Máte na budúci rok nejaké sny alebo predsavzatia, po ktorých túžite, aby sa vám splnili? Možno ich máte celú hromadu, dokonca ich tak ani nemusíte nazývať – môžu to byť záležitosti ako: 

– Schudnúť

– Zarobiť veľa peňazí

– Získať titul

– Nová práca

Prestaňte na chvíľu čítať a zamyslite sa nad snami, ktoré sa momentálne nachádzajú vo vašej mysli – mohli by to byť veci, o ktorých ste si povedali, že by ste ich „mali“ spraviť, avšak v tomto smere ste zatiaľ žiadny veľký pokrok nevyvinuli. Možno by ste si ich chceli zapísať?

Koho sú to ciele?

Možno sa to zdá byť hlúpa otázka: zvyčajne sú to vaše predsavzatia … nemám pravdu?

Naneštastie, existuje veľká šanca, že niektoré z „vašich“ predsavzatí nebudú vôbec vaše. Mohli by patriť vašim rodičom, priateľom, alebo spoločnosti okolo vás.

Tu sú spôsoby, ako sa predsavzatia druhých ľudí, môžu jednoducho stať vašimi – a prečo by ste mali znova nad nimi prevziať kontrolu.

1. Sny vašich rodičov alebo rodiny

Celkom často sa stáva, že práve rodičia majú často pre svoje deti pripravené svoje sny. Možno si prešli nejakými ťažkosťami a rozhodli sa, že sa obetujú, aby pomohli svojim deťom – a možno majú predstavy o tom ako vyzerá dobrá kariéra.

Rodičia alebo príbuzní do vás vštepujú svoje sny prostredníctvom:

– Trvajú na tom, že určitá činnosť pre vás nie je vôbec dobrá, pretože sa za ňou „neskrývajú žiadne peniaze“ – niečo ako umenie, písanie alebo hudba.

– Sústredením sa na určitý druh vzdelania alebo kariérnu cestu – tým, že chcú, aby sa ich deti stali doktormi alebo právnikmi.

– Povzbudzovaním určitého druhu životného štýlu, kritizovaním správania, ktoré považujú za zlé.

– Rozprávaním o úspechoch určitých členov rodiny v zmysle kariéry, bohatstva, svadby a podobne.

Ako to zmeniť:  Zoberte si nejaký čas na premyslenie vašich cieľov. Čo chcete pre seba v skutočnosti? Ak sa naháňate za nejakým titulom alebo kariérou, po ktorej netúžite, nebojte sa niečo zmeniť. Možno nakoniec vysvitne, že vaša rodina vás bude v tomto smere oveľa viac podporovať, ako ste si možno mysleli.

2. Sny vašich priateľov 

Všetko sa odvíja najmä od toho v akej sa pohybujete spoločnosti ľudí. Napríklad, ak sú všetci vaši priatelia obézni, je veľká šanca, že budete nadváhou trpieť aj vy.

Vaši priatelia možno nehovoria tak často o svojich snoch – avšak pravdepodobne majú v živote určité veci, ktoré sú pre nich cenné – a môže byť celkom ťažké sa s nimi stotožniť. Napríklad ak pracujete s kolegami, ktorí sa zaujímajú iba o výplatu, môže byť pre vás veľmi ťažké stotožniť sa s tým, čo je dôležité pre vás: Odvádzať dobrú prácu a hrať cennú úlohu v spoločnosti.

Ako to zmeniť: Zvážte, že by ste sa nepripojili k nejakú spolku, ktorý sa venuje záležitostiam, ktoré sú totožné s vašimi cieľmi. Napríklad, ak chcete spustiť nejaký vlastný biznis, ale všetci vaši priatelia pracujú u nejakého zamestnávateľa, skúste sa porozhliadnuť po nejakých ľuďoch, ktorí podnikajú vo vašom okolí. Využite internet. Jednoducho spravte všetko preto, aby ste sa takýmito ľuďmi obklopili.

3. Sny spoločnosti 

Rodina a priatelia nie sú jediní ľudia, ktorých sny by ste mohli nevedome prijať za svoje. Určité ciele totiž do vás dokáže vštepiť aj spoločnosť ako celok – niektoré z nich môžu byť aj také, ktoré by ste si vôbec neželali.

Hlavne veľké spoločnosti majú veľký záujem v tom, aby vás uistili, že určité veci sú pre vás nevyhnutné. Presviedčajú vás, aby ste si osvojili určité zvyky, ktoré budú neskôr viesť ku kúpe ich produktu. Napríklad, by ste mohli skončiť tak, že si kúpite permanentku v posilňovni alebo si zakúpite nejaké produkty na chudnutie, pretože sa vás zmocní pocit, že by ste so sebou niečo „mali“ spraviť – napriek tomu, že už ste aj tak zdraví a pekní.

Ak sa pristihnete ako premýšľate nad podobnými vecami, skúste vaše domnienky nejako spochybniť.

– naozaj mi kúpa tohto nového produktu nejako zlepší môj život?

– potrebujem naozaj nové auto?

– potrebujete spolu s vašim partnerom míňať veľké peniaze na vzájomné dary alebo to robíte len preto, že máte pocit, že by ste mali?

Ako to zmeniť:

Nebojte sa byť iní! Existuje množstvo spôsobov ako sa vysporiadať s domnienkami celej spoločnosti – to znamená žiť šetrne, neviazať sa len na značkové veci atď.

Každý z nás máme iba jeden život, ktorý žijeme: A to je náš vlastný. Nestrácajte roky tým, že sa budete naháňať za snami niekoho iného. Premyslite si, čo naozaj chcete a choďte za tým celým svojim srdcom.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup