Uspokojenie a vymoženie práv klientov je niekedy takmer nemožné. Vy tieto situácie dokážete už ale vyriešiť veľmi jednoducho, samozrejme, že pri tom musíte dodržať určitý postup, ktorého jednotlivé kroky by sa nemali vynechávať. Každý jeden detail je v podnikaní dôležitý a platí to aj v tomto prípade.

Využitie služieb profesionálov je najlepšia cesta

Ak potrebujete pomôcť s vymáhaním pohľadávok, najjednoduchšou cestou je samozrejme osloviť odborníka, ktorý sa na tieto veci špecializuje už dlhšiu dobu, a preto vám vie veľmi dobre poradiť a s celou situáciou aj rýchlo pomôcť. Nikto z nás nedisponuje asi dokonalou znalosťou zákona, ktorému tieto procesy podliehajú, preto je to niekedy tá najlepšia voľba, ktorá sa vám ponúka.

Ako začať?

Ak ste sa nedočkali úhrady faktúry za dodané služby a produkty ani v priebehu niekoľkých mesiacov a doba splatnosti už dávno vypršala, musíte si celú situáciu dôkladne prekontrolovať a objektívne posúdiť všetky jej záležitosti. V niektorých prípadoch môže byť chyba aj na vašej strane a možno ste faktúru zabudli poslať.

Skutková podstata

Ak ste si vedomí svojich práv a dodržania zákonných postupov, mali by ste disponovať listinnými dôkazmi, ktoré budú predpokladom pre zistenie skutkového stav. Ten by ste si opäť mali nechať urobiť a prehodnotiť v dobrej advokátskej kancelárii, ktorá sa okrem toho môže špecializovať aj na iné poradenské služby v oblasti tejto kategórie práva, kam môže patriť aj náročný prevod nehnuteľnosti.

Dôležité podklady, bez ktorých to nepôjde

Aby sme sa ale vrátili späť k vymáhaniu pohľadávok, za listinné dôkazy, ktoré by vám mali pomôcť sa považuje veľmi veľa dokumentov, k tým najdôležitejším a najpravdepodobnejším patria:

  • kúpna zmluva
  • zmluva o diele
  • spomínané faktúry
  • písomná komunikácia
  • fotodokumentácia a niekedy aj výpovede svedkov

Ak vám na základe daných dôkazov vzniká právo na vymáhanie, máte možnosť zvoliť si dve cesty:

  • mimosúdne vymáhanie
  • súdne vymáhanie pohľadávok

V prvom prípade je to väčšinou dohoda, bez niekedy možno zbytočných prieťahov a pokút. Môže to byť takzvaná dohoda alebo pokus o zmier.

V druhom prípade je to samozrejme komplikovanejšie a vy musíte byť oboznámení s celým súdnym procesom. Tu by sme vám naozaj odporučili využiť služby špecializovanej advokátskej kancelárie, ktorá dá v mnohých prípadoch viaceré veci do poriadku a pomôže vám s vymáhaním pohľadávky najlepšie a samozrejme aj najrýchlejšie, čo je pre podnikateľa a jeho náklady veľmi dôležité. Ak máte teda takýto problém, neváhajte si nájsť toho svojho odborného poradcu, jeden dobrý tip sme vám už dali.