Poďte sa postaviť inflácii. Stačí nenechať peniaze ležať pasívne na účte, ale nakúpiť za ne zlato. Nie šperky, nie akcie zlato ťažiacich firiem, ani nestaviť na sporenie do zlata. Nič z toho nie je takou istotou, ako fyzicky vlastnené zlato.

Nie je všetko zlato, čo sa blyští

Pokiaľ ide o investovanie do zlata, dôležité je nenechať sa nalákať na zdanlivo výhodné produkty, ktoré sa však ako zlato iba tvária. Často ide len a len o špekulatívne produkty, trebárs na rast či pokles ceny zlata voči niektorej významnej mene. Môže vám to vyniesť, ale nemusí. Ak vám nejde o hazard, ale o to, aby ste ochránili svoj majetok pred infláciou, teraz či dlhodobo, potrebujete investičné zlato. To, ktoré budete naviac v podobe zlatých zliatkov, teda tehál a tehličiek, či investičných zlatých mincí, držať v ruke.

„Nákup zlatých zliatkov je atraktívny predovšetkým pre klientov, ktorí chcú svoje peniaze držať vo svojich rukách a nemajú dôveru v rôzne sporiace programy do zlata. Ľudia nakupujú vo väčšej miere aj malé zliatky váhy 1-5 gramov, ktoré sú dostupné pre každého. Nákup u nás volia kvôli nízkej cene,“ komentuje nákupy zlata Pavel Trtík, jeden z najväčších odborníkov a predajcov investičného zlata na Slovensku a v Českej republike.

„Predtým bolo bežné, že sa vo veľkom predávali zlaté zliatky s hmotnosťou jedného kilogramu, ale veľká časť spoločnosti zabezpečila svoje financie nákupom zlata už pred rokmi. Teraz z tohto prezieravého kroku ťaží. Dnes investujú do zlata tí, ktorí zaspali, a až teraz si uvedomujú, že čím viac peňazí sa dostáva do obehu, tým rýchlejšie ich úspory strácajú na hodnote,“ dodáva Trtík.

TIP: moldavit

Nákupy investičného zlata neodkladajte

Na účte si nechajte peniaze iba na tri mesiace prevádzky domácnosti. Zbytok si uložte do zlata. Investičné zlato sa dá nakúpiť v špecializovanej predajni v Bratislave na Dunajskej ulici 68, ale tiež online v e-shope Slovenske-mince.sk. Mnoho Slovákov sa naučilo zájsť si pre investičné zlato do Čiech. Na skok je to do Brna (Dorn Office Center), ale pre niekoho nie je problém ani Praha, kde nájdete predajňu v Obecnom dome. Nakúpiť je možné aj v e-shope Zlate-mince.cz.

A čo iné drahé kovy?

Aj ich potenciál je veľký, ale jedine investičné zlato má tú výhodu, že je oslobodené od DPH a nakupujeme ho o 20 % lacnejšie. To neplatí ani pre striebro, ani iné kovy. Aj preto o striebro záujem radikálne poklesol. Drobný investor je citlivý na cenu a o 20 % nižšia cena sa nedá ignorovať.