ako-sa-motivovatSedíte na gauči a v televízií vám beží nejaký seriál. Ani ho nejak nesledujete, počujete len nejaký šum a premýšľate na tým, že práve sa vyhýbate práci, ktorú je potrebné spraviť.

Môže to byť nespočetné množstvo vecí. Domáca úloha, upratovanie alebo cieľ, ktorý chcete dosiahnuť.

Veta typu – ako sa motivovať – je váš každodenný spoločník. Nemusí to byť však až také komplikované ako sa zdá.

Tu je pár praktických tipov, ktoré vám pomôžu prinútiť sa konať.

1. Prehoďte vašu čiapku za múr

Pamätáte si na základnú školu, keď ste sa hrali a nejaký idiot vám prehodil loptu cez plot?

Všetci ste vtedy dali hlavy do kopy a rozhodli, kto prelezie cez plot a získa loptu. Aplikujme tento príklad do dnešného života. Prehodiť čiapku za múr, znamená dokončenie činu, ktorý vás núti začať pracovať na vašom cieli.
Povedzme, že sa chcete určitú dobu dostať do formy, avšak stále ste nenašli potrebnú motiváciu. Urobte to teraz. Zakúpte si trojmesačné členstvo v miestnej posilňovni.

Gratulujem, práve ste úspešne prehodili čiapku za múr. Teraz to chápete? Stačí vyhľadávať jednoduché kroky, ktoré vás motivujú k tomu, aby ste začali konať.

2.Vytvorte si neznesiteľné následky

Vedeli ste o tom, že väčšina ľudí bude radšej chrániť svoj majetok, namiesto toho, aby riskovali získať viac? To je ľudská nátura. Bohužiaľ, niekedy práve tá bráni našim záujmom.Táto technika je podobná tej prvej. Je založená na nasledovnom princípe: Ak nedokončíte váš cieľ, budú nasledovať následky. Uvediem príklad. Povedzme, že chcete začať s cvičením. Na Facebooku si uverejníte fotku ako vyzerá vaša postava v súčasnosti a po dobu 60 dní budete pravidelne pridávať fotky vášho „nového“ ja. Po uverejnení prvej foto vzniká výzva.

Čo bude viac bolestivejšie? Poriadne svalovica z posilňovne, alebo zahanbenie z fotky vašej postavy na Facebooku? Aký podobný scenár môžete vytvoriť vy, aby nedokončenie nejakého cieľa pre vás predstavovalo oveľa väčšie následky, ako začať konať?

3. Predstava

Kedysi bol jeden muž, ktorý bol veľmi rýchly. Vo svojej malej dedine pretekal s ľuďmi o peniaze. Jedného dňa k nemu pristúpil akýsi muž a vyzval ho pretekať. Vyzývateľ sa ho opýtal, ako je možné, že dokáže bežať tak rýchlo. Muž odpovedal: „Keď utekám, predstavujem si, že ma naháňa vlk.“ „Aháá“, odpovedal vyzývateľ.

Obaja sa postavili na štartovaciu čiaru. Bum! Zahučala zbraň na znamenie, že je odštartované. Rýchlejší muž bol vpredu, keď zrazu v rohu jeho oka uvidel vyzývateľa, ktorý ho začal obiehať až nakoniec pred ním jasne preťal cieľovú pásku.

Po behu prišiel rýchly muž za vyzývateľom a opýtal sa ho, ako je možné, že bežal tak rýchlo. Vyzývateľ odpovedal:“Jednoducho, keď som bežal, predstavil som ako naháňam vlka.“

Predstavte si pocit, že ste váš cieľ už dokončili a potom začnite tento pocit naháňať ako vlka.

4. Zakážte si niečo, kým nedokončíte vašu misiu

Vzdať sa na chvíľu niečoho môže byť niekedy pekne motivujúce. Ak by som povedal každej žene, že nesmie jesť čokoládu kým neschudne dve kilá, v posilňovni by nastal hotový masaker.

Existuje niečo, čo máte veľmi rád a mohli by ste sa toho na chvíľu vzdať?

Napríklad by ste si mohli zakázať surfovanie na internete, kým nedokončíte vašu prácu. Toto je skvelý spôsob, ako budovať silu vôle a motiváciu.

5. Odštartujte snehovú guľu

Kto vie, čo majú všetky snehové gule spoločné? Všetky začali jednou malou snehovou vločkou. Tento krok vytvára pohyb.

Akú malú úlohu môžete dnes vykonať, aby ste na ňu mohli denno denne nadväzovať, až kým nepokoríte váš cieľ?

Môže to byť náročné, pretože ak postrádate potrebnú motiváciu, robíte všetko len nie to, čo potrebujete. Použite preto najprv jednu z predchádzajúcich taktík a po nej implementujte túto.

Povedzme, že chcete začať internetový obchod s oblečením. Zo začiatku sa to môže zdať veľmi náročné. Aký je najmenší krok, ktorým môžete začať a postupne na neho nadväzovať?

Napríklad môžete začať s čítaním kníh ohľadom založenia podobného typu podnikania.

Akonáhle začnete konať, zmocní sa vás hybná sila, ktorá vás prenesie cez cieľovú čiaru.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup