Výber kvalitného online brokera sa nijako nelíši od výberu akcií. Začína to tým, že spoznáte svoj štýl investovania. Neskôr si vyberiete sektor a detailne zanalyzujete potencionálnu spoločnosť.

Nižšie v článku nájdete zopár rád, ako spoznať najlepšieho akciového brokera.

Typ brokera

Existujú dva typy brokerov: Market Maker a STP broker.

Market Maker je typ brokera, ktorý vám vytvára protistranu pre realizovanie obchodu. Napríklad, pokiaľ chcete nakúpiť akcie spoločnosti Google, Market Maker vám ich predá a naopak.

STP broker pri obchodovaní nie je vašou protistranou, ale všetky objednávky automaticky preposiela na svetové burzy, na ktorých sa vyplňujú.

Väčšina profesionálnych traderov a investorov si vyberá STP brokera, pretože tu nevzniká stret záujmov.

Služby brokera

Existuje ďalší rozdiel medzi brokermi, a to v poskytovaní investičného poradenstva.

Takzvaný full-service brokeri bežne ponúkajú individuálne rady a odporúčania, za ktoré si väčšina spoločností účtuje poplatok. Full-service broker pripravuje pre investora množstvo detailných analýz a investičné odporúčania, kedy dané podkladové aktívum je vhodné nakúpiť a predať.

Klasickí online brokeri vás vo všeobecnosti nechávajú uskutočňovať vlastné rozhodnutia, aj keď mnohí ponúkajú obchodné signály alebo analýzy zdarma.

Dnešní akcioví brokeri zvyčajne poskytujú obrovské množstvo nástrojov pre investorov všetkých úrovní skúseností. Preto čoraz viac obchodníkov a investorov už nevyužíva investičné poradenstvo, ale využíva služby klasického online brokera.

Náklady a poplatky

Poplatky za realizáciu obchodu sú dôležité, ale je potrebné zvážiť aj ďalšie poplatky. Znalosť poplatkov a iných nákladov, ktoré sa na vás môžu vzťahovať je nevyhnutná, aby ste každé investované euro dobre zúročili.

Tu sú niektoré náklady, ktoré je potrebné zvážiť:

  • Minimálny vklad: Väčšina akciových brokerov vyžaduje vložiť minimálny vklad na to, aby vám zriadili účet. Online brokeri zvyčajne požadujú vložiť na svoj účet sumu od 200 eur do 500 eur.
  • Maržový účet: Začínajúci investor si nemusí otvoriť maržový účet ihneď, ale je to niečo, o čom by ste mali popremýšľať do budúcnosti. Maržové účty majú zvyčajne vyššie minimálne požiadavky na zostatok ako štandardné brokerske účty. Maržové účty väčšinou poskytujú online brokeri z USA.
  • Poplatky za výber: Niektorí sprostredkovatelia účtujú poplatok za uskutočnenie výberu, alebo vám nepovolia výber, ak sa váš zostatok zníži pod minimum. Najlepší broker akcie umožňuje svoje peniaze vybrať rôznymi možnosťami (bankový prevod, PayPall, Skrill a iné). Pred realizovaním výberu sa uistite, že rozumiete pravidlám nastaveným pri výbere peňazí z účtu.

Štruktúra poplatkov

Niektorí brokeri pre investovanie do akcií majú zložité štruktúry poplatkov, vďaka ktorým je ťažšie zistiť, za čo budete platiť. To je bežné najmä u neserióznych brokerov, ktorí môžu použiť niektoré pochybné štruktúry poplatkov na prilákanie nových klientov.

Ak sa vám zdá, že broker má nezvyčajnú štruktúru poplatkov, je o to dôležitejšie ubezpečiť sa, že sú aj legitímne a že bude vyhovovať vašim obchodným záujmom.

Pokiaľ sa poplatky zdajú byť príliš dobré na to, aby boli pravdivé, prečítajte si informácie o pokutách vo vašej zmluve pri zakladaní účtu, ako aj sumy poplatkov. Mnoho poplatkov môže byť skrytých.

Brokeri, ktorí sú regulovaní najprísnejšími európskými úradmi (CySEC, MiFID a FCA), majú jasnú poplatkovú štruktúru a všetky informácie si môžete jednoducho nájsť na ich webstránkach.

Vo všeobecnosti, pri investovaní do akcií zaplatíte poplatok za realizovanie transakcie, poprípade poplatok za zmenu meny (takzvaný konverzný poplatok).

Investičný štýl

Váš výber brokera by mal byť ovplyvnený vaším investičným štýlom. Ste skôr intradenný obchodník (trader) alebo dlhodobý investor?

Trader

Obchodníci (traderi) nedržia akcie po dlhú dobu. Zaujímajú sa o rýchle zisky, ktoré sú vyššie ako trhový priemer založený na krátkodobej volatilite cien. Intradenní obchodníci realizujú množstvo obchodov v krátkom časovom rozpätí. Pomocou CFD kontraktov otvárajú aj predajné pozície s cieľom potencionálne zarobiť aj pri poklese ceny akcií.

Ak si predstavujete sami seba ako obchodníka, budete chcieť nájsť brokera s veľmi nízkymi poplatkami za realizovanie transakcie, inak vám obchodné poplatky môžu odobrať veľký kus vašich ziskov.

Nezabúdajte tiež, že aktívne obchodovanie si vyžaduje skúsenosti a kombinácia neskúseného investora a častého obchodovania vedie mnohokrát k negatívnym výsledkom.

Investor

Obchodník, ktorý nakúpi napríklad akcie a drží ich dlhšiu dobu (stratégia buy-and-hold), je často nazývaný ako investor, pretože vlastní akcie dlhodobo. Takíto investori sú ochotní čakať dlhý čas, kým sa ich investície na trhu zhodnotia. Azda najznámejší investor na svete je Warren Buffet.

Mnohí investori zistia, že ich investičný štýl spadá niekde medzi aktívneho obchodníka a investora typu „buy-and-hold“. V tomto prípade budú pri výbere najvhodnejšieho brokera dôležité ďalšie faktory.

Záver

Pri výbere kvalitného brokera je potrebné zvážiť viacero faktorov.

Môžete si pozrieť aj zopár webstránok, na ktorých nájdete porovnanie brokerov. V takomto porovnaní nájdete na jednom mieste viac spoločností a viete si tak jednoducho porovnať dôležité údaje.

Váš prvý akciový broker nemusí byť vaším brokerom na celý život. Postupom času sa vaše potreby môžu zmeniť.

Množstvo začiatočníkov výber brokera podceňuje, pričom ako investor máte oveľa väčšiu šancu zarobiť peniaze, ak si vyhradíte čas potrebný na výber správneho brokera, s ktorým začnete investovať.

Zdroj: www.investopedia.com


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup