Máte v tejto chvíli nejaké predsavzatia ? Ja tiež. Problém je, že veľa z nich si vyžaduje veľa namáhavej práce. Veci typu ako zhodiť váhu, byť fit, ušetriť viac peňazí alebo prestať s fajčením.

Pravdepodobne bude jednoduchšie zistiť či na to máme, ešte predtým ako začneme. Preto som si pre vás pripravil desať bodov, ktoré vás už dopredu uistia, že v dosahovaní vašich cieľov zlyháte. Stačí ak zvládnete tri alebo štyri body a je jasné, že ste na rýchlej ceste do záhuby. Ak sa vás bude týkať všetkých desať, odporúčam ani nevstávať z postele.

1 . Dávate si nejasné ciele

Ak neviete ako vyzerá váš cieľ je jasné, že zlyháte. Namiesto toho, aby ste sa rozhodli, že do ďalších narodenín schudnete päť kilogramov, poviete si len, že schudnete. Namiesto toho, aby ste si povedali, že ušetríte päťdesiat euro mesačne, poviete si len, že budem šetriť.

Pokiaľ budú vaše ciele nejasné, je oveľa jednoduchšie sa na ne vykašľať. A keď sa nad tým zamyslíte je v podstate nemožné splniť nešpecifikované ciele, pretože ak sa ich vydáte plniť, nebudete nikdy vedieť či ste už dosiahli cieľ.

2. Máte zoznam dlhší ako vaša ruka

Jednou z najľahších vecí ako zlyhať, je rozdeliť svoju pozornosť medzi tucet iných vecí. Takže namiesto jedného alebo dvoch predsavzatí sa vyberiete plniť hneď ďalších desať. Keď budete totálne vyčerpaný, je jasné, že ste len malý krok od totálneho zlyhania.

Bonus: Ak si niekoľko položiek na vašom zozname protirečí

Napríklad si poviete, že budete chodiť do posilňovne každý večer a víkend. Zároveň spoločne s tým si dáte za cieľ, že odštartujete podnikanie popri vašej dennej práci.

3. Nepoviete to nikomu

Keď rozprávate o vašich ambíciách, cítite sa zodpovední pred druhými ľuďmi. Ak vaša sestra bude vedieť, že máte diétu, asi si pred ňou nebudete spokojne pochutnávať na tabličke čokolády. Ak poviete vašim známym, že si idete hľadať novú prácu, musíte očakávať, že po čase sa vás opýtajú, ako sa vám darí.

Tým, že budete mlčať o vašich predsavzatiach, bude pre vás ľahšie zlyhať, pretože nebudete nikomu dlžný žiadne vysvetlenie. Plus nedostanete ani žiadne návrhy k pomoci.

4. Odmietate pomoc

Do plnenia mnohých cieľov sa dá pustiť aj spoločne s ostatnými ľuďmi. Existujú knihy, blogy, fóra, kluby a ďalšie iné druhy zdrojov, ktoré vám môžu pomôcť. Tým, že sa im nebudete vyhýbať sa dostanete oveľa bližšie k celkovému úspechu.

Vziať si na seba najťažšiu a najväčšiu výzvu, ktorú môžete nájsť a potom si povedať, že budete slabý ak požiadate o pomoc, vás len rýchlym krokom navedie k celkovému zlyhaniu.

5. Vzdáte sa hneď, ako spravíte nejakú chybu

Dáte si koláč počas diéty? Vynecháte jeden deň v posilňovni? Miniete vaše peniaze na blbosti, aj keď ste mali dnes šetriť?

No a teraz si môžete povzdychnúť od útechy a povedať, že keď ste pretrhli šnúru, tak sa vzdáte.

Stačí malá chyba, aby ste ju využili ako výhovorku k zlyhaniu. Samozrejme mohli by ste to hodiť za hlavu a pokračovať v plnení cieľov. Ale to znie ako veľa tvrdej práce. Nemám pravdu?

6. Dávate si nezmyselné časové obdobie

Časový horizont, do ktorého musíte niečo stihnúť je v tomto smere užitočný. Pomáha vám totiž sústrediť sa na váš cieľ. Vedeli ste o tom, že je to aj skvelý spôsob ako sa prinútiť zlyhať?

Uistite sa, že ste si dali na všetko dostatok času. Berte to naozaj vážne. A namiesto toho, že si poviete, že napíšete 100000 slov za mesiac v knihe, ktorú píšete, zmeňte to aspoň na šesť. Alebo namiesto toho, že sa pokúsite zhodiť 30 kilo za mesiac, dajte si čas aspoň dva mesiace. Tieto ciele sú možno tiež nezmyselné. Takže skoro zistíte, že ich nemôžete dosiahnuť a jednoducho to vzdáte.

7. Domnievate sa, že tentoraz to bude iné

Nie je to po prvýkrát, čo ste sa rozhodli zhodiť na váhe. Už ste sa o to pokúšali predtým a pravdepodobne niekoľko krát. Vždy sa však udiali situácie ako oslava narodenín, kde boli  zákusky a vás prinútili zobrať si.

Namiesto toho, aby ste sa učili z predchádzajúcich chýb, uisťujete sa, že tentoraz to bude iné. Domnievate sa, že máte oveľa väčšie odhodlanie a neexistuje nič, čo by nabúralo vaše plány. Samozrejme je isté, že v skutočnosti budete opäť čeliť výzvam ako obvykle – takže budete opäť dokonale zrelí k zlyhaniu.

8. Dávate si predsavzatia v štýle “ Mal by som „

Namiesto toho aby ste vyberali predsavzatia, ktoré sú pre vás zmysluplné, siahate po takých, ktoré vám odporučili druhí, že by ste ich MALI spraviť. Mali by ste zhodiť na váhe, pretože máte desať kilo nadváhu, a pritom je úplne jedno, že vy sa cítite spokojní a šťastní. Nemáte titul, tak sa vás zrazu zmocní pocit, že by ste mali ísť študovať. A tak ďalej…

Tým, že si dáte predsavzatia, na ktorých vám až tak nezáleží, budete odsúdení k neúspechu, ešte predtým ako sa pustíte do ich plnenia.

9. Neplánujete

Pravdepodobne ste už počuli staré príslovie. Zlyhávanie v plánovaní je to isté ako plánovať zlyhanie. Je to skutočne tak! Tým, že sa neuistíte či je všetko naplánované, máte veľkú šancu na zlyhanie.

Jediné plánovanie, ktoré by ste mali spraviť je naplánovanie si nezmyselného časového horizontu (pozri bod 6.) Nešpecifikovať si vaše ciele a vyberať ich nedosiahnuteľné a prehnané. Buďte si istí, že týmto spôsobom zlyháte minimálne do týždňa.

10. Začínate so všetkým v pondelok

Najlepší čas s odštartovaním diéty alebo so skoncovaním fajčenia je v pondelok. Správne? Samozrejme, skoro stále ste unavení z náročného víkendu, vystresovaní z práce alebo jednoducho vám to tento pondelok nevyjde z nejakých dôvodov, tak si to posuniete do ďalšieho týždňa.

Trvaním na tom, že musíte odštartovať vašu diétu, cvičenie alebo podnikanie v pondelok, sa odsudzujete k neustálemu zlyhaniu. Čo je lepšie ako začať ďalší týždeň zlyhávania?

Máte aj vy nejaké nápady ako zistíte, že ste pri plnení vašich cieľov na ceste k zlyhaniu? Skúšali ste nejakých z nasledujúcich tipov? Budem rád ak dáte vedieť v komentároch.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup