Považujete sa za plachú osobu? Plachosť je jednoducho pocit nervóznosti alebo trápnosti medzi ľuďmi. Nezáleží kto ste, každý z nás má občas chvíľku kedy sa ho zmocní hanba. Napríklad, ak ste prvý deň v práci, prídete na párty kde sú všetci úplne cudzí, keď ste s niekým kto vás priťahuje alebo keď máte rozprávať pred nejakým väčším publikom a pod.

Ak sa ocitnete v stave hanblivosti, väčšina z nás podnikne určité kroky, ktoré považujú za nápomocné. Niektorí sa odlúčia od spoločnosti, z niektorých sa stanú introverti a niektorí sa podobným situáciám snažia vyhýbať. Aj keď sa vám tieto kroky môžu zdať rozumné, správať sa týmto spôsobom nie je to pravé orechové. Napríklad, pokojne sa môžete vyhýbať rôznym situáciám, ktoré považujete za trápne, avšak okrem vášho vnútorného pocitu bezpečia z toho nezískate nič viac. Pokojne sa môžete vyhýbať cudzím ľuďom a pozvánkam na rôzne spoločenské udalosti, avšak koniec koncov budete stále tou istou osobou. Ako osoba nebudete schopný rásť a budovať nové kontakty.

Takže radšej ako by ste sa mali vyhýbať takýmto situáciám, prečo namiesto toho nespravíte niečo so svojou hanblivosťou? Sú chvíle, kedy aj mňa prepadne hanba. Keď sa to stane, snažím sa ten pocit kontrolovať, chopiť sa ho a namiesto toho ísť smelo za svojimi túžbami. Zistil som, že kedykoľvek tak urobím, dostane sa mi obrovského zadosťučinenia. Namiesto toho, aby ste boli kontrolovaný vašou hanblivosťou sa teraz môžete vzoprieť a spraviť vaše vlastné rozhodnutia a ukázať tak vašej mysli, kto naozaj ste. Prekonať hanblivosť nie je vôbec nemožné, celé je to závisí od podniknutia tých správnych krokov.

Dnes vám preto ponúkam sedem krokov, ktoré vám pomôžu prekonať hanblivosť

Musíte vedieť čo spôsobuje vašu hanblivosť

Čo je spúšťačom vašej hanblivosti? Myslite si čo chcete, ale je jasné, že hanbliví nie ste stále. Napríklad, ak ste medzi vašimi priateľmi, pravdepodobne ste otvorení, cítite sa pohodlne a ste sami sebou. Vaša hanblivosť sa objaví iba v určitých situáciách.

Začnite tým, že identifikujete to, čo spôsobuje vašu hanblivosť. Spomeňte si na 5 situácií z minulosti, kedy ste sa hanbili. Stať sa to môže ak ste sami s niekým cudzím, keď sa riešia určité témy, keď ste pred nejakým veľkým davom a pod. Potom tieto situácie analyzujte. Čo je na nich také zvláštne, keď vás nútia sa hanbiť? Uvedomte si, že plachosť je výsledkom toho, že sa cítite neisto. Ak zistíte, čo vás núti byť neistými, môžete prejsť k činom.

Zapracujte na oblastiach vašej neistoty

Potom čo identifikujete miesta vašej neistoty, je treba prejsť k činom. Napríklad, je pravdepodobné, že sa môžete hanbiť, ak je treba v práci niečo prezentovať. Ak je to váš prípad, potom začnite pracovať na vašich prezentačných schopnostiach.

Trénujte znova a znova. Venujte tomu 10000 hodín tvrdej práce. Podľa expertov je 10000 hodín priemerný čas, ktorý potrebuje osoba na to, aby sa stala dokonalou vo svojom obore. Ak strávite viacej času v oblastiach, kde sa vás zmocňuje hanba, vaša plachosť sa začne prirodzene vytrácať.

Identifikujte vaše silné stránky

Veľa z nás sa sústredí na to, v čom nie sme dobrí, radšej ako by sme mali rozoznať to, v čom dobrí sme. Celé to má za následok, že sa medzi druhými ľuďmi cítime trápne, pretože máme pocit, že na nás nie je nič zaujímavé.

V čom ste dobrí? Aké sú vaše nedávne úspechy? Aké veci ste spravili a ste na ne hrdí? Venujte nejaký čas na ich zistenie. Poznanie vašich silných stránok vám posilní vašu sebadôveru a hanba tak nedostane žiadnu šancu

Zvážte situáciu

Veľa ľudí si láme hlavu nad tým, čo si o nich druhí pomyslia. Kedykoľvek pracujem so svojimi klientmi, vždy sa to priamo alebo nepriamo týka toho, že majú strach o to, čo si o nich druhá osoba myslí alebo bude myslieť. Nechcú preto robiť X pretože sa boja, čo si o nich bude Y myslieť.

Všetko je však len vo vašej hlave. Väčšina ľudí má totiž dosť starostí so sebou, namiesto toho, aby sledovala, čo robíte a čo nie. Zatiaľ čo vy sa strachujete o vaše správanie, ostatní sú taktiež zaneprázdnení riešením toho svojho, že nemajú čas sledovať, čo robíte a čo nie.

Preto neexistuje žiadny dôvod na to, aby ste sa hanbili. Vaša plachosť je len výsledkom prehnaného skúmania samého seba. Ak sa však na všetko pozriete z objektívneho uhla pohľadu, všetko sa zrazu stane jasnejšie a plachosť sa vytratí. Preto radšej ako by ste sa mali sústrediť na oslabovanie vašich pocitov, sústreďte sa na to, čo chcete dosiahnuť.

Majte vzor

Poznáte niekoho, kto si dôveruje, je veľmi presvedčivý a sebaistý? Je jedno či to je váš priateľ alebo známa osobnosť. Použite tohto človeka ako váš vzor. Tým, že v reálnom živote spoznáte niekoho, komu hanba nič nehovorí, bude pre vás jednoduché zbaviť sa plachosti. Kedykoľvek sa hanbíte, spomeňte si na danú osobu a povedzte si ako by sa asi tak teraz zachovala. Potom to aj spravte. Neskôr si na to zvyknete a takéto správanie pre vás bude úplne prirodzené.

Pýtajte sa otázky

Pýtanie sa otázok je pre mňa veľmi jednoduchý a účinný trik. Niekedy sa totiž môžete cítiť trápne, pretože neviete čo povedať alebo urobiť. Ak sa ocitnete v takejto situácií, začnite sa pýtať. Môžu to byť jednoduché otázky ako: „Čo si ty o tom myslíš?“ alebo „Prečo si to povedal?“ alebo „Môžeš mi o sebe povedať viac?“ Ak tak spravíte, okamžite presuniete zo seba pozornosť na druhú osobu. Kým daná osoba pripravuje myšlienky na to, aby vám mohla odpovedať na vašu otázku, vy máte čas na premyslenie si ďalších krokov alebo činností. No a kým dopovie, môžete pokračovať v rozhovore.

Sledujte reakcie druhých

Skvelý spôsob na prekonanie hanby je všímať si ako druhí reagujú. Zredukujte čas, ktorý strávite nad zamýšľaním sa nad tým ako vás druhí vnímajú (pamätajte všetko je to vo vašej hlave) a skôr si všímajte spoločenský život druhých. Čo hovoria, ako vystupujú. Čo sa od nich môžete naučiť? Ako môžete tieto poznatky aplikovať do vášho života?

Ak poznáte aj iné spôsoby ako prekonať hanblivosť, budem rád ak sa o vaše názory podelíte v komentároch nižšie.

zdroj:http://www.dumblittleman.com/2010/08/8-simple-steps-to-finally-overcome.html

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup