31. marec 2023. Pre mnohých ľudí nočná mora. Mnohým z nás pri pomyslení na tento dátum už teraz behá mráz po chrbte. Do tohto dátumu väčšina z nás musí podať daňové priznanie. Ak ste zamestnaný, daňové priznanie za vás vypracuje váš zamestnávateľ. V prípade, že podnikáte, alebo ste prišli v minulom roku o prácu si tento rok daňové priznanie robíte sami. Na čo všetko si treba dávať pozor pri jeho podaní a akým chýbam sa vyvarovať vám prinesieme v nasledujúcich riadkoch.

1. Optimalizáciu daní nenechávajte na poslednú chvíľu

Aj Vám sa už niekedy stalo, že ste nestíhali podať daňové priznanie? Vyvarujte sa toho tento rok. V opačnom prípade vám daňový úrad udelí pokutu. AJ tu platí, nenechať všetko na poslednú chvíľu a  nespoliehať sa len na svoje schopnosti.  Nechajte si poradiť od skúsených odborníkov. Ako si však spomedzi toľkého množstva daňových poradcov vybrať toho správneho? Ak ste z okolia Bratislavy, pri nastavení kľúčových slov ako daňový poradca Bratislava či daňové poradenstvo Bratislava vám prehliadač ponúkne nespočetné množstvo tých najlepších odborníkov, ktorí Vám nielen pomôžu s daňovým priznaním ale aj ochotne poradia ako legálnym spôsobom dane optimalizovať.  

2. Správny výber tlačiva

Ešte pred začatím vypĺňania daňového priznania sa uistite, že máte v rukách správny formulár. Najspoľahlivejším riešením je stiahnuť si tlačivo priamo zo stránok Finančnej správy. Dbajte aj na to, aby ste mali vždy  najaktuálnejšiu verziu tlačiva. Nepotrebné tlačivá rovno skartujte, neodkladajte si ich na budúci rok. Ďalším nemenej dôležitým krokom je výber správneho typu a teda konkrétne či sa jedná o daňové priznanie k dani z príjmov pre fyzické, alebo právnické osoby.

3. Nezabudnite na prílohy

Váš predchádzajúci zamestnávateľ by Vám spravidla najneskôr do polovice februára mal zaslať potvrdenie o príjmoch fyzickej osoby za predchádzajúci rok. Pri vypĺňaní formulára dôkladne vyplňte všetky údaje a dbajte na správnosť vyplnených údajov. Pri prípadných  chybách stratíte čas opätovnou návštevou daňového úradu pri odstraňovaní nedostatkov. Nezabudnite doložiť všetky potrebné prílohy.

4. Chýbajúci dátum, či podpis

Posledným krokom pri podaní daňového priznania je dátum vypracovania a podpis. Aj takáto banálna chyba vás donúti opätovne  navštíviť daňový úrad.

5. Spoľahnite sa na odborníkov

Každý z nás má inú oblasť expertízy a nie všetci rozumieme daniam a účtovníctvu. Ak aj vy patríte  k tejto skupine ľudí, zverte vaše daňové priznanie radšej do rúk odborníkom. Účtovná spoločnosť s dlhoročnými skúsenosťami, vypracuje daňové priznanie za vás a pritom garantuje jeho správnosť. Koľko vás služby účtovnej spoločnosti budú stáť? Výhodou súčasnej doby je, že všetky potrebné informácie, vrátane kontaktov a ceny účtovných služieb nájdete na internete. Každá seriózna účtovná spoločnosť má na svojom webe informáciu o poskytovaných cenách za svoje služby. Vám stačí do prehliadača zadať slovné spojenie  účtovníctvo cena .  Takto si môžete vybrať účtovnú spoločnosť z pohodlia domova a zároveň porovnať jej ceny poskytovaných služieb s konkurenciou., ktorá ja pre vás a vašu peňaženku najoptimálnejšia.