Snívate o tom, že pôjdete predčasne do dôchodku? Že sa zbavíte hypotéky? Alebo budete kompletne oslobodení od všetkých vašich dlhov?

Ak ste ako väčšina ľudí, tak finančná nezávislosť patrí vo vašom rebríčku hodnôt určite medzi popredné priečky. Osobne som už strávil veľmi veľa času nad čítaním a učením sa ako sa stať finančne nezávislý. Ako sa hovorí radšej skôr ako neskôr. Existuje mnoho rád ohľadom financií, ktoré ste mohli dostať, a každá mala nejaký názor na to ako naložiť s vašimi peniazmi. Ako ich minúť a ako ušetriť.

Nezáleží však na tom čo všetko som prečítal, zlepšiť vašu finančnú situáciu vám môže pomôcť aj nasledujúcich šesť jednoduchých krokov.

1. Nikto sa nedokáže postarať o vaše peniaze tak ako vy

Hlúpo zavesiť vaše peniaze na krk nejakého finančného manažéra, investora alebo bankéra nie je nikdy dobrý nápad. Možno máte pocit, že preto, že majú tréning, skúsenosti alebo záľubu vo svojej práci, tak vám poradia čo je najlepšie pre vaše peniaze. Niekedy majú pravdu, ale taktiež aj nie. Pravda je, že im na  vašej finančnej situácií zas až tak veľmi nezáleží. Česť výnimkám.

Majte preto situáciu pod kontrolou až kým sa dôverne nezoznámite s vnútorným chodom finančného systému v danej banke.  Vedieť kde vaše peniaze sú a byť schopný robiť správne rozhodnutia je jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť pre svoju finančnú budúcnosť.

2. Míňajte menej ako zarobíte

Možno sa vám to zdá byť veľmi lacná rada, ale pre veľa ľudí je jednoducho neuskutočniteľná. Jediná cesta ako sa dostať z dlhov alebo urobiť pokrok v šetrení je míňať menej ako zarobíte. Všetko čo to chce,  je uskromniť sa.

3. Najskôr vyplaťte samého seba

To neznamená, že si zoberiete peniaze a vyberiete sa kúpiť nový sveter, bundu alebo nový počítač či telefón. Znamená to, že pred tým ako pôjdete napríklad do obchodu na nákup alebo vyplatiť nejaké účty, odložte si určité množstvo peňazí, ktoré si budete šetriť. Zo začiatku to môže byť len veľmi malá čiastka ale to je dobre. Je to predsa len niečo! Ak môžete, tak postupne zvýšte čiastku, ktorú šetríte na 10%,15%, 20% alebo na viac z vášho príjmu. Týmto robíte podstatný pokrok za vaším finančným cieľom. Aj keď existujte určite niečo oveľa zábavnejšie, čo by ste mohli robiť s vašimi peniazmi.

4. Spravte si finančný rozpočet

Áno,  je to obávané slovné spojenie, ale spravenie si rozpočtu nemusí byť náročné. Hlavne musí byť pravdivé. Rozpočet, ktorý presne neodráža vaše míňacie návyky a výdavky nebude užitočný nástroj k tomu aby ste sa dostali bližšie k realizácií vašich finančných cieľov.

Rozpočet vám ponúkne pohľad na to v akom stave sú vaše peniaze a kde je možné zredukovať vaše výdavky, k tomu aby ste zlepšili vašu finančnú situáciu.

5. Rozlišujte štandart a nadštandart

V skutočnosti existuje veľmi málo vecí, ktoré k životu potrebujeme. Pre väčšinu ľudí je potrebných iba adekvátna strava, prístrešok a oblečenie, všetko ostatné sa dá klasifikovať ako nadštandart. Myslíte si, že nevyhnutne potrebujete káblovku  alebo auto? Predsa existujú ľudia ktorým sa darí dennodenne žiť aj bez týchto vecí.

Takže predtým ako urobíte ďalší nákup opýtajte sa sám seba týchto pár jednoduchých otázok.

Je to štandart alebo nadštandart k vzhľadom mojej situácií?
Nepočká chvíľu ten nákup, kým zistím či to čo kupujem je naozaj to čo potrebujem?
Môžem získať túto vec niekde lacnejšie? ( knižnica, second-hand, požičať si od známeho)

6. Platba mincami alebo bankovkami kde sa len dá je to najlepšie čo môžete spraviť

Platba peniazmi, ktoré máte fyzicky v rukách je oveľa bolestivejšia ako platba s nejakou plastovou kartou. Ak musíte minúť 20 euro na film v kine tento týždeň, radšej si dvakrát premyslíte minutie 15 eur v požičovni v pondelok večer, keď viete, že už teraz máte plány na piatok večer.

Používanie kreditnej karty je oveľa nebezpečnejšie. Nevidíte totiž fyzicky vaše míňajúce sa peniaze. Osem eur sem dvadsať eur tam sa nezdá byť tak veľa, ale po tridsiatich dňoch sa tieto malé nákupy môžu nakopiť na poriadnu kopu peňazí.
Rovnako ako s väčšinou vecí, keď príde na peniaze tak potrebujete robiť to o čo sa usilujete.

Ak máte nejaké vlastné spôsoby ako si zlepšiť finančnú situáciu, pokojne napíšte do komentárov.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup