Veľkú úlohu pre výber nábytku do detskej izby hrá vek. Je rozdiel, či izbičku vybavujete pre novorodeniatko, predškoláka alebo školáka. Hovorí sa, že je vhodné deťom vyberať nábytok, ktorý by mal byť kvalitný a bezpečný, najlepšie v svetlých odtieňoch. Na čo ďalšie sa upriamiť?

Začínate sa pozerať po nábytku do detskej izby? Je dôležité, aby neohrozoval jeho zdravie, rohy aj hrany nábytku mali byť zbrúsené do oblých tvarov. Deti rastú ako z vody, preto by ste si mali na začiatku rozhodovania premyslieť, či zvolíte univerzálny nadčasový nábytok, alebo izbu zladíte tematicky v štýle rozprávkových či iných motívov.

Batoľatá potrebujú najmä kvalitnú postieľku

V postieľke budú tráviť najviac času, preto by mala byť najmä bezpečná a obsahovať aj zábradlie, ktoré zabráni pádu bábätka na zem. Veľkou výhodou je, ak má postieľka kolieska, ktoré uľahčujú manipuláciu a presúvanie. Je vhodné, aby mali kolieska aj brzdy. V izbičke najmenšieho člena rodiny by nemal chýbať ani prebaľovací pult s úložným priestorom.

Škôlkari a školáci potrebujú „hravú“ izbu

V predškolskom a školskom veku dieťaťa izba plní niekoľko funkcií naraz. Slúži ako priestor na hranie, spánok, ale aj na učenie a písanie úloh. Pri hľadaní nábytku do detskej izby by ste mali starostlivo vyberať posteľ, ktorá bude mať kvalitný matrac pre správny vývoj chrbtice. Posteľ je potrebné vyberať aj podľa toho, či dieťa zdieľa izbu so súrodencami. Vtedy sa obzvlášť zíde poschodová posteľ, ktorá šetrí miesto. Praktické sú postele s úložným priestorom, ktoré schovajú hračky i sezónne oblečenie, obľúbené sú aj pohodlné váľandy a postele so zvýšeným lôžkom. Tieto typy ponúkajú priestor na hranie pod posteľou, prípadne písací stôl a skrinky.

Do detskej izby patrí aj písací stôl

Ide o jeden z najdôležitejších kusov nábytku, ktorý by mal mať zodpovedajúcu výšku a dostatočne veľkú pracovnú plochu. Stôl do detskej izby umiestnite tam, kde je dostatok denného svetla. Ku stolu tiež patrí polohovateľná stolička, ktorá rešpektuje potreby detskej chrbtice. Ďalším potrebným nábytkom je skriňa na oblečenie a úložné boxy na hračky. Skriňa by nemala byť príliš vysoká, vhodné je, keď nemá ani zrkadlo, ktoré by sa mohlo nedopatrením rozbiť. Ak vám to priestor dovoľuje, doprajte ratolestiam aj pohodlné sedacie vaky a kresielka, ktoré majú dobré ortopedické vlastnosti a uľavia chrbtici.

Aký materiál je najviac „baby friendly“?

Nábytok do detskej izby môže byť vyrobený z rôznych druhov materiálov. Pri výbere premýšľajte hlavne prakticky. Plast sa ľahko udržuje čistý, s plastovým nábytkom sa aj manipuluje bez akýchkoľvek problémov. Drevený materiál zas pôsobí hrejivo a útulne. Pokiaľ chcete drevený nábytok, ktorého údržba nebude zložitá, zvoľte kombináciu lamina a dyhy. Nábytok z týchto materiálov je cenovo dostupnejší a nepotrebuje náročnú údržbu. Farbu nábytku by ste mali voliť k celkovému štýlu izby. Ak je farba izby tmavšia, vyberte svetlejší nábytok. Ku svetlým stenám sa zas skvele hodí nábytok v pestrých tónoch.