28 Februára v roku 2008 zomrel Joseph Juran vo veku 103 rokov. Bol to muž, ktorý presadzoval „Paretov Princíp“ pomenovaný po talianskom ekonómovi Vilfredovi Paretovi, ktorý objavil, že 80%  príjmu v Taliansku bolo dosiahnutého 20% talianskej populácie. 

O pravidle 80/20 už pravdepodobne počulo z kníh viacero z vás.

Paretov princíp sa dá aplikovať vo viacerých oblastiach:

80 percent výsledkov prichádza z 20 percent vašej snahy.

80 percent využitia je spôsobené 20 percentami používateľov.

80 percent problémov pochádza z 20 percent príčin.

80 percent sťažností prichádza od 20 percent zákazníkov.

80 percent neodvedenej práce je spôsobnej 20 percentami zamestnancov

80 percent predaja je spôsobeného 20 percentami predávajúcich.

 

80 percent vášho času stráveného na tejto stránke bude stráveného na 20 percentách tejto stránky.

Platnosť Juranovho odkazu je dostatočne zrejmá – sústrediť sa na robenie vecí, ktoré pre vás budú produkovať najlepšie výsledky. Samozrejme, to platí vo všetkých oblastiach. Napriek tomu tento princíp veľa ľudí nevyužíva, pretože to ide proti podstate, ktorú sme boli učení. Obvykle majú totiž ľudia tendenciu sústrediť sa a zlepšovať veci, ktoré robia zle. Síce v tom je nejaký zmysel: Niektoré zručnosti (napríklad riadenie auta) môže byť zlepšované tým, že budete často šoférovať. Avšak neustále sústredenie sa na vaše slabé stránky namiesto venovania sa tomu, v čom ste dobrí, môže byť obrovská chyba, ktorá ma za následok, že začnete zanedbávať to, v čom ste dobrí, a čo si užívate.

Predstavte si napríklad Michaela Jordana, ktorý bol veľmi dobrý v basketbale. Aké by to bolo keby sa namiesto toho sústredil na zlepšovanie jeho zručností v golfe?

Alebo keby Tiger Woods strávil veľké množstvo času zlepšovaním sa v basketbale. Mali by sme tak dvoch ľudí, ktorí by boli dobrí v tom, čo robia, avšak nie skvelí.

Paretov princíp môžete do vášho života aplikovať vo všetkých možných smeroch.

Zredukujte množstvo času, ktoré trávite pri práci, ktorú nemáte radi.

Poznám množstvo ľudí, ktorí majú prácu, ktorú priam neznášajú. Možno povedia, že nemajú na výber, ale v skutočnosti je na výber vždy.

Strávte viacej času robením toho, čo máte naozaj radi

Je oveľa viac pravdepodobnejšie, že budete produktívnejší, ak budete robiť a sústrediť sa na to, čo máte naozaj radi. Niekedy totiž máme tendenciu myslieť si, že zábava je zlá vec. Myslíme si, že ak nepracujeme dostatočne tvrdo, potom neodvádzame dostatok snahy za zárobkom. Tieto druhy myšlienok sú však sebadeštruktívne. Robenie toho, čo máte radi zvýši vašu produktivitu.

Delegujte

Delegovanie neznamená zbavenie sa špinavej práce. Znamená to oveľa efektívnejšie zvládnutie vašej práce s tým, že vám zostane oveľa viac času na to, aby ste boli produktívnejší.

Základom je: Robte to, čo máte radi a budete oveľa viac produktívnejší.

zdroj: dumblittleman

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup