Moderné technológie umožňujú, aby zariadenie boli štíhlejšie, menšie a mobilnejšie. Momenty, ktoré kedysi definovali rozdiel medzi notebookom a laptopom, sú dnes malé, takmer neviditeľné. 

Je skutočne rozdiel medzi laptopom a notebookom?

Pre mnoho užívateľov tento rozdiel neexistuje. Veľa z nich hľadá lacné notebooky, ale takmer vždy nachádza to, čo by sme mohli pomenovať ako laptop. Z hľadiska technického a tradičného bol rozdiel medzi týmito zariadeniami vo veľkosti a hmotnosti, čo však možnosti modernej techniky pomaly mažú. Dnes je to hlavne o tom ako sa výrobcovia rozhodnú svoj produkt nazvať.

Čo je notebook a čo laptop?

  • Notebook sa dá charakterizovať ako extrémne ľahký osobný počítač. Zariadenie obvykle váži cca 2,5kg a menej, je vybavené dobíjateľnou batériou a dá sa schovať do príručnej tašky. Displeje notebookov využívajú flat-panel technológie a výpočtovou silou sa takmer rovnajú bežným PC (aj keď, rovnaká sila v menšom balení vychádza drahšie).
  • Notebook je malý prenosný počítač – dosť malý na to, aby ste ho mohli mať na kolenách (lap, výraz z angličtiny, definuje priestor medzi bokmi a kolenami). Pri v zásade rovnakej hrúbke a hmotnosti sú laptopy trochu väčšie ako notebooky.

Aké sú(boli) rozdiely medzi notebookmi a laptopmi?

Laptopy boli pôvodne navrhnuté ako alternatíva k stolným PC, no boli dostatočne ľahké a malé, aby sa zmestili na kolená. Preto mali laptopy viac funkcií ako notebooky, pri ktorých sa bralo do úvahy najmä hľadisko mobility. A preto notebooky postrádali niektoré vybavenie, ktoré naopak obsahovali laptopy (boli kvôli tomu aj o čosi väčšie a ťažšie).

Pár rokov dozadu mali notebooky menší displej ako laptopy, menej interných jednotiek (pevný disk, disketová mechanika alebo CD-ROM) a napr. zvuková jednotka bola integrovaná, nedala sa samostatne upgradeovať. Vážili však okolo dvoch kíl, zatiaľ čo laptopy aj trikrát viac.

Je termín „laptop“ pasé?

V dnešnej dobe technológia umožňuje vyrábať zariadenia štíhlejšie, menšie, ľahšie, takže rozdiely v hrúbke a hmotnosti sa medzi jednotlivými zariadeniami strácajú. Pozorné odborné oko si všimlo, že zhruba od roku 2012 sa termín „laptop“ používa menej často. Je to preto, že laptopy mali jednu nevýhodu – pri tom, ako ich mal užívateľ na kolenách dlhší čas, sa prehrievali, čo viedlo k diskomfortu a občas aj drobným popáleninám. Tým, že produkt výrobca nenazve laptop, ale notebook, poľahky presmeruje pozornosť od zariadenia, ktoré je vhodné používať len tak, že vám „sedí“ na kolenách – a aj to nie dlho, pretože sa prehreje…

Online poradna vám poradí zdarma.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup