spomalteAj v tejto uponáhľanej dobe by sme sa občas mali zastaviť a poobzerať okolo seba. Stres z neustáleho naháňania sa a boja s nedostatkom času, pôsobí nepriaznivo na každého z nás, čo sa o pár rokov môže podpísať na Vašom zdravotnom stave. Svoje zdravie si treba chrániť, a preto ak je to možné niektorým chorobám, najmä tým zo stresu, by sme mali predchádzať. Veď zdravie sa kúpiť nedá.

Ak si nájdete trochu času, možno si uvedomíte ako veľmi sa svet okolo nás zmenil. Nemám na mysli len mobily a internet. Zmeny sa udiali aj v úplne obyčajných každodenných veciach.

Kedysi naši predkovia chodili spávať so západom slnka a z postele vstávali s prvými lúčmi. Tento fakt si väčšina ľudí nemôže pamätať, ale spomíname na rozprávanie starých či prastarých rodičov. Neskôr ako zdroj svetla slúžili sviečky a rôzne lampáše, ktoré umožňovali niektoré činnosti v domácnosti vykonávať aj po zotmení. Takýto život bol nesmierne fyzicky náročný ale vďaka bohatému kultúrnemu životu bol veselý, a myslím, že naši predkovia boli spokojnejší ako my dnes. Museli ťažko pracovať ale nepoznali stres, ktorý je dnes nedeliteľnou súčasťou našich životov.

Pokrok sa však zastaviť nedal a tak na trh prišli spolu s elektrinou aj prvé žiarovky. Vďaka, ktorým nebol problém uskutočňovať rovnaké práce cez deň aj v noci. Zdroje umelého svetla sa postupným vývojom dostali až na dnešnú úroveň. Sviečky nahradili LED žiarovky, ktoré už pozná asi každý. Osvetľujú nám nielen domácnosti ale aj kancelárie, výrobné haly a obchody. Obyčajné drevené lavice sme nahradili pohovkami a sedacími vakmi v našich obývačkách, pre pohodlné sedenie.

Sme však dnes skutočne šťastný? Zdravotný stav obyvateľov nás o tom asi nepresvedčí. Je naozaj dôležitejšie zabezpečiť rodinu ako s ňou tráviť viac času?

Zamyslite sa nad svojim životom a popremýšľajte, či Vám Vaše zdravie nestojí za spomalenie. Zoberte si príklad z Francúzov. Žijú dlhšie a nemajú tak veľa zdravotných problémov. Čím to asi je? Nežijú hektickým životom, na všetko majú dosť času a tiež pravidelne pijú kvalitné vína.