naviazaného na burzu.

Súčasný stav na burze

Cena elektriny na Pražskej energetickej burze rastie rýchlym tempom. Aktuálne je cena elektriny na rok 2022 o približne jednu polovicu vyššia než bola na začiatku roku 2021. Pri zemnom plyne vychádza toto porovnanie ešte horšie – nárast je o 100%. Pod rast cien sa podpísalo najmä zdraženiu emisných povoleniek, zníženie dodávok Gazpromu do Európy a zároveň nenaplnené zásobníky plynu, veľké očakávania a tlaky na rýchle uvedenie Nord stream 2 a celkové ekonomické oživenie a s tým spojený dopyt.

Aký vývoj predpokladajú analytici

Slovo „rast“ charakterizuje vývoj cien energií na burze. Analytici poukazujú na to, že sa tak deje na dlhodobých, aj krátkodobých trhoch. Oživenie trhu tlačí ceny nahor, vďaka zvýšenému dopytu. Ďalším významným faktorom, ktorý zvyšuje výrobcom energie náklady, sú ciele stanovené európskou komisiou, smerujúce k uhlíkovej neutralite. Výrobcovia energií musia nakupovať emisné povolenky a následne ich taktiež musia zakomponovať do konečnej ceny pre zákazníka. Vzhľadom k týmto skutočnostiam, analytici predpokladajú na trhoch vzostupný vývoj cien elektrickej energie aj plynu, a to minimálne do konca roka 2021.

Väčšina firiem uzatvára nové zmluvy s dodávateľom ku koncu kalendárneho roku. Pri takomto nepredvídateľnom vývoji na trhu s energiami môže klasický spôsob nákupu energií na ďalší rok viesť k tomu, že podniky nedosiahnu najvýhodnejšiu cenu.

Nákup energií za aktuálne ceny s jasne stanovenou prirážkou

Skutočnosť, že ceny energií (vrátane elektrickej) prudko stúpajú, ovplyvní spôsob nákupu u zákazníkov. Pre firmy bude nevyhnutné zabezpečiť si dodávku energií na nadchádzajúce obdobie v závislosti od podielu energií na celkových nákladoch. U menších firiem, kde nie je personálne prítomný špecialista na energie a objem energie je v desiatkach až stovkách megawatthodín sa spravidla zákazníci rozhodujú pre FIXovanú cenu na celé obdobie dodávky. Firmy s vyššou spotrebou s dostatočným personálnym zázemím skôr siahnu na nákup naviazaný na burzu. Práve firemní zákazníci spoločnosti ELGAS majú na nákup energií za burzové ceny možnosť využiť produkt INDEX. Ide o nákup dodávky elektrickej energie, kde zákazník aj s podporou obchodníka ELGAS-u optimalizuje riziká kolísania cien na burze. Zároveň zákazník nakupuje s jasne vopred definovanou veľkosťou prirážky k aktuálnej burzovej cene. Zákazník si naviac môže celkový potrebný objem dodávky rozložiť do niekoľkých nákupov tzv. tranží. Celkové náklady na nákup elektriny alebo plynu sú v takom prípade spriemerované, čím sa eliminujú prípadné výkyvy na trhu, no predovšetkým dáva tento spôsob nákupu príležitosť realizovať nákup z pohľadu zákazníka v najvhodnejšom momente. Ušetrite s ELGAS-om, vďaka zmluvne dohodnutej dodávke s rôznymi výhodami.

Energie pod kontrolou

Aktuálne okolnosti nasvedčujú tomu, že ceny energií môžu narastať. Preto je pre stredne veľké a veľké firmy výhodné zmeniť svoj zabehnutý spôsob nákupu energií a zabezpečiť si už teraz aspoň časť dodávky na nasledujúce roky prostredníctvom postupného nákupu naviazaného na burzu.