Akciové trhy boli kvôli pandémii nervózne, ale predpovede hospodárskeho oživenia znamenajú, že teraz by mohol byť vhodný čas na nákup akcií a fondov.

​​Je teraz vhodný čas na nákup akcií?

Všetko závisí od toho, do čoho chcete investovať. Aj keď budúcnosť niektorých spoločností vyzerá pozitívne, to isté nemožno povedať o všetkých podnikoch na burze.

Vezmite si tieto dva príklady:

Cena akcií Evergrande: Čínsky developer obnovil obchodovanie po 2-týždňovom pozastavení, pričom cena akcií 21. októbra klesla o 12,5 % po správe, že plán na predaj v oblasti nehnuteľností stroskotal. Evergrande je najzadlženejším developerom nehnuteľností na svete a  blíži sa mu termín splatenia dlhu.

Cena akcií Darktrace: akcie britskej spoločnosti zaoberajúcej sa kybernetickou bezpečnosťou vzrástli po tom, čo ohlásila zvýšený dopyt a predikcie na budúci rok. Za šesť mesiacov do júna tržby vzrástli o 41 % a zvýšil sa aj počet zákazníkov firmy Darktrace.

Je dôležité urobiť si analýzu každej spoločnosti, do ktorej hodláte investovať. Kótované spoločnosti zverejňujú svoje finančné výsledky, ktoré vám môžu poskytnúť obraz o spoločnosti.

Majte tiež na pamäti, že niektorým sektorom sa počas pandémie darí lepšie ako iným. Vo všeobecnosti sa technologickým spoločnostiam darilo veľmi dobre, zatiaľ čo firmy v oblasti turizmu trpeli.

Pamätajte:

Nekupujte akcie spoločnosti len preto, že niekto povedal, že by ste mali investovať (vždy si najprv urobte vlastnú analýzu).

Výber a sledovanie jednotlivých akcií je časovo náročné. Preto je niekedy vhodnejšie nakúpiť si rovno index, ktorý má v sebe viacero firiem. Tak dokážete diverzifikovať svoj kapitál. Slovenská firma Finax ponúka investovanie do indexov cez ETF. Ak chcete vedieť o finaxe viac prečítajte si Finax recenzie.

Vzostup denného obchodovania

Keďže veľa ľudí si vybudovalo značné úspory počas štátnych lockdownov, podnietilo to rast záujmu o denné obchodovanie na burzách.

Je dôležité podotknúť, že denné obchodovanie je riskantné, pretože uzatvárate krátkodobé investície, ktoré sa skôř podobajú stávkovaniu ako investovaniu. Vždy odporúčame investovať dlhodobo a s peniazmi, ktoré ste ochotní stratiť. Výhýbajte sa investovaniu na páku a radšej investujte v malom a s rozumom.

Ako začať investovať

Ak chcete začať investovať, je dôležité určiť si stratégiu. Chcem investovať do akcií, komodít, ETF, alebo kryptomein? Okrem toho je vhodné si stanoviť investičné ciele, zistiť možné riziká a či si to môžete momentálne dovoliť. 

Ak už ste pripravení začať investovať napríklad do akcií firiem, tak prvým krokom je otvorenie si investičného účtu u brokera, ktorý vám sprostredkuje nákup akcií na trhu. 

Je veľa brokerov na trhu cez, ktorých môžete začať investovať. Ale iba zopár z nich vytŕča z davu. 

Inovatívny broker

eToro patrí momentálne k najinovatívnejším brokerom. Prichádzajú s novými technológiami a novými formami investovania. Najnovšie poskytujú kopírovanie investorov. Funguje to tak, že si vyberiete na základe úspešnosti investora, s ktorým si spárujete váš eToro účet. Následne keď tento investor nakúpi neakú akciu tak vám ju systém automaticky nakúpi vo vašom účte. 

Ak sa chcete dozvedieť viac o eToro prečítajte si eToro recenzie a zistite či je tento broker hodný aj pre vás.